To Top
09:13 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κραυγή καρκινοπαθών της Άστρασολ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Κραυγή καρκινοπαθών της Άστρασολ
  20 Φεβρουαρίου 2020, 8:36 πμ  

Πνέουν τα μένεα με τον Δήμο Λατσιών και τον Έφορο Εταιρειών οι κάτοικοι γύρω από το πρώην εργοστάσιο Άστρασολ. Με ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Καρκινοπαθών, τους κατηγορούν ότι ζητούν από τους 22 ενάγοντες τα δικηγορικά τους έξοδα, ενώ αυτοί δεν έχουν αποζημιωθεί για τους θανάτους συγγενών τους από καρκίνο.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, μετά τις αποφάσεις του δικαστηρίου, με τις οποίες δικαίωσε τους καρκινοπαθείς, ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε έφεση κατά των αποφάσεων αυτών και καταχώρησε παράλληλα αίτηση με την οποία ζητά να ανασταλούν οι πληρωμές των καρκινοπαθών μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι δικηγόροι του Εφόρου Εταιρειών και του Δήμου Λατσιών, που αθωώθηκαν από την απόφαση (μαζί με τους γονείς του διευθυντή της Άστρασολ), στράφηκαν εναντίον των καρκινοπαθών και ζητούν τα δικηγορικά τους έξοδα, την στιγμή που οι καρκινοπαθείς δεν έχουν εισπράξει ούτε και ένα σεντ από τις αγωγές τους. Το αίτημα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και άγχος στους καρκινοπαθείς, οι οποίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν, πού να αποταθούν και πού να βρουν το δίκαιό τους, τονίζει η Επιτροπή Αγώνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τους ζητούν δικηγορικά, ενώ δεν αποζημιώθηκαν για Άστρασολ

«Μπορεί ο Δήμος Λατσιών να απαλλάχθηκε για το αστικό αδίκημα της οχληρίας, όμως στη μελέτη του δρος Φεσά, που έγινε τον Σεπτέμβρη του 2006, διαπιστώθηκε ότι ο θόρυβος που προκαλούσε το εργοστάσιο ήταν πιο πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια και μάλιστα αναφέρεται ότι στην οικία του κ. Ιωνά Καϊλή δεν μπορούσε να διεξαχθεί φυσιολογική συζήτηση λόγω του θορύβου, καθώς και στις γειτονικές κατοικίες. Τι έκαμε ο δήμος για να προστατέψει τους κατοίκους της περιοχής μας, που δεν τους αρκούσε η αρρώστια τους υπέφεραν και από τον θόρυβο των μηχανημάτων και, μάλιστα, όταν επέστρεφαν από τη χημειοθεραπεία και ήθελαν να ξεκουραστούν δεν μπορούσαν» διερωτούνται.

Παραστατικά αναφέρεται στην περίπτωση της συζύγου του κ. Καϊλή, η οποία αρρώστησε με καρκίνο το 2000, έκανε μαστεκτομή και μετά τη χημειοθεραπεία, ενώ έπρεπε να παραμείνει στο κρεβάτι για 2-3 ημέρες για να συνέλθει, ήταν υποχρεωμένη να ακούει τον θόρυβο των μηχανημάτων του εργοστασίου Άστρασολ και δεν μπορούσε να ησυχάσει, ούτε το παράθυρό της να ανοίξει, ούτε στη βεράντα να καθήσει, γιατί αντί για καθαρό αέρα θα ανέπνεε τοξικά που έβγαζαν τα φουγάρα του εργοστασίου. «Κοιμούμαστε και ξυπνούμε με την έγνοια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, εφόσον οι καρκινοπαθείς στην περιοχή μας αυξάνονται συνεχώς» αναφέρει η Επιτροπή.

Τέλος σημειώνεται ότι «έχει από το 2009 που αγωνιζόμαστε και τώρα έχουμε 2020 και αντί ο δήμαρχος Λατσιών και ο Έφορος Εταιρειών να σεβαστούν το δράμα το οποίο ζούμε μέρα-νύχτα και το ότι καρκινοπαθείς δεν έχουν πάρει ούτε ένα σεντ, στρέφονται εναντίον τους και θέλουν τα χρήματα τους. Ντροπή».

Ο Δήμος Λατσιών αναγνωρίζει και σέβεται τον πόνο και την ταλαιπωρία που υπέστησαν για χρόνια οι ενάγοντες στην υπόθεση της «Άστρασολ», εντούτοις δεν μπορεί να πληρώσει ο ίδιος τα δικηγορικά έξοδα που επιδικάστηκαν εναντίον τους επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δήμαρχος Λατσιών Χρίστος Πιτταράς. Είπε ακόμη ότι ο δικηγόρος του δήμου απέστειλε επιστολή προς τους ενάγοντες, ζητώντας τους να επικοινωνήσουν μαζί του προκειμένου να διευθετήσουν τον τρόπο πληρωμής αυτών των δικηγορικών εξόδων σταδιακά και με δόσεις. «Δεν τους έπιασε από τον λαιμό», κατά την έκφρασή του, προσθέτοντας ότι εκ των εναγόντων το έχουν ήδη πράξει και έχουν αρχίσει να πληρώνουν με δόσεις.

  Μιχάλης Χατζηβασίλης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...