“Δεν είμαστε επισκέπτες στη Μεσόγειο, είμαστε νοικοκυραίοι”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από “τις εργασίες” της στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ομιλία του σε πάνελ στο Μπατμαν Τουρκίας με θέμα “Η ενεργειακή μας πολιτική και το πρόβλημα της ανατολικής Μεσογείου”, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “στόχος μας είναι ανεξάρτητη ενέργεια και ισχυρή Τουρκία” “Τις εργασίες του προγράμματος αυτού τις θεωρούμε ως εκ των ων ουκ άνευ του μέλλοντος της χώρας μας. Οι εργασίες μας που αρχίσαμε με εθνικά ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα συνεχίζονται με τέσσερα πλοία. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό τον “αγώνα” μας στην Λιβύη και σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε πολεμικό ορμητήριο μετατρέπουν τα κατεχόμενα

Τα γεωτρύπανα μας Φατίχ και Γιαβούζ συνεχίζουν εργασίες γεωτρήσεων στα 4 χιλιάδες μέτρα. Τα πλοία μας Μπαρμπαρος και Ορούτς κάνουν ακτινογραφίες στη θάλασσα. Από τεχνικής άποψης έχουμε τα καλύτερα πλοία. Με το νέο πλοίο οι εργασίες μας συνεχίζονται στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα”, ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Μεσόγειο για ασκήσεις ρωσική πυραυλάκατος

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι “στην Μεσόγειο δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα κανενός, ούτε και θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα των ομογενών μας που ζουν στην Κύπρο” και πρόσθεσε ότι θα κάνουν 5 νέες γεωτρήσεις. “Με τη Λιβύη κάναμε μια συμφωνία ζωτικής σημασίας. Η συμφωνία για τις αρμοδιότητες έρευνας πετρελαίου στη θάλασσα πέρασε από το τουρκικό κοινοβούλιο. Χαλάσαμε τα σχέδιά τους. Χωρίς την έγκρισή μας κανείς δεν θα μπορεί να κάνει έρευνες στην περιοχή. Με αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Δεν θα υποχωρήσουμε. Εμείς δεν είμαστε επισκέπτες στην Μεσόγειο, είμαστε νοικοκυραίοι”, υποστήριξε. 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ