To Top
05:40 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Tα δημόσια έργα μπαίνουν στην Αθαλάσσα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Tα δημόσια έργα μπαίνουν στην Αθαλάσσα
  26 Φεβρουαρίου 2020, 5:00 πμ  

Άμεσα αρχίζουν τα βελτιωτικά έργα στο κτήριο του νοσοκομείου Αθαλάσσας ενώ οι υπουργοί Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος δεσμεύτηκαν χθες δημόσια ότι οι νέοι χώροι στο νοσοκομείο ψυχικής Υγείας θα είναι έτοιμοι σε διάστημα 28 μηνών από την ημερομηνία προκήρυξης της σχετικής προσφοράς. 

Την ίδια ώρα, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας εξέδωσαν χθες μακροσκελή ανακοίνωση με την οποία απάντησαν στις καταγγελίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών αλλά και την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών. Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και ΟΚΥπΥ παραδέχθηκαν στην ανακοίνωσή τους τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζει το νοσοκομείο Αθαλάσσας, απέρριψαν όμως αρκετούς από τους ισχυρισμούς νοσηλευτών και γιατρών. 

Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για το νέο νοσοκομείο Αθαλάσσας οι δύο  υπουργοί πραγματοποίησαν χθες σύσκεψη κατά την οποία καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως «προχωρήσουμε άμεσα με τα βελτιωτικά έργα που είχαν προβλεφθεί να ξεκινήσουν εδώ και δύο μήνες σε κάποιους από τους θαλάμους, ούτως ώστε να μην υπάρχουν τα προβλήματα που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή». 

Σε ό,τι αφορά την ανέγερση «των δύο νέων κλινικών, καθώς και του κτηρίου της Διοίκησης και του ΘΕΜΕΑ, που τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να ανακαινιστούν και πρέπει να κατεδαφιστούν, έχει ετοιμαστεί το "Σημείωμα Έργου", τα αρχιτεκτονικά σχέδια, έχουν εμβαστεί τα λεφτά από τον ΟΚΥπΥ στο υπουργείο Μεταφορών, οπότε, θα προχωρήσουν άμεσα να προκηρύξουν το έργο και υπάρχουν τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, εντός 28 μηνών θα έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για κτήρια γύρω στα 5,500 τετραγωνικά μέτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας (εικόνες)

Παράλληλα, είπε ο υπουργός Υγείας «έχω ενημερώσει τον ΟΚΥπΥ ότι είμαστε στη διάθεσή του για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί από άποψη κτηριακών εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα έχει δοθεί η ιδέα για να προχωρήσουμε, για απάμβλυνση του προβλήματος που υπάρχει κάποτε με την έλλειψη χώρων, με την αγορά προκατασκευασμένου κτηρίου, για να ικανοποιηθούν στο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν τα κτήρια οι ανάγκες του Νοσοκομείου».

Ο υπουργός ανέφερε για τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ότι «τους επόμενους τρεις
μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα βελτιωτικά, τους επόμενους έξι μήνες τα κτήρια του ΘΕΜΕΑ, και τις επόμενες εβδομάδες θα προσφοριοδοτηθεί το έργο για να ξεκινήσει και η ανέγερση πλέον των εγκαταστάσεων του νέου νοσοκομείου, στον υφιστάμενο χώρο».

Από πλευράς του ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δήλωσε ότι «πριν από μερικές βδομάδες, σε επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Υγείας, του είχα ζητήσει να μας αναφέρει ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου του για έργα, τα οποία αναλαμβάνουμε εμείς να υλοποιήσουμε. Το συγκεκριμένο έργο ήταν μέσα σε εκείνα που ο υπουργός Υγείας μάς είχε αναφέρει ότι αποτελεί προτεραιότητα». 

Απαντήσεις έδωσαν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας 
 
Απαντώντας στις καταγγελίες νοσηλευτών και γιατρών για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, η διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «γνωρίζει και ήδη επιλαμβάνεται των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω της παλαιότητας των κτηρίων» και «γίνεται ενεργής προσπάθεια για εντατικοποίηση των διαδικασιών για ανέγερση του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας». Παράλληλα, η διεύθυνση των ΥΨΥ ανέφερε ότι «έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη ιατρικού λειτουργού για τις ανάγκες του Νοσοκομείου, ενώ δύο ακόμη ψυχίατροι έχουν τοποθετηθεί μέσω ενδοϋπηρεσιακής μετακίνησης.

Ως εκ τούτου, η αναφορά σε μη αντικατάσταση τριών ιατρικών λειτουργών δεν ευσταθεί». Όσον αφορά την αναφορά σε ράντζα στους διαδρόμους, «αυτό δεν ισχύει και δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία περίπτωση». Για την αύξηση των εισαγωγών ασθενών στο νοσοκομείο οι Υπηρεσίες ανέφεραν ότι «η Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ο ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε έντονες διεργασίες για επίσπευση και τροχοδρόμηση της ανέγερσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας». Για το θέμα της απουσίας παθολόγου από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, «υπάρχει ειλημμένη απόφαση από τον ΟΚΥπΥ για προώθηση διαδικασίας αγοράς υπηρεσιών παθολόγου». 

Για το θέμα που ήγειραν οι νοσηλευτές και αφορούσε στην παρουσία λειτουργού κοινωνικής ευημερίας στο νοσηλευτήριο, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «κατόπιν απόφασης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η κοινωνική λειτουργός η οποία ήταν τοποθετημένη στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας μετακινήθηκε και έκτοτε παρόλα τα γραπτά και προφορικά αιτήματα της Διεύθυνσης δεν κατέστη δυνατή η αντικατάστασή της».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για δημιουργία δικτύου υπολογιστών και σύνδεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με το χημείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, «έχουν τροχοδρομηθεί εδώ και αρκετό καιρό και βρίσκονται σε τελική φάση υλοποίησης».

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...