Κυπριακή υπηκόοτητα φέρεται να κατέχουν αρκετοί σημαντικοί υποστηρικτές  του Brexit και χορηγοί του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι Alan Howard, Jeremy Isaacs και James Brocklebank είναι μεταξύ των προσώπων που έχουν ζητήσει την κυπριακή ιθαγένεια, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, καθώς η Βρετανία ψήφισε να εγκαταλείψει την Ένωση, το 2016.
Ο δισεκατομμυριούχος Alan Howard, ένας από τους πιο γνωστούς διαχειριστές hedge fund της Βρετανίας και ο Jeremy Isaacs, ο πρώην επικεφαλής της Lehman Brothers για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, βρίσκονται ανάμεσα στα πρόσωπα που αιτήθηκαν της κυπριακής ιθαγένειας.  Όπως υποστηρίζει τo Reuters, σύμφωνα με  κυβερνητικά έγγραφα, το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου συνέστησε να εγκριθούν οι αιτήσεις των δύο ανδρών.
Όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος Clare Baldwin, το γεγονός ότι ορισμένοι Βρετανοί που έκαναν καριέρα από την αξιολόγηση του κινδύνου, έχουν υποβάλει αίτηση για δεύτερο διαβατήριο, μπορεί να υποδηλώνει μείωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της Βρετανίας, μετά την έξοδό της από την ΕΕ και αναζήτηση τρόπων για να διατηρήσουν την ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα κυβερνητικά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνουν ότι ο Howard, o Isaacs και η σύζυγός του, όλοι ζήτησαν την κυπριακή υπηκοότητα το 2018, ενώ κανένας από αυτούς δεν δέχτηκε να σχολιάσει το γεγονός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
 
Ο δημοσιογράφος του Reuters σχολιάζει ότι η  κυπριακή υπηκοότητα κοστίζει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τουλάχιστον 500.000 ευρώ πρέπει να επενδύονται μόνιμα, ενώ σε κανένα στάδιο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, ο αιτών δεν είναι υποχρεωμένος να ζήσει ή να επισκεφθεί την Κύπρο. «Η Κύπρος είναι δημοφιλής σε όσους αναζητούν ένα δεύτερο διαβατήριο επειδή ολόκληρη η επένδυση μπορεί να γίνει σε ακίνητα και έχει χαμηλό φόρο», υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Επιπρόσθετα τα έγγραφα της κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters, απαριθμούν έναν άνθρωπο που ονομάζεται David John Rowland, χορηγό του Συντηρητικού Κόμματος, πρώην ταμία του Κόμματος,  κτηματομεσίτη και οικονομικό σύμβουλο του πρίγκιπα Αndrew. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα έγγραφα που κατονομάζουν τον Rowland περιέχουν ελάχιστες λεπτομέρειες, γεγονός που δείχνει ότι υπέβαλε αίτηση για κυπριακό διαβατήριο στο πλαίσιο ομάδας επενδυτών. Σημειώνεται ότι ξεχωριστά αρχεία  κυπριακής εταιρείας απαριθμούν έναν Βρετανό υπήκοο, τον David John Rowland ως διευθυντή μιας εταιρείας με την επωνυμία Abledge Ltd, η οποία καταχωρήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Τα αρχεία αυτά δείχνουν ότι η διεύθυνση κατοικίας του Rowland βρίσκεται στο βρετανικό παράδεισο του Guernsey.
 
Ένας άλλος Βρετανός που ζήτησε την κυπριακή ιθαγένεια είναι ο James Brocklebank, διευθύνων συνέταιρος της Advent International. Το 2016, είχε δηλώσει ότι ακόμα και αν το Brexit ήταν «τελικά καλό, θα δημιουργούσε «σημαντικές προκλήσεις» και θα οδηγούσε το Ηνωμένο Βασίλειο στο να χάσει τις επενδύσεις. Ζήτησε την κυπριακή ιθαγένεια το 2018, ενώ εκπρόσωπος της Brocklebank, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, αρνήθηκε, καταλήγει το δημοσίευμα.
 
 
Πηγή: philenews