Αναμφίβολα ζούμε στην εποχή που η τεχνολογία έχει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας. Ιδιαίτερα τα social media, ή αλλιώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Για παράδειγμα, κάθε ταξιδιώτης βλέπει τις αξιολογήσεις κάποιου καταλύματος ή εστιατορίου προκειμένου να κάνει κράτηση.

Σε μια καινοτομία προχωρά το υφυπουργείο Τουρισμού προκειμένου, αφενός, να τονώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των περιοχών για ενίσχυση της ποιότητας και, αφετέρου, για να αξιολογήσει το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το υφυπουργείο Τουρισμού προκήρυξε διαγωνισμό με σκοπό την αγορά τεχνολογικών λύσεων για τη διαχείριση της φήμης στο διαδίκτυο (Online Reputation Management Solution). Η αξία της προσφοράς κοστολογείται στις €356 χιλ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το στοίχημα του χειμερινού τουρισμού

Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα παρακολουθεί τον βαθμό ικανοποίησης των τουριστών από τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα θεματικά πάρκα και τους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. Οι τουρίστες θα καλούνται να βαθμολογούν τη χώρα μας, να καταγράφουν τι τους αρέσει, ενώ θα βαθμολογούν την καθαριότητα, αλλά και την ποιότητα των καταλυμάτων και των εστιατορίων.

Στόχος, η σύγκριση της χώρας μας με άλλες χώρες της Μεσογείου, αλλά και η σύγκριση των επαρχιών μεταξύ τους. Μάλιστα, θα προβλέπεται ένα ελάχιστο όριο, στο οποίο θα πρέπει να επεμβαίνει το υφυπουργείο Τουρισμού, ενώ στον αντίποδα οι χώροι με τις υψηλότερες βαθμολογίες θα βραβεύονται. Ουσιαστικά, θα αποτελέσει όπλο για τη βελτίωση στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Θα διαφανούν τα μεγάλα μείον, αλλά και τα δυνατά σημεία της χώρας μας. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Κύπρο

Τα social media είναι πλέον ένας τρόπος ζωής για τους ταξιδιώτες και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και ένα υποχρεωτικό στοιχείο της στρατηγικής μάρκετινγκ. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό η Κύπρος να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια στρατηγική προορισμού, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό ενδιαφέρον των επισκεπτών, των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Οι παραλίες θα ενταχθούν σε αυτή την στρατηγική και οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να τις βαθμολογούν. 

Τέλος, αναφέρεται ότι η προσφορά περιλαμβάνει υπηρεσίες τεχνολογίας των πληροφοριών: παροχή συμβουλών, ανάπτυξη λογισμικού, διαδίκτυο και υποστήριξη, υπηρεσίες αναθεώρησης απαιτήσεων τεχνολογίας της πληροφορίας, υπηρεσίες σχετιζόμενες με λογισμικά, διαχείρισης δεδομένων, ανάλυσης δεδομένων και συλλογής και διαταξινόμησης δεδομένων. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής είναι στις 8 Ιανουαρίου.