To Top
18:15 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο πανικός αποκάλυψε την άγνοια των πολιτών (βίντεο)
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ο πανικός αποκάλυψε την άγνοια των πολιτών (βίντεο)
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου 2020, 10:03 πμ
Ο πανικός που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον πληθυσμό της Κύπρου αποκάλυψε την άγνοια των πολιτών σε θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό. Ενδεικτικές άλλωστε της κατάστασης ήταν και οι αντιδράσεις που προέκυψαν στις κοινότητες στις οποίες το υπουργείο Υγείας προσπάθησε να λειτουργήσει χώρους φιλοξενίας για άτομα που δεν νοσούν, αλλά έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς και χρήζουν παρακολούθησης.
 
Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ετοιμασία ενημερωτικής εκστρατείας η οποία περιλαμβάνει ενημερωτικά σποτς τα οποία θα αρχίσουν να προβάλλονται από όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς τις επόμενες ημέρες. Επιπρόσθετα, τα ενημερωτικά φυλλάδια που έχουν ετοιμαστεί από το υπουργείο Υγείας και διανέμονται στα σημεία εισόδου της χώρας αλλά και σε όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αναμένεται ότι θα διανεμηθούν εντός των ημερών σε όλα τα νοικοκυριά προς ενημέρωση των πολιτών.
 
Τα φυλλάδια αυτά δίνουν απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για τον κορωνοϊό αλλά και οδηγίες για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
   
 Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός αυτός;
 
Όπως και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ο νέος αυτός κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα όπως για παράδειγμα ρινική καταρροή, πόνο στον λαιμό, βήχα και πυρετό. Σε κάποια άτομα όμως μπορεί να εκδηλωθεί με πιο σοβαρή εικόνα και να προκαλέσει πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή ώστε ο ασθενής να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στον ιό και έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά είναι οι ηλικιωμένοι καθώς και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιοπάθεια.
 
 Με ποιον τρόπο μεταδίδεται ο ιός;
 
Τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος που παράγονται κατά το φτάρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή. Είναι σημαντικό όποιος βήχει ή φταρνίζεται να καλύπτει το πρόσωπό του με χάρτινο μαντιλάκι, το οποίο αμέσως μετά θα πρέπει να πετάξει στα σκουπίδια και να πλύνει τα χέρια του. Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι πολύ σημαντικό. Αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα με εκκρίσεις ή άλλη οργανική ύλη, μπορεί επίσης να πλύνει κάποιος τα χέρια του και με διάλυμα οινοπνεύματος 70%.
 
 Πόσο επιβιώνει ο ιός σε επιφάνειες;
 
Το στοιχείο αυτό δεν είναι ακόμα απόλυτα γνωστό. Υπάρχουν κάποια προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να ζήσει για μερικές ώρες ή για περισσότερο. Ο ιός καταστρέφεται εύκολα με τα συνηθισμένα αντισηπτικά.
 
Ποιός ο χρόνος επώασης;
 
Ο χρόνος επώασης (δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση του ατόμου στον ιό μέχρι και την έναρξη των συμπτωμάτων) εκτιμάται σήμερα από δύο μέχρι 14 ημέρες.
 
Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί από άτομο το οποίο, παρότι νοσεί, δεν παρουσιάζει συμπτώματα;
 
Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κατά την περίοδο που ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα της νόσου.
 
Υπάρχει πιθανότητα να κολλήσω από το κατοικίδιό μου;
 
Όχι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη για κάτι τέτοιο.
Είναι ασφαλές να παραλάβω πακέτο το οποίο παρήγγειλα από την Κίνα;
Ναι, είναι ασφαλές. Άτομα που παραλαμβάνουν πακέτα από την Κίνα δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό. Από προηγούμενη εμπειρία με άλλους κορωνοϊούς, γνωρίζουμε ότι οι ιοί αυτοί δεν επιβιώνουν για πολύ πάνω σε αντικείμενα, όπως γράμματα ή πακέτα.
 
Μπορώ να προλάβω τη νόσο με τη χρήση αντιβιοτικών;
 
Όχι, τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά εναντίον ιών. Τα αντιβιοτικά δρουν εναντίον μικροβίων. Το συγκεκριμένο παθογόνο είναι ιός και επομένως τα αντιβιοτικά δεν έχουν απολύτως καμία δράση.
 
Υπάρχουν άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή νόσο;
 
Γενικά, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι καθώς και οι άνθρωποι με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθεια, νόσοι του ήπατος καθώς και χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού) ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή νόσο.
 
 Υπάρχει ειδική θεραπεία;
 
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό. Η θεραπεία που προσφέρεται είναι υποστηρικτική (εφόσον υπάρξει ανάγκη γίνεται υποστήριξη της αναπνοής, χορήγηση υγρών ή και κάποιων αντιικών φαρμάκων που όμως δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωμένη δράση κατά του ιού).

Μέτρα προστασίας

• Φροντίζουμε επιμελώς την ατομική υγιεινή. Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χαρτοπετσέτες ή χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος.
• Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα και μαντιλάκια μίας χρήσης για κάλυψη στόματος και μύτης στον βήχα/φτάρνισμα και ακολούθως τα πετάμε.
• Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τακτικά επιφάνειες και πάγκους εργασίας.
• Αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας μας.
• Αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άτομα που φαίνεται να έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Τα συμπτώματα της νόσου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως: Πυρετό, βήχα, δύσπνοια, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, αίσθημα κόπωσης.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή πνευμονία, σοβαρό σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, εικόνα σηπτικής καταπληξίας, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο του ασθενούς.

Σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει τα πιο πάνω συμπτώματα και υπάρχει το ενδεχόμενο να ήρθε σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό μπορεί να απευθυνθεί στο 1420. 

 
Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...