To Top
08:58 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Φάκελοι πάνε κι έρχονται αλλά…
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Φάκελοι πάνε κι έρχονται αλλά…
  20 Φεβρουαρίου 2020, 5:00 πμ  

Αν θα έκαναν χθες στη Βουλή μια διαπίστωση όσον αφορά στη διαφθορά στον αθλητισμό, αυτή θα έπρεπε να ήταν η παταγώδης αποτυχία των αρμοδίων να την καταπολεμήσουν. Διαχρονικά. Το έγκλημα καλά κρατεί στον αθλητισμό και δη στο κυπριακό ποδόσφαιρο στο οποίο, δυστυχώς, παρεισέφρησαν πρόσωπα του υπόκοσμου. Χθες οι αρμόδιοι βρέθηκαν σε αίθουσα της Βουλής και ανέπτυξαν τις θεωρίες τους.

Ήταν (σχεδόν) όλοι εκεί: Εκπρόσωποι του Προεδρικού, του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Παιδείας που μετονομάστηκε εσχάτως και σε Αθλητισμού και Νεολαίας, του ΚΟΑ, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Όμως, οι πλέον αρμόδιοι, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, δεν παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, διότι, όπως λέχθηκε στην Επιτροπή, δεν τους κοινοποιήθηκε η πρόσκληση της Βουλής από τον ΚΟΑ! Μετά από, σχεδόν, δυο ώρες συνεδρίας αποφασίστηκε η προώθηση της πρότασης για ετοιμασία εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό. «Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία, σε περίπτωση που προωθηθεί, θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συνεκτικό, με ολιστική και πολυεπίπεδη προσέγγιση, αγγίζοντας όλες τις εκφάνσεις αλλά και όλα τα επίπεδα στα οποία αυτή παρατηρείται», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο, μάλιστα εισηγήθηκε όπως αναλάβει τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας το υπουργείο Παιδείας στο οποίο υπάγεται ο αθλητισμός.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Διευρύνθηκαν όσα κατήγγειλε ο Μάριος Παναγή, δεν παρουσιάστηκε για κατάθεση»

Το τι κάνει ή δεν κάνει η Αστυνομία όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό και τη χειραγώγηση αθλητικών αποτελεσμάτων απάντησε στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης. Όπως είπε, από το 2011 μέχρι σήμερα έφτασαν στην Κύπρο 85 κόκκινοι φάκελοι για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ως εξής: εννέα φάκελοι το 2011, τρεις φάκελοι το 2012, 14 φάκελοι το 2013, επτά το 2014, πέντε το 2015, 23 το 2016, πέντε το 2017, τέσσερις το 2018, εννέα το 2019 και έξι φάκελοι μέχρι τις 19/2/2020. Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Μιχαηλίδη, οι 62 φάκελοι ερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν ως μη αστυνομικής φύσεως υποθέσεις καθώς δεν διαπιστώθηκε η διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Για τους υπόλοιπους 23 φακέλους οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών ανέφερε ότι στους κόκκινους φακέλους δεν περιλαμβάνονται στοιχεία που να τεκμηριώνουν ποινικό αδίκημα αλλά αναφέρονται σε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. «Όταν ζητήσαμε τη συνδρομή των εταιρειών στοιχημάτων που εδρεύουν στην Ασία, δεν λάβαμε καμία απάντηση», ανέφερε ο Αρχηγός. Επισημαίνοντας  ότι ακόμη και σε περιπτώσεις εταιρειών στοιχημάτων που εδρεύουν στην Ευρώπη δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσουν οι έρευνες καθώς είχε παρέλθει το διάστημα των έξι μηνών που αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα πελατών τους. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «πολλοί βγαίνουν, λένε διάφορα, αλλά όταν κληθούν να τεκμηριώσουν, δυστυχώς, δεν παίρνουμε τις απαντήσεις ή τις καταθέσεις που χρειάζεται για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε». Και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις νέες καταγγελίες στις οποίες προέβη ο πρώην διεθνής διαιτητής Μάριος Παναγή. «Τον πήραμε τηλέφωνο, τον αναζητήσαμε στους χώρους εργασίας του και μας είπε ότι θα έρθει να καταθέσει. Δεν ήρθε. Τον αναζητήσαμε εκ νέου αλλά δεν απαντούσε το τηλέφωνό του», κατήγγειλε ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Όταν η Αστυνομία, συνέχισε, «δεν έχει τη λεγόμενη εύλογη υπόνοια για να μπορέσει να στηριχθεί πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία, δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω διαδικασία ανάκρισης έτσι ώστε να έχει καλά αποτελέσματα». Σημειώνοντας, παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης ότι «βρισκόμαστε σε καλύτερη πορεία από ό,τι βρισκόμασταν πριν».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυπριανού: «Τι έκανε ο κ. Νικολάου; Μην μείνουμε στο Οθέλλος – Αγία Νάπα»

Το «φάουλ» με τον υπουργό

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας συμφώνησε με την υπόδειξη του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ζαχαρία Ζαχαρίου, ότι διέπραξε «φάουλ» η Αστυνομία που δεν ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Σαββίδη, για τις έρευνες που διενεργήθηκαν στην Ισπανία και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, χειραγώγηση αθλητικών αποτελεσμάτων στην Κύπρο. Πληροφορίες που εντέλει δεν αποδείχθηκαν. Ο υπουργός ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση μετά από προχθεσινό δημοσίευμα ισπανικής εφημερίδας. «Δεν γίνεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, που χειρίζεται τα θέματα της διαφθοράς, να μην ήταν ενήμερος. Αν ήμουν στη θέση του, θα έβγαινα πάνω στο τραπέζι», υπέδειξε στον Αρχηγό Αστυνομίας ο κ. Ζαχαρίου. «Και εγώ το ίδιο θα έκανα», ανταπάντησε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Το «άβατο» της ΚΟΠ 

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών η ανακοίνωση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Παιδείας, Μάριου Παναγίδη, ότι δρομολογείται η ετοιμασία ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας κάτω από την οποία θα υπάγονται όλοι οι τομείς του αθλητισμού με σκοπό να αντιμετωπιστούν πολλά κακώς κείμενα που παρατηρούνται σήμερα σε σωματεία και ομοσπονδίες όπως διαφθορά, διαπλοκή, ασυμβίβαστα, κακοδιαχείριση, παραγοντισμοί κ.ο.κ. Στα αξιοσημείωτα και η απαίτηση βουλευτών του ΑΚΕΛ να καταργηθεί το «άβατο» της ΚΟΠ στην οποίαν, όπως κατήγγειλαν, υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν απαντούν στις ερωτήσεις των ανακριτών οι Μασιάς-Κωνσταντίνου

Τι κάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού;

Κατά το έτος 2017 η Βουλή ψήφισε τον περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμο, ο οποίος είναι ευθυγραμμισμένος με τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στη σχετική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων και καθιστά το αδίκημα της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων ως αδίκημα διαφθοράς. Προβλέπονται, παράλληλα, αυστηρές ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα για πρόσωπα που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις. Περαιτέρω, η εν λόγω νομοθεσία περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα αλλά ταυτόχρονα παρέχει πρόσθετα εργαλεία στις διωκτικές Αρχές για αποτελεσματικότερη πάταξη του φαινομένου. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται διατάξεις που απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση συμμετοχή των αθλητών και αθλητικών παραγόντων στο στοίχημα, καθορίζοντας πολύ αυστηρές ποινές, ενώ εισάγεται η δυνατότητα αποκάλυψης λογαριασμών που αφορά αθλητές ή και αθλητικούς παράγοντες ή συγγενικά τους πρόσωπα για εξέταση πιθανών οικονομικών ροών με βάση τον παράνομο στοιχηματισμό. Παράλληλα, δημιουργεί ένα πλέγμα προστασίας για πρόσωπα τα οποία προβαίνουν σε καταγγελίες για προσπάθεια επηρεασμού ή και δωροδοκίας τους, προστατεύοντας τον καταγγέλλοντα από τυχόν συνέπειες που περιλαμβάνουν εκδικητική διακοπή συμβολαίου ή εξαναγκασμό σε λύση του. Προβλέπεται, επίσης, η σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία αποτελεί την εθνική πλατφόρμα και έχει αρμοδιότητα να ερευνά τόσον αυτεπάγγελτα όσο και μετά από σχετική καταγγελία πληροφορίες για χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων. Η πενταμελής Επιτροπή έχει στρατηγικό αλλά και επιχειρησιακό ρόλο. Συγκεκριμένα: 

  • Λειτουργεί ως πλατφόρμα ανάμεσα σε άλλα και τηλεφωνικής γραμμής προκειμένου να υποβάλλονται καταγγελίες, επώνυμα ή και ανώνυμα, από ποδοσφαιριστές, διαιτητές ή άλλους παράγοντες του αθλητισμού για τυχόν χειραγώγηση αγώνων.
  • Δύναται να ενεργεί αυτεπάγγελτα για τη διεξαγωγή έρευνας στη βάση των σχετικών κόκκινων φακέλων που αποστέλλονται από την ΟΥΕΦΑ ή άλλων πληροφοριών που υποπίπτουν στην αντίληψή της. Για τον σκοπό αυτό, δύναται σύμφωνα με το άρθρο 10 να ορίζει ερευνώντα λειτουργό για τους σκοπούς εκτέλεσης των καθηκόντων της.

Εύλογα, λοιπόν, διερωτήθηκαν χθες βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών τι στο καλό κάνει αυτή η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...