To Top
22:44 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ψάχνουν τα κίνητρα του Μαμαλικόπουλου
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ψάχνουν τα κίνητρα του Μαμαλικόπουλου
  22 Φεβρουαρίου 2020, 7:55 πμ  

Μέχρι τον πενταπλό φόνο στην Αγία Νάπα τον Ιούνιο του 2012 επεκτείνονται πλέον οι έρευνες της Αστυνομίας γύρω από τα κίνητρα της απόπειρας φόνου που έγινε στον δήμο, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Χωρίς όμως κατ’ ανάγκη να περιορίζονται ώς εκεί. Με τους ανακριτές της Αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην αποκλείουν τις επόμενες μέρες εξελίξεις που να ρίξουν φως είτε σε εκείνο το έγκλημα είτε να παραπέμψουν σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Μια νέα κατάσταση που για δικούς της λόγους και συμφέροντα να επιθυμεί εξόντωση του 53χρονου Κώστα Κρητικού που ήταν στόχος. Η εμπλοκή όμως του Μαμαλικόπουλου ως φερόμενου εγκέφαλου σε σενάριο εκτέλεσης του 53χρονου επιχειρηματία αποτελεί τον γρίφο που θα προσπαθήσουν να λύσουν τις επόμενες μέρες οι ανακριτές, καθώς η εξέλιξη αυτή τους ξενίζει για διάφορους λόγους και προκάλεσε τον προβληματισμό τους. Καθώς θεωρούν πολύ πιθανό ότι εάν επαληθευτεί ότι ο Μαμαλικόπουλος έδρασε εναντίον του Κρητικού, να το έπραξε κατ’ εντολή κάποιων που θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση και όχι ορμώμενος από προσωπικά του κίνητρα.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ο ένας από τους δύο καταδικασθέντες εκτελεστές για τον πενταπλό φόνο, ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος από την Ελλάδα, φέρεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, να είναι το άτομο που οργάνωσε την απόπειρα φόνου που στόχο είχε τον Κώστα Κρητικό από την ελεύθερη Αμμόχωστο. Ο καταδικασμένος σε ισόβια πέντε φορές εκτελεστής τέθηκε χθες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας υπό οκταήμερη κράτηση, μετά που συνελήφθη στις Κεντρικές Φυλακές το βράδυ της Πέμπτης, ως ύποπτος για την υπόθεση της απόπειρας φόνου στην Αγία Νάπα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα στοιχεία που «καίνε» τον Μαμαλικόπουλο - 8ήμερη κράτηση

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΤΑΕ Αμμοχώστου, Αντρέας Μουγιής, εναντίον του εξασφαλίστηκε γραπτή μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο ύποπτος φαίνεται να έδινε πληροφορίες και στοιχεία στον 38χρονο δράστη της απόπειρας δολοφονίας την περασμένη Κυριακή, Χαράλαμπο Χρυσάνθου. Στοιχεία όπως οι αριθμοί των αυτοκινήτων του επιχειρηματία υποψήφιου θύματος, χώροι στους οποίους συχνάζει και φωτογραφίες του προκειμένου να τον αναγνωρίσει. Μάλιστα, ο Χρυσάνθου παρακολουθούσε τον επιχειρηματία και κατέγραφε τις κινήσεις του, για έναν περίπου μήνα.

Πρόσθεσε ακόμα στην κατάθεσή του ο κ. Μουγιής ότι ο ύποπτος φαίνεται να οργάνωσε την παράδοση, από τρίτο πρόσωπο, το οποίο αναζητεί το ΤΑΕ Αμμοχώστου, του πυροβόλου όπλου που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα φόνου, ενός αυτόματου τυφεκίου και ενός περιστρόφου. 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε στο Δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης, ο 38χρονος κρατούμενος Χαράλαμπος Χρυσάνθου φαίνεται να παραδέχθηκε ότι τον τελευταίο μήνα παρακολουθούσε τις κινήσεις του υποψήφιου θύματος, σε συνεννόηση και καθ’ υπόδειξιν του υπόπτου, προκειμένου να εκτελέσει το σχέδιο που του ανατέθηκε.

Μέσω κινητού 

Όσον αφορά στον τρόπο επικοινωνίας του Χρυσάνθου και του Μαμαλικόπουλου, είπε ότι φαίνεται πως γινόταν από συγκεκριμένη εφαρμογή και τηλεφωνικό αριθμό. Ο κ. Μουγιής αποκάλυψε ακόμα ότι στις 20 Φεβρουαρίου εντοπίστηκε σε ανοικτό χώρο στην Αγία Νάπα ένα περίστροφο το οποίο περιείχε πέντε σφαίρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόπειρα Αγίας Νάπας: Συνελήφθη ο Μαμαλικόπουλος

Εντατικές έρευνες

Ζητώντας την κράτηση του υπόπτου για οκτώ μέρες, ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε στο Δικαστήριο ότι μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 45 καταθέσεις και έχουν παραληφθεί κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης από 45 υποστατικά της περιοχής όπου διαπράχθηκε το έγκλημα. Επίσης, θα ληφθούν καταθέσεις από διάφορα άτομα, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα που βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ θα παραληφθούν τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης από άλλα 30 υποστατικά στην Αγία Νάπα. 

Η Αστυνομία αναζητεί το άτομο που μεσολαβούσε μεταξύ του 38χρονου κρατούμενου και του 37χρονου υπόπτου.

Μέτρα ασφαλείας

Η δικαστής Δόνα Κωνσταντίνου ενέκρινε το αίτημα των ανακριτών της υπόθεσης και εξέδωσε διάταγμα κράτησης του υπόπτου για οκτώ ημέρες, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτός θα κρατείται εκτός των Κεντρικών Φυλακών.  

Ο ύποπτος, που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο υπό ισχυρή αστυνομική συνοδεία, ενώ στην αίθουσα υπήρχε μεγάλη παρουσία αστυνομικών από διάφορα τμήματα της Δύναμης, με μέλη της ΜΜΑΔ να φέρουν πλήρη εξάρτυση και αλεξίσφαιρα.

Δεν βρήκαν κινητό στις Φυλακές

Δεν ανευρέθηκε κινητό τηλέφωνο μετά από έρευνα που διενεργήθηκε χθες σε κελί κρατούμενου στη βάση δικαστικού εντάλματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, κληθείσα να σχολιάσει τη σύλληψη 37χρονου κρατουμένου, ως υπόπτου, σε σχέση με την πρόσφατη απόπειρα φόνου στην Αγία Νάπα.

Ποιος είναι ο 37χρονος ισοβίτης

Ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος δεν είναι άγνωστο πρόσωπο, καθώς εκτίει ισόβια ποινή φυλάκισης για το πενταπλό φονικό που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα στις 23 Ιουνίου 2012. Ο 29χρονος τότε Μαμαλικόπουλος είχε δολοφονήσει εν ψυχρώ τρεις Ελληνοκύπριους και δύο Ρουμάνους σωματοφύλακες του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη.

Ήταν ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012 στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα, όπου με 14 σφαίρες εκτελέστηκαν τα πέντε θύματα του Δημήτρη Μαμαλικόπουλου. Συνεργός του ήταν ο 41χρονος Αναστάσιος Τσεχιλίδης, επίσης Ελλαδίτης, ο οποίος τον ανέμενε με όχημα διαφυγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόπειρα Αγ. Νάπας: Ποιος είναι ο 37χρονος Δημήτρης Μαμαλικόπουλος

Και οι δύο συνελήφθησαν στη Νέα Ιωνία στην Ελλάδα και συνδέθηκαν με τον ελληνικό αντιεξουσιαστικό χώρο. Μάλιστα, όπως είχε τότε δημοσιευθεί, διερευνάτο και η σύνδεσή τους με τη «Σέχτα Επαναστατών», ενώ στον τρόπο δράσης του Μαμαλικόπουλου εντοπίζονταν ομοιότητες με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το καλοκαίρι του 2010.

Τόσο ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος όσο και ο Τάσος Τσεχιλίδης, καταδικάστηκαν σε πέντε φορές ισόβια, που, μέχρι την καταδίκη του Νίκου Μεταξά το περασμένο καλοκαίρι, ήταν η μεγαλύτερη που ανακοινώθηκε ποτέ στα κυπριακά χρονικά.

  Πάμπος Βάσιλας   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...