To Top
20:53 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Λύσεις τώρα ζητούν οι νοσηλευτές
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Λύσεις τώρα ζητούν οι νοσηλευτές
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουαρίου 2020, 10:42 πμ
«Λύσεις τώρα» ζητούν οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Διαπίστωση των νοσηλευτών, ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του κλάδου Πρόδρομος Αργυρίδης, είναι ότι «τα προβλήματα είναι πολλά στις απομακρυσμένες περιοχές, στα ορεινά Κέντρα Υγείας δηλαδή, αλλά και στο Νοσοκομείο Κυπερούντας όπως πολλά είναι και τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά δυστυχώς, η διαπίστωση του διοικητικού συμβουλίου του κλάδου το οποίο συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα είναι ότι παρατηρείται δυστοκία στην επίλυσή τους από τον ΟΚΥπΥ». Ο κλάδος, επεσήμανε ο κ. Αργυρίδης, «είχε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού όσο και με τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή και έλαβε υποσχέσεις των οποίων την υλοποίηση και αναμένει σύντομα». 

Σε ό,τι αφορά τις ορεινές περιοχές, ο πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών ανέφερε ότι «είχε γίνει ένας σχεδιασμός για τη συμπλεγματοποίηση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου Κυπερούντας. Δυστυχώς αυτός ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε αποσπασματικά ή λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις και μετακινήσεις του προσωπικού που δεν έλυσαν τα προβλήματα που παρατηρούνται εδώ και καιρό αλλά δημιούργησαν στο μεταξύ και κάποιο μπέρδεμα». Αποτέλεσμα εξάλλου της μη ολοκλήρωσης της υλοποίησης του σχεδιασμού είναι «να συνεχίζει να παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Κυπερούντας». Συγκεκριμένα «στη νυκτερινή βάρδια υπάρχουν τέσσερις νοσηλευτές. Αν προκύψει κάποιο επείγον περιστατικό στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ο ένας νοσηλευτής θα φύγει από τον κλινικό χώρο και θα πάει στο ΤΑΕΠ. Αν την ίδια ώρα χρειαστεί να γίνει και μεταφορά ασθενούς στο Νοσοκομείο της Λεμεσού ή της Λευκωσίας, τότε θα φύγει και δεύτερος νοσηλευτής και λόγω της φύσης του νοσηλευτηρίου, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις».
   
Ο κλάδος, «ζήτησε όπως ανεξαρτητοποιηθεί το ΤΑΕΠ του νοσηλευτηρίου. Να διαθέτει τους δικούς του νοσηλευτές και να μην εξαρτάται από το προσωπικό των θαλάμων». Το πρόβλημα αυτό, «το θέσαμε στον αναπληρωτή εκτελεστικό του ΟΚΥπΥ και μας υποσχέθηκε ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα επισκεφθεί το νοσοκομείο για να σχηματίσει ιδίαν άποψη και στη συνέχεια θα προσπαθήσει για την εξεύρεση λύσης. Εμείς, εκείνο που αποφασίσαμε είναι ότι εις ένδειξη καλής διάθεσης θα δώσουμε τις δύο εβδομάδες που μας ζητήθηκαν και θα αναμένουμε τις εξελίξεις και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». 
 
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, ο κ. Αργυρίδης επανέλαβε ότι «τα προβλήματα των ΤΑΕΠ δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Οι ασθενείς συνεχίζουν να παραμένουν πέραν των 24 ωρών στις Πρώτες Βοήθειες αναμένοντας την εισαγωγή τους στους θαλάμους και την ίδια ώρα ασθενείς περιμένουν με τις ώρες έξω από τα ΤΑΕΠ για να εξεταστούν». «Δυστυχώς και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λύσεις, ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο της Λεμεσού, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για ενίσχυση της στελέχωσης με νοσηλευτικό προσωπικό». 
 
Ο κλάδος, κατέληξε ο κ. Αργυρίδης, «έχει υποβάλει αίτημα όπως στη διεύθυνση των νοσοκομείων συμμετέχει και εκπρόσωπος των νοσηλευτών. Δηλαδή, να υπάρχει τμήμα νοσηλευτικής, διότι οι νοσηλευτές αποτελούν τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ομάδα εργαζομένων στα νοσοκομεία. Για εμάς είναι αδιανόητο να συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, το οποίο σε καμία χώρα δεν συμβαίνει να μη συμμετέχει στη διευθυντική ομάδα εκπρόσωπος του νοσηλευτικού προσωπικού». 
   
50 - 60 νοσηλευτές εκτός κλινικού χώρου - Μετακινούνται αλλά δεν αντικαθίστανται

Ο κλάδος, «παρατηρεί ότι υπάρχει μια συνεχής τάση να μετακινείται νοσηλευτικό προσωπικό από τον κλινικό χώρο σε άλλες υπηρεσίες χωρίς οι θέσεις που κενώνονται στον κλινικό χώρο να καλύπτονται από άλλο προσωπικό». Αυτό το φαινόμενο «το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Η θέση μας είναι ότι αφού κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση νοσηλευτών σε «γραφεία ποιότητας των νοσοκομείων», ή στα διάφορα τμήματα του Υπουργείου Υγείας, όπως τα τμήματα κωδικοποίησης, τότε θα πρέπει αυτοί οι νοσηλευτές να αντικαθίστανται στους θαλάμους. Υπάρχουν 50 - 60 νοσηλευτές εκτός κλινικού χώρου». 
 
Σε ό,τι αφορά τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη διεύθυνση νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων με νοσηλευτικό προσωπικό, «έχουμε ενημερωθεί ότι ολοκληρώθηκε και αναμένουμε σχετική πληροφόρηση για να υποβάλουμε στη συνέχεια και εμείς τις εισηγήσεις και τα σχόλιά μας. Στη συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ πήραμε την υπόσχεση ότι η διαδικασία θα λήξει εντός ενός μηνός και έτσι περιμένουνε και εμείς να ξεκαθαρίσει το σκηνικό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του κλάδου Πρόδρομος Αργυρίδης.
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...