To Top
12:32 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας (εικόνες)
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας (εικόνες)
  21 Φεβρουαρίου 2020, 1:34 μμ  

Εικόνες ντροπής οι οποίες καταδεικνύουν τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Κτήριο υπό κατάρρευση, τοίχοι με μούχλα, ακατάλληλοι χώροι υγιεινής είναι όλα όσα συνθέτουν ένα σκηνικό το οποίο κάθε άλλο παρά νοσηλευτήριο ψυχικής υγείας θυμίζει. 

Σημειώνεται ότι ήδη οι νοσηλευτές του κλάδου Ψυχικής Υγείας ήδη έχουν προχωρήσει σε σφοδρές καταγγελίες για τις τριτοκοσμικές συνθήκες τις οποίες καλούνται να εργαστούν ενώ ψέγουν την κρατική αδράνεια απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. 

Μέλος της ΠΑΣΥΝΟ που εργάζεται στον Τομέα Ψυχικής Υγείας επικοινώνησε με το philenews, περιγράφοντας τις πραγματικά άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, με τις εξαγγελίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια να πέφτουν στο κενό. Τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων, όσο και σε επίπεδο έλλειψης προσωπικού. 

Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, λόγω της υπερπληρότητας των κλινών και της αύξησης των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγούνται στην μέθοδο της "σαρδελοποίησης" προκειμένου να εξεύρουν λύσεις διαμονής ασθενών. Όπως είπε, πάρα πολλοί θάλαμοι νοσηλείας έχουν εως και διπλάσιο αριθμό ασθενών από τον ενδεδειγμένο, με το προσωπικό να παραμένει το ίδιο χωρίς όμως να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες των ασθενών. 

Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών, το μέλος της ΠΑΣΥΝΟ, έκανε λόγο για εξαιρετικά άθλιες καταστάσεις που μόνο αποτέλεσμα στην αποκατάσταση των ασθενών δεν μπορούν να έχουν ενώ σχετικά με τις εγκαταστάσεις, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής μόνο "μπαλωματικές" λύσεις έχουν δοθεί οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έχουν θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. 

Από την πλευρά της η ΠΑΣΥΝΟ είναι έτοιμη να θέσει ενώπιον των μελών της στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση της 3ης Μαρτίου, τα προβλήματα των νοσηλευτών του κλάδου Ψυχικής Υγείας ενώ δεν αποκλείεται η λήψη μέτρων. 

Στην αντίπερα όχθη, το Υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωση του, επιπλήττει τους εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς που αφορούν το Νοσοκομείο Αθαλάσσας προτού προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις καθώς επίσης να αναλάβουν και τις ευθύνες για τις ενέργειες που τους αναλογούν. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: 

1. Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν την ανακαίνιση των δύο θαλάμων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

2. Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ενημέρωσε το Υπουργείο ότι, μετά από μελέτη που εκπονήθηκε, δεν είναι εφικτό να ανακαινιστούν οι εν λόγω θάλαμοι. Παράλληλα έγινε εισήγηση όπως οι δύο θάλαμοι ενσωματωθούν στο master plan του νέου Νοσοκομείου.

3. Από τον Σεπτέμβριο 2019 μέχρι και σήμερα και μετά από πιέσεις του Υπουργείου Υγείας, ετοιμάστηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες (αρχιτεκτονικά σχέδια, Σημείωμα Έργου), που θα υποβληθούν εντός των επόμενων ημερών στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ώστε να προχωρήσει η ανέγερση της 1ης φάσης του Νοσοκομείου (δύο θάλαμοι και ΘΕΜΕΑ).

4. Επιπλέον, σε συνάντηση των Υπουργών Υγείας και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στα τέλη Ιανουαρίου, η ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Αθαλάσσας τέθηκε, μαζί με τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και το ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, ως προτεραιότητες για τα αναπτυξιακά έργα του Υπουργείου Υγείας.

Για όλα τα πιο πάνω, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΠΑΣΥΝΟ, οι οποίοι όφειλαν με τη σειρά τους να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους. Ως εκ τούτου, οι καταγγελίες για αδράνεια και έλλειψη σχεδιασμών εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτείας είναι τουλάχιστον ανακριβείς.

Μιλώντας στο philenews ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εξαγγελίες ανέγερσης νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας, ωστόσο τόνισε πως ευελπιστεί πως δεν θα παραμείνουν στο επίπεδο διακυρήξεων.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε πως μέχρι την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις μετεγκατάστασης του διότι οι συνθήκες τόσο της εργασίας για τους νοσηλευτές, όσο και της διαβίωσης των ασθενών δεν είναι οι ενδεδειγμένες ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπείας των ασθενών. 

  Μυρτώ Ζουμίδου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...