To Top
09:05 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Βρήκε δεκανίκια ο Συλλούρης
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Βρήκε δεκανίκια ο Συλλούρης
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουαρίου 2020, 8:02 πμ

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της άσκησης ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή ενώ ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη τα μασάνε και αφήνουν ανοικτή την πόρτα σε άσκηση εξωτερικού ελέγχου ακόμη και από ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, οποίος συμμετείχε στην αποστολή στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Βουλής εμφανίστηκε ενοχλημένος από το ενδεχόμενο ελέγχου των ταξιδιών από τον Γενικό Ελεγκτή. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ηγέρθη επίσης και θέμα διαρροής της επιστολής του Γενικού Διευθυντή της Βουλής στον Γενικό Ελεγκτή.

Πάντως, ο ίδιος ο Νίκος Τορναρίτης διαψεύδει κατηγορηματικά το παραπάνω περιστατικό.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της σύσκεψης, το βάρος θα ριχθεί στον εξοστρακισμό του Γενικού Ελεγκτή μέσω της νομοθεσίας που θα ετοιμάσουν οι υπηρεσίες της Βουλής με οδηγίες του προέδρου του Σώματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πήρε τα κόμματα στον λαιμό του ο Συλλούρης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως το θέμα του εξωτερικού οικονομικού ελέγχου της Βουλής θα ρυθμιστεί με νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή και ότι μέχρι τότε θα ασκεί έλεγχο ο Γενικός Ελεγκτής.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ δεν έχει πρόβλημα ο έλεγχος να διενεργείται από τον Γενικό Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη κατατέθηκαν και άλλες απόψεις όπως, ο έλεγχος να ασκείται από την Γκρέκο (εντελώς άτοπο αφού δεν ασχολείται με τέτοια ο συγκεκριμένος οργανισμός) ή ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο. Όπως πληροφορείται ο «Φ», τις πιο πάνω απόψεις κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής. Ισχυρίστηκε επίσης πως πολλά που ακούστηκαν και γράφτηκαν είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο αναφορικά με τον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή περιείχαν τη μισή αλήθεια (επίσης άτοπο αφού ο «Φ» είχε δημοσιεύσει την επιστολή του γενικού διευθυντή της Βουλής). Ερωτηθείς αν παρατήρηση του, για τη «μισή αλήθεια» αφορούσε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, είπε πως δεν αναφέρθηκε σε ονόματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως η θέση του κόμματος είναι σαφής και ξεκάθαρη ότι ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να συνεχίσει να ελέγχει και τη Βουλή, προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελεγκτική Υπηρεσία περιπτώσεις που φαίνεται να υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της, στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της». Ο κ. Λουκαΐδης διευκρίνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις, που η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβη σε συστάσεις εντός  των αρμοδιοτήτων της και που βοήθησαν τη Βουλή να λάβει μέτρα για να διορθώσει διαδικασίες και να κινηθεί στη βάση της νομιμότητας. Τέλος ανέφερε, πως απουσιάζει η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου, που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα €204 ημερησίως λαμβάνει ο Δημήτρης Συλλούρης

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως «μπορεί να είναι ο Γενικός Ελεγκτής, μπορεί να είναι ελεγκτικός οίκος, ή άλλος οργανισμός ο οποίος θα προβαίνει στον έλεγχο».

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι οι υπηρεσίες της Βουλής επεξεργάζονται κείμενο νόμου προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος ελέγχου της Βουλής για την οικονομική διαχείριση που κάνει.

Τοποθέτηση Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη θέση των πολιτικών κομμάτων ότι ο έλεγχος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Προφανώς, είπε, η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει νόμο που θα ρυθμίζει τα περί της αυτονομίας της αφού αυτό επιτάσσει το άρθρο 167 του Συντάγματος, και ναι θα ήταν πολύ θετικό αν εισαχθούν και ικανοποιητικοί μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου, κάτι που εισηγούμαστε και για όλους τους ελεγχόμενους οργανισμούς. Σε ερώτηση μας για το ενδεχόμενο ο νόμος να αποκλείει τον έλεγχο της Βουλής από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Γενικός Ελεγκτής ανάφερε ότι το σενάριο αυτό δεν υποστηρίζεται από την εκπεφρασμένη θέση των κομμάτων.

  Βάσος Βασιλείου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...