To Top
08:51 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Γολγοθάς 13 χρόνων για την Ευδοκία Λοΐζου
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Γολγοθάς 13 χρόνων για την Ευδοκία Λοΐζου
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουαρίου 2020, 8:56 πμ
«Κατέστρεψαν τη ζωή μου άδικα», περιέγραψε για τον Γολγοθά που βιώνει τα τελευταία 13 χρόνια, η δημοσιογράφος Ευδοκία Λοΐζου, η οποία διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα που προκλήθηκε από τον μολυσμένο αέρα στον χώρο εργασίας της, στο ΡΙΚ. Με σωλήνες για το αναπνευστικό σύστημα και αδυνατώντας να αφαιρέσει τα γυαλιά ηλίου, καθώς δεν μπορεί να διαχειριστεί το φως, κατήγγειλε τις αδικίες σε βάρος της και την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς της. Η κ. Λοΐζου, σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, μίλησε για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει αλλά και τον δικαστικό αγώνα ενάντια στο ΡΙΚ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Αιτείται εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου στην Κύπρο, να απολαύσει δίκαιη δίκη και περίθαλψη και να αποζημιωθεί.                                                                                                    
 
Όπως είπε, τον Απρίλιο του 2007 νόσησε από την εγκεφαλίτιδα, «μόλυνση με φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία είναι μη γενετική νόσος που προκαλείται από το περιβάλλον». Αρκετά χρόνια αργότερα, στις 11 Ιουνίου 2012, εξηγεί ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αποφάσισε ότι η ασθένεια είναι επαγγελματική και επαναβεβαίωσε την απόφασή του στις 6 Δεκεμβρίου 2013. «Τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι η εγκεφαλίτιδα προκλήθηκε από τους βιολογικούς και χημικούς παράγοντες, κόπρανα ζώων, την κακή ποιότητα του αέρα, τα οποία εντοπίστηκαν από το εν λόγω τμήμα στις κατά περιόδους και επιτόπιες επιθεωρήσεις από το 2002 και εντεύθεν στους εσωτερικούς χώρους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου». Το 2014, περιγράφει ότι έζησε την πλέον απάνθρωπη μεταχείριση από το Κράτος, με αποτέλεσμα η υγεία της να κλονιστεί. «Το υπουργείο Υγείας, ενώ με έστειλε με συνοδεία γιατρού και οξυγόνου στο Λονδίνο για δύο μήνες, στη συνέχεια με άφησε άρρωστη στους δρόμους και αρνείτο να καλύψει τα έξοδα θεραπείας μου, ύψους £13.000». 
 
 
Από τη στιγμή αναγνώρισης της ασθένειας ως επαγγελματικής, αναφέρει η κ. Λοΐζου, «υπάρχει μια προσπάθεια αμαύρωσης της εντιμότητάς μου. Βιώνω εξευτελιστική μεταχείριση». Η συμπεριφορά της Δημοκρατίας φθάνει στα όρια της εσκεμμένης εξευτελιστικής μεταχείρισής μου και έχει υπερβεί προ πολλού την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της αμεροληψίας. Παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματά μου και ιδιαίτερα την αξιοπρέπειά μου ως άνθρωπο. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για άγνοια και «συνωμοσίες» από δημόσιους λειτουργούς για το πρόβλημά της, επικαλούμενοι «ψυχογενείς παράγοντες μπας και γλυτώσουν να μην εκτεθούν που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Μετά που απέτυχαν, επινόησαν με ιατροσυμβούλιο (με πάσχουσα σύνθεση) να με κρίνουν ικανή για εργασία και να με καλέσουν να αναλάβω τα καθήκοντά μου στο ΡΙΚ, παρόλο που ακολουθούσε δευτεροβάθμιο ιατροσυμβούλιο».
 
Μαραθώνιος δικαστικών αγώνων
 
«Αργά προχθές το απόγευμα, το ΡΙΚ με εξέπληξε για ακόμη μια φορά. Mετά και την αποτυχία του να πείσει το δικαστήριο για μη εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον του, τώρα αιτείται από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απόρριψη τής αγωγής μου, η οποία εκδικάζεται εννέα χρόνια και σχετίζεται με αποζημιώσεις για αναγνωρισμένη επαγγελματική ασθένεια από το Κράτος. Η δικαιολογία του, ότι πρόκειται για κατάχρηση διαδικασίας του δικαστηρίου ένεκα του γεγονότος ότι προχώρησα σε αγωγή κατά του Κράτους».
   
Στο μεταξύ, ενημερώθηκε ότι για έξι χρόνια η ποινική υπόθεση κατά του ΡΙΚ για την ήδη αναγνωρισμένη επαγγελματική ασθένειά της, δεν εκδικάστηκε «προς αποποίηση των ευθυνών της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και προς ικανοποίηση του ΡΙΚ. Συμφώνησαν να ολοκληρωθεί η αστική αγωγή που άσκησα εναντίον του ΡΙΚ ως πολίτης για αποζημιώσεις για την αναγνωρισμένη επαγγελματική νόσο. Αναγκάστηκα να υποβάλω καταγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο με επιστολή μου πέρσι τον Απρίλιο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από έρευνα που διενήργησε στον φάκελο της υπόθεσης, διαπίστωσε με έκπληξή της πως κατόπιν ενεργειών του ΡΙΚ ο Γενικός Εισαγγελέας αφαίρεσε την κατηγορία που αφορούσε καθαρά την περίπτωσή μου και την αναγνωρισμένη επαγγελματική μου νόσο και με αφαίρεσαν από μάρτυρα. Έκανε χρήση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα για αναστολή της πρώτης κατηγορίας σχετική με την απόφαση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για επαγγελματική νόσο».
 
«Βασικός μάρτυράς μου εναντίον του εργοδότη μου, του ΡΙΚ, για την αναγνωρισμένη επαγγελματική ασθένειά μου είναι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας» ανέφερε. «Εντούτοις, οι Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ανήκουν στο ίδιο υπουργείο καθοδηγούν το ΡΙΚ να αποδείξει πως δεν πάσχω από τίποτα» πρόσθεσε. Παράλληλα είπε ότι παραμένει ανασφάλιστη παρά την αναγνώριση τής ασθένειας ως επαγγελματικής, διευκρινίζοντας ότι εάν ταξινομούνταν στον κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν θα χρειάζονταν να γίνει δίκη.
 
Τέλος, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από καταγγελία και επιστολή της, στις 3 Απριλίου 2019, επιρρίπτει ξεχωριστές ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος για το ότι δεν εφάρμοσε ή και προχώρησε στην πλημμελή μεταφορά οδηγιών «με αποτέλεσμα να μην μου παρέχεται προστασία ως άτομο με αναγνωρισμένη επαγγελματική νόσο, καθώς επιρρίπτει ξεχωριστή ευθύνη στο ΡΙΚ ως εργοδότη».
  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...