To Top
18:31 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πατριαρχική σύγκρουση - Βαρθολομαίος κατά Θεοφίλου
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Πατριαρχική σύγκρουση - Βαρθολομαίος κατά Θεοφίλου
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου 2020, 8:35 πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε επιστολή του στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ο οποίος χθες φιλοξένησε στο Αμμάν της Ιορδανίας «αδελφική ή οικογενειακή», όπως την ονόμασε , συνάντηση Προκαθημένων ανάφερε ότι οι ενέργειες του δευτέρου δεν είναι βλαπτικές μόνο για την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλης, αλλά και για την ίδια τη Σιωνίτιδα Εκκλησία (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), όπως και για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της.
 
Στην επιστολή, με ημερομηνία 25.2.2015 ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημειώσε: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως παραθεωρείτε ή και αγνοείτε το μέγεθος των αρνητικών αποτελεσμάτων αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία μοναδικό στόχο έχει την ανατροπή όλων των καλώς εχόντων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την αλλοτρίωση των εκκλησιολογικών θεμελίων της». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέστησε σαφές στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων πως οι πραγματικοί σκοποί της πρωτοβουλίας του είναι προφανείς και εξήγησε πως «το επιδιωκόμενο, αν θέλουμε να είμαστε αληθινοί με τους εαυτούς μας και συνεπείς προς τον Θεό, είναι η εξυπηρέτηση της πεισματικής άρνησης μιας τοπικής Εκκλησίας να ακολουθήσει τα εδώ και αιώνες αποδεκτά στην Ορθόδοξη Εκκλησία, έχοντας στο πλευρό της την πολιτεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας». 
 
Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι οι αριθμητικές υπεροχές δεν ήταν ποτέ η πεμπτουσία του ορθόδοξου ήθους. Τη θέση αυτή είχε υποστηρίξει το 2014 στην σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, απευθυνόμενος στον Μόσχας Κύριλλο. Στην τρισέλιδη επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι «εάν η κατ᾿ Ανατολάς Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία ενδώση εις τας πιέσεις, τας απειλάς, αλλά και την πραγματιστικήν θεώρησιν των εκκλησιαστικών πραγμάτων, μακράν του ασφαλούς υποβάθρου αυτής, ήτοι της ιεράς και αγίας παραδόσεώς της, τότε η Ορθόδοξος Εκκλησία θα έχη απολέσει την αλήθειαν» . 
 
Επίσης, αποσαφήνισε ότι «επ᾿ ουδενί λόγω η Συνοδικότης επιτρέπεται, όπως συγκρίνηται προς τον κοινοβουλευτισμόν, πολλώ δε μάλλον, ίνα εκτρέπηται εις άκρατον λαικισμόν προς ανάδειξιν -φεύ!- εν τη καθ᾿ ημάς Εκκλησία ακραίων φαινομένων, τα οποία διαχρονικώς απετέλουν απευκταίας εκφράσεις της αγίας ημών πίστεως».
 
Στη συνάντηση στο Αμμάν, συμμετείχαν, εξαιρουμένων του Μόσχας (την επεδίωξε) και του Ιεροσολύμων (τη συγκάλεσε και φιλοξένησε), ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας Ραστισλάβος, ενώ οι Εκκλησίες Ρουμανίας και Πολωνίας συμμετείχαν όχι όμως με τους Προκαθημένους τους. Αρνητικές ήταν οι απαντήσεις στην πρόσκληση των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας (έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η στάση του), Γεωργίας, Βουλγαρίας και των Αρχιεπισκόπων Κύπρου, Αθηνών και Αλβανίας. 
 
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο εν Κιέβω Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας Ονούφριος, ο οποίος είναι δεύτερος στην ιεραρχία της Εκκλησίας Ρωσίας. Με αυτό το δεδομένο ο Πατριάρχης Κύριλλος τον συμπεριέλαβε μαζί με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στη ρωσική αντιπροσωπεία. Ωστόσο, στην «οικογενειακή» φωτογραφία ο κ. Ονούφριος (δεύτερος από αριστερά) έκατσε στην πρώτη σειρά μαζί με τους Προκαθημένους και τους εκπροσώπους του Ρουμανίας και Πολωνίας.
  Αριστείδης Βικέτος   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...