Το σκίτσο είναι από το βιβλίο του Άγγλου συγγραφέα Sir Samuel Baker «CYPRUS as I saw it 1879” και απεικονίζει τον ίδιο, τη συνοδεία του και το καραβάνι που έφερε ειδικά στην Κύπρο από την Αγγλία, ενώ περνά έξω από την ιστορική καθολική Μονή του Άγιου Ιωσήφ στην Λάρνακα, πριν από 141 χρόνια. Ο συγγραφέας ήρθε στην Κύπρο 6 μήνες μετά την εγκατάσταση των Άγγλων αποικιοκρατών το 1878, με στόχο να εξερευνήσει τη νέα αποικία και να καταγράψει τις προοπτικές της νήσου. Όπως χαρακτηριστικά γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του «με την προσωπική μου εμπειρία του νησιού αυτού, ως ανεξάρτητου ταξιδιώτη, που δεν δικαιολογείται από πολιτικές εκτιμήσεις και απαλλάσσεται από την υπεύθυνη θέση ενός υπαλλήλου». 

Οι πρώτες καθολικές μονάχες ήρθαν στη Λάρνακα στις 2 Δεκεμβρίου 1844 από τη Γαλλία. Από τις αρχές της παραμονής τους στο νησί διαπίστωσαν ότι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλό, δεν υπήρχαν δημόσια σχολεία, ούτε νοσοκομεία.

Με την καθοδήγηση του κεντρικού συμβουλίου του Παρισιού και της Λυών για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης ο καθολικός ιεραπόστολος στην Κύπρο, Αββας Μπρουνόνι επικαλέστηκε τη γενναιοδωρία των κατοίκων της Νάπολης για κτίσει ένα μοναστήρι για τις μοναχές. Στις 12 Μαρτίου 1846 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον Γάλλο Πρόξενο Οοερρ, στην παρουσία των προξένων και του Τούρκου διοικητή και άρχισε η οικοδόμηση της μονής με κόστος 95.000 τούρκικα γρόσια. Το 1855 κτίστηκε το παρεκκλήσιο και το θεραπευτήριο-νοσηλευτήριο που παρείχαν ιατρική περίθαλψη και δωρεάν φάρμακα.

Πηγή στοιχείων: 1) Βιβλιο «CYPRUS as I saw it 1879» συγγραφέας Sir Samuel Baker 2) “Emilie de Vialar” Soeurs de Saint Joseph de l’Apparition 2014.

*ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ TOY «Φ»

Οι αναγνώστες του «Φ» μπορούν να στέλνουν σχόλια ή πληροφορίες σχετικά με τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε για να ολοκληρώνεται το παζλ ιστορικών στιγμών. Όσοι επιθυμούν μπορούν να αποστείλουν φωτογραφίες του παρελθόντος και του σήμερα με σχόλια τους προκειμένου να εμπλουτιστεί η ιστορία του χθες και του σήμερα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] στο Philenews.