Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος και για θέματα μετανάστευσης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ΡΙΚ στις 14/12/19, με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει, δήλωσε με θάρρος και παρρησία ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι βόμβα στα θεμέλια του Κράτους μας.
Με καθυστέρηση, ολιγωρία, αδιαφορία και εγκληματική απάθεια έναντι της ίδιας της Κοινωνίας μας, το Κυπριακό Κράτος – όχι ασφαλώς ο κ. Νουρής – μετά από δύο και πλέον δεκαετίες ομολόγησε πριν από μερικές μέρες, κατά τον πιο επίσημο τρόπο, ότι η χώρα μας κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη διακίνηση και εγκατάσταση δυσανάλογων, προς το μέγεθος και τις αντοχές της, μεταναστευτικών ροών. 
Ως γνωστό μόλις πρόσφατα – σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία λόγω της σοβαρότητας του θέματος – η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, είχε μακράν συνεδρίαν με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά την οποία εξετάστηκε σε βάθος το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο και οι προεκτάσεις του. 
Οι σύνεδροι κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές δημιουργούν επικίνδυνες εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και ενέχουν κινδύνους στην υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.
Οι επισημάνσεις αυτές, για τις οποίες προσωπικά προειδοποιούσα από το 1990, είναι πραγματικά δραματικές και θα έπρεπε να θέσουν σε συναγερμό όλες τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες για να μελετήσουν σειρά ανασχετικών, διορθωτικών και αποτρεπτικών μέτρων τα οποία να βάλουν οριστικό φρένο και να πατάξουν αμείλικτα: 
1. Τους διακινητές, τα κυκλώματα και τους σωματέμπορους της ανθρώπινης δυστυχίας. 
2. Τους επιτήδειους που νέμονται κυριολεκτικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια και συντελούν στην ενθάρρυνση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών κάτω από το πρόσχημα της δήθεν… προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. 
3. Τους ενόχους και συνενόχους της τέλεσης εικονικών γάμων (Κυπρίων με αλλοδαπούς και Ευρωπαίων με Υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην Κύπρο) με σκοπό  την –  παράτυπη – απόκτηση της Κυπριακής Υπηκοότητας (κάτι παρόμοιο με το… εμπόριο των χρυσών διαβατηρίων).
4. Τους μεγαλοσχήμονες της δήθεν ιδιωτικής εκπαίδευσης που εγγράφουν εικονικώς φοιτητές που ποτέ δεν φοιτούν στα ούτω καλούμενα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα. 
5. Τους παράνομους εργοδότες που κρυφά ή φανερά απομυζούν το αίμα και τον ιδρώτα των δυσπραγούντων παρανόμων – ακόμα και νομίμων – μεταναστών έναντι πινακίου φακής. 
Το επίσημο Κυπριακό Κράτος ομολογεί λοιπόν ότι κινδυνεύουμε εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά. Κινδυνεύει ακόμα και η ασφάλεια του Κράτους μας, αφού όσοι διακινούνταν μέχρι πρόσφατα μέσω των οδοφραγμάτων ή της γραμμής αντιπαράταξης μπορεί και να αποβούν ή να είναι εν δυνάμει τρομοκράτες!
Κατατέθηκε μάλιστα, με αφοπλιστική αφέλεια, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών η πληροφορία ότι μόνο κατά τον περασμένο μήνα διακινήθηκαν από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές μέσω των… οδοφραγμάτων και της γραμμής αντιπαράταξης 28.000 μετανάστες!!!
Και ως εκ τούτου, λήφθηκε απόφαση για έλεγχο των διακινουμένων από τις κατεχόμενες περιοχές και η τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. 
Και γεννάται το ερώτημα: 
Όλα αυτά τα χρόνια πού ήταν το Κράτος μας με τις περιφανείς Υπηρεσίες του, πού ήταν οι υπουργοί μας και οι λοιποί υψηλόβαθμοι Κρατικοί Αξιωματούχοι να μελετήσουν, να προβλέψουν και να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να λάβουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα; 
Και ποιοι θα πληρώσουν το τίμημα αυτής της καταστροφικής εξέλιξης των πραγμάτων, που θεωρώ πως είναι μη ανατρέψιμη; 
Ποιος θα ελέγξει τους εν δυνάμει τρομοκράτες, που ενδεχομένως θα αποσταθεροποιήσουν την ηρεμία και την ασφάλεια του τόπου μας; 
Ποιος θα απελάσει αυτές τις ανεξέλεγκτες μάζες παράτυπων μεταναστών, που με ψευδείς παραστάσεις και αστήρικτα προσχήματα έχουν εισέλθει στη χώρα μας, είτε από τις αφύλακτες θάλασσές μας, είτε από τη διάτρητη γραμμή αντιπαράταξης, είτε ακόμα και από τα χάρτινα και σκιώδη οδοφράγματά μας; 
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη από ενδεχόμενες επιδημίες – που σύμφωνα με την ομολογία των αρμοδίων – θα καταστούν άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία; 
Ποιος θα λογοδοτήσει απέναντι στην ιστορία του τόπου μας για την δεδομένη πλέον δημογραφική αλλοίωση της χώρας μας, που μας έχει καταστήσει μια μειοψηφία μεταξύ των άλλων μειοψηφιών του πολυπολιτισμικού μας μωσαϊκού; 
Ποιος θα μας δώσει εξηγήσεις γιατί στην Κύπρο βαφτίσαμε ως αιτητές πολιτικού ασύλου πολίτες από όλα τα μέρη και τις γωνιές του πλανήτη; (Ινδία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντέζ, Αίγυπτο, Καμερούν, Σομαλία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Ιράκ).
Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισσαίοι υποκριτές.
Σε ποιο μέρος της υφηλίου δεν υπάρχουν δυστυχισμένοι, δυσπραγούντες, καταπονημένοι, κατατρεγμένοι συνάνθρωποί μας; 
Και πώς θα μπορέσει η μισή πατρίδα μας να προσφέρει μιαν αξιοπρεπή και ανθρώπινη φροντίδα που θα μειώσει αυτή την απέραντη δυστυχία;
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη έναντι της ασφάλειας αυτού του τόπου όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες – με έξωθεν παραινέσεις και παρεμβάσεις – η Κύπρος να γίνει ορμητήριο και άντρο ενός νέου ISIS;
Όλα αυτά – και δυστυχώς όχι μόνον – συνιστούν βασανιστικά ερωτήματα και θλιβερούς προβληματισμούς προς όλους τους αρμόδιους και αναρμόδιους. 
Σε όλους αυτούς που υποκριτικά, ανέξοδα και εκ του πονηρού διακηρύττουν ότι η Κύπρος έχει γίνει το χωνευτήρι λαών και πολιτισμών και ότι η Κοινωνία της έχει γίνει δήθεν… πολυπολιτισμική (με ένα συστατικό στοιχείο… τη μειοψηφία των… Ελληνοκυπρίων).
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός των Εσωτερικών έχει κληρονομήσει ένα βαρύ φορτίο επιπτώσεων και μακροχρόνιων καταστροφικών δεδομένων τα οποία ουδείς, πιστεύω, ήθελε να επωμιστεί. 
Ο προκάτοχός του Κωνσταντίνος Πετρίδης, είχε την τόλμη και την παρρησία, αλλά και την ευθυκρισία να ομολογήσει πως η Κύπρος έχει ξεπεράσει τα όρια και τις αντοχές της. 
Ο νυν υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, καλείται, εκ των πραγμάτων, να διαχειριστεί το χάος της μεταναστευτικής κρίσης και της δημογραφικής καταστροφής.
 Οφείλει να θέσει προ των ευθυνών τους τούς συναρμόδιους υπουργούς αλλά πρωτίστως και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνησή του. 
Να καταστήσει συνυπεύθυνους όλα τα πολιτικά κόμματα και τα οργανωμένα σύνολα. Να χαράξει μια σωστική πορεία και να σώσει ό,τι μπορεί πλέον να σωθεί.
Διαφορετικά θα είναι όλοι υπόλογοι έναντι της Ιστορίας και συνένοχοι στην επερχόμενη οριστική καταστροφή. 
Γιατί αυτή την πατρίδα, πέραν από τους Τούρκους εισβολείς, την κατέστρεψαν και οι ανεύθυνοι, οι ανιστόρητοι και οι εγκληματικοί χειρισμοί και παραλείψεις των εκάστοτε κρατούντων. Μηδενός εξαιρουμένου. 
*Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής.