Μία γιατρός στην Ιταλία περιγράφει τις τελευταίες στιγμές ασθενών του κορωνοϊού. Έχουν διαύγεια και ξέρουν πως θα πεθάνουν. Και το μόνο που θέλουν είναι να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους. «Ξέρεις τι είναι το πιο δραματικό; Να βλέπεις τους ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι τους, να τους ακούς να παρακαλούν να αποχαιρετήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους», λέει. Μια ετοιμοθάνατη γιαγιά της ζήτησε να δει την εγγονή της. «Έβγαλα το τηλέφωνο, έκανα βιντεοκλήση και έτσι κατάφεραν να πουν αντίο. Μέχρι στιγμής έχω μια μακρά λίστα βιντεοκλήσεων. Το αποκαλώ “ο αποχαιρετιστήριος κατάλογος”». 
«Την Κυριακή», γράφει γιατρός από την Ελλάδα, «έκανα την τρίτη μου εφημερία από την αρχή του μήνα, ενώ ήμουν ήδη ”καμένος” από την κούραση. Χωρίς ρεπό, λόγω έλλειψης προσωπικού. Και αμοιβή €5 την ώρα μεικτά. Τώρα, είμαι στη δέκατη μέρα από την πρώτη μέρα μηδέν. Έχουν υπάρξει κι άλλες μέρες με χαρακτήρα προσωπικής μέρας μηδέν. Σταμάτησα να μετράω. Ξέρω πως κάθε μέρα μπορεί να κολλήσω ή να εκδηλώσω συμπτώματα. Παράλληλα, είμαι στη δέκατη μέρα αυτοπεριορισμού. Στο τμήμα δεν φορούσε κανένας γάντια και μάσκα. Το τμήμα, εξάλλου, δεν είχε γάντια και μάσκες, γνωστή έλλειψη ρουτίνας. Όλα στον αέρα. Έκανα τις ιατρικές πράξεις χωρίς προστασία, ως συνήθως, αφού με έμαθαν ότι η ιατρική ευθύνη για τη ζωή του ασθενούς υπερέχει της ατομικής μου προστασίας. Μετά τη δουλειά αυτοπεριορίζομαι. Μου λείπουν η γυναίκα μου, οι φίλοι μου, η γιαγιά μου που είναι 102 χρονών. Γεννήθηκε τη χρονιά της ισπανικής γρίπης και επέζησε, όπως επέζησε παρά τις αντιξοότητες ενός ολόκληρου αιώνα. Θα φύγει, τελικά, μόνη από έναν εξωτικό ιό; …Θα κάνω ό,τι μπορώ για να υπηρετήσω τον ασθενή. Είναι αυτονόητο, επειδή είμαι γιατρός».
Στην Κύπρο ασθενής σε αυτοαπομόνωση όπως και πολλά μέλη της οικογένειας της, δήλωσε πως δεν επικοινώνησε κανένας μαζί τους από τη μέρα που διαγνώστηκαν, ενώ ταυτόχρονα πολλοί καταγγέλλουν πως τηλεφωνούν στους προσωπικούς τους γιατρούς και τους παραπέμπουν στο 1420. Οι Αρχές ζήτησαν από τους γιατρούς να δηλώσουν τη διάθεση τους να εργαστούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ανταποκρίθηκαν γύρω στους 130. Την επομένη (χθες) το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να εκδώσει διάταγμα με το οποίο επιτάσσει γιατρούς και νοσηλευτές. Ταυτόχρονα ένας αριθμός γιατρών εδώ και μια βδομάδα δίνει το δικό του αγώνα, με αυταπάρνηση, για περίθαλψη όσων φτάνουν στις μονάδες, ενώ ένας άλλος αριθμός έχει μολυνθεί λόγω της ατυχούς διασποράς του ιού μέσα στα νοσοκομεία.