To Top
00:08 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τιμωρούν νεαρό επειδή είναι ασθενής
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Τιμωρούν νεαρό επειδή είναι ασθενής
  29 Φεβρουαρίου 2020, 11:28 πμ  

Θύμα της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων της νομοθεσίας έγινε ένας αριστούχος απόφοιτος που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια τού αρνούνται την παροχή υποτροφίας που του αναλογεί.

Όπως εξήγησε στον «Φ» η μητέρα του νεαρού, παρά τους υψηλούς βαθμούς που με μεγάλο κόπο και δυσκολίες εξασφάλισε, εντούτοις το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) Κύπρου δεν δέχεται την αίτησή του. Αιτία ότι δεν υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά και ειδικά ότι διαθέτει βεβαίωση αναστολής θητείας για ιατρικούς λόγους. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΙΚΥ, Ανδρέας Παπούλας, σημείωσε ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει την παροχή υποτροφίας σε άρενες που έχουν πάρει αναστολή για την υγεία τους.

Αδικία και διάκριση, σε βάρος αρρένων ασθενών, ανέφερε η μητέρα. «Αντί το κράτος να στέκεται διπλά του, τον τιμωρεί σαν να φταίει για την ασθένειά του. Με πληροφόρησαν ότι θα του έδιναν την υποτροφία εφόσον είχε ολοκληρώσει τη θητεία του ή εφόσον είχε βεβαίωση αναστολής θητείας για λόγους σπουδών ή εφόσον είχε λάβει μόνιμη απαλλαγή από τον στρατό. Είναι εντελώς ρατσιστικός και απάνθρωπος νόμος, σε βάρος ανθρώπων που παλεύουν με διάφορες ασθένειες. Τον τιμωρούν επειδή είναι ασθενής», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο γιος της επιθυμούσε να κάνει τη θητεία του, μπήκε στον στρατό και τελικά απομακρύνθηκε προσωρινά λόγω επιληπτικής κρίσης.

«Ήταν το 2006 όταν στην Α’ τάξη του Δημοτικού ο γιος μου διαγνώστηκε με εστιακή επιληψία. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα. Ειδικά στο σχολείο. Οι κρίσεις τον έκαναν να ξεχνά όσα διδάχτηκε με αποτέλεσμα στο γυμνάσιο οι βαθμοί του να είναι απροβίβαστοι. Με τον θεσμό της στήριξης και τη βοήθεια των καθηγητών -εντός και εκτός σχολείου- κατάφερε να πάει σε Τεχνική Σχολή.

Εκεί ακολούθησε τη θεωρητική κατεύθυνση του Κλάδου Ηλεκτρολογίας με ειδικότητα στη Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Στην τελευταία τάξη έδωσε σκληρή μάχη και τελικά τα κατάφερε. Αρίστευσε στο σχολείο και ταυτόχρονα πέρασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Μάλιστα, σε μάθημα του κλάδου του ήρθε πρώτος παγκύπρια. Όταν έφτασε ο καιρός να καταταγεί στην Εθνική Φρουρά δεν δίστασε ούτε μία στιγμή. Ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος. Ήθελε να υπηρετήσει κανονικά. Τη δεύτερη μέρα της κατάταξής του ξεκίνησε ο Γολγοθάς».

Όπως σημειώνει η μητέρα, οι κρίσεις επανήλθαν και στο εγκεφαλογράφημα ήταν ευδιάκριτα τα ευρήματα. «Μετά από εξέταση της σχετικής επιτροπής, αποφασίστηκε να πάρει προσωρινό απολυτήριο από την Εθνική Φρουρά επειδή πάσχει από επιληψία-επιληπτική κρίση. Έτσι, λόγω της αναστολής του και μετά από συζήτηση με τον γιατρό του, αποφασίστηκε να ξεκινήσει τις σπουδές του. Όταν το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου ανακοίνωσε πέρσι την περίοδο καταβολής των αιτήσεων και καθώς πληρούσαμε όλα τα κριτήρια, αποφασίσαμε να υποβάλουμε τα σχετικά έγγραφα. Με απογοήτευση, όμως, διαπιστώσαμε τα όσα απαράδεκτα προβλέπει ο νόμος».

Αρνήθηκαν ακόμη και να το εξετάσουν 

Η αίτηση για την υποτροφία δεν έγινε δεκτή πέρσι με αιτιολόγηση ότι ο αριστούχος είχε πάρει αναβολή για λόγους υγείας από τον στρατό. Μάλιστα, δεν φάνηκε να ενδιαφέρει τους αρμόδιους ο βαθμός που είχε εξασφαλίσει ο απόφοιτος (18,36), ο οποίος ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από το 17,5 που προβλέπεται για τις Τεχνικές Σχολές. Λόγω της απόρριψης η μητέρα έστειλε, στις 10 Ιανουαρίου 2019, επιστολή προς το ΙΚΥ, μαζί με όλα τα ιατρικά έγγραφα. Ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση. 

Ανάλογη ήταν η αντιμετώπιση και φέτος, όπου είναι η δεύτερη και τελευταία χρονιά που ο απόφοιτος μπορεί να διεκδικήσει υποτροφία προπτυχιακού επιπέδου. «Συγκεντρώσαμε και προσκομίσαμε όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις. Σχετικά με τον στρατό, καταθέσαμε «πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α», το οποίο βάσει σχετικής ανακοίνωσης του ΙΚΥ γίνεται αποδεκτό. Εντούτοις και φέτος δεν έκαναν δεχτή την αίτησή μας, με αιτιολόγηση και πάλι την αναβολή από τον στρατό». Φανερά ταραγμένη, η μητέρα υπογράμμισε πως πρέπει να αλλάξει η άδικη νομοθεσία, ενώ δεν απέκλεισε να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη.

Δεμένα τα χέρια του ΙΚΥ-  - «Έγινε κατάχρηση του δικαιώματος της αναστολής»

Εφαρμόζουν ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για τις υποτροφίες, σημείωσε στον «Φ» ο αντιπρόεδρος του ΙΚΥ, Ανδρέας Παπούλας. «Όταν κάποιος λάβει αναστολή για λόγους υγείας, δεν δικαιούται κρατική χορηγία. Δεν μας επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Σε κανένα με αναστολή των στρατιωτικών υποχρεώσεων για λόγους υγείας δεν έχουμε δώσει υποτροφία. Δικαιούται  εκείνος που περνάει από ιατροσυμβούλιο και λαμβάνει μόνιμη απαλλαγή». Όπως εξήγησε, η αιτία που απορρίπτονται όσοι καταθέτουν βεβαίωση αναστολής της θητείας είναι «ότι έγινε κατάχρηση του δικαιώματος της απαλλαγής από πάρα πολλούς. Έτσι, κοντά στα ξερά κάηκαν και τα χλωρά». 

Είναι μέτρο αυτοπροστασίας από τη λούφα του στρατού, είπε και πρόσθεσε ότι «υπήρξαν πάρα πολλά περιστατικά που ισχυρίστηκαν λόγους υγείας. Πήγαινε κάποιος και έλεγε ότι έχει πονοκεφάλους ή άλλες δικαιολογίες, έφευγε για το εξωτερικό και επέστρεφε επιστήμονας». Πάντως, είπε ο κ. Παπούλας, θα συζητήσουν για άλλη μια φορά το θέμα και στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. «Αναζητήσαμε ένα σύστημα δικαιοσύνης, ώστε να μην τιμωρεί το σύστημα εκείνους που έχουν πάρει πραγματικά αναστολή και όχι με σκοπό να υπεκφύγουν τη θητεία τους».

Από την πλευρά του και με βάση τη γραπτή απάντηση προς τη μητέρα στις 11 Ιουνίου 2019, το υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι «η αλλαγή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της υποτροφίας από το ΙΚΥ είναι θέμα το οποίο καθορίζεται αποκλειστικά από τη νομοθεσία που διέπει τις αρμοδιότητες του εν λόγω ιδρύματος». Έγινε παράλληλα ξεκάθαρο ότι η βεβαίωση αναστολής της θητείας για λόγους υγείας αποτελεί επίσημο έγγραφο που γίνεται δεκτό από τη Δημόσια Υπηρεσία, το οποίο χορηγείται στον εκάστοτε στρατεύσιμο μετά από εκτενή αξιολόγηση από επιτροπή και ιατροσυμβούλιο.

  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...