Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να ξεκινήσουν πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε κάθε πόλεμο που θα ξεσπάσει είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκ Έσπερ, ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει χτυπήσει κόκκινο.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποκλιμάκωση των υφιστάμενων εντάσεων με το Ιράν, αλλά η χώρα είναι έτοιμη να τερματίσει κάθε πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει.

Διαβάστε επίσης: Τι αποκάλυψε ο Γιάννης Βαρδής για τον πατέρα του;

«Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε ένα πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε έναν», τόνισε ο Έσπερ μιλώντας στο CNN.

«Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η κατάσταση να αποκλιμακωθεί», πρόσθεσε.

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν

Η αμερικανική αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή που σκότωσε τον Ιρανό ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί ανέβασε κατακόρυφα τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, αυξάνοντας τους φόβους για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου υπερασπίστηκε τις υπηρεσίες πληροφοριών που είχαν σηματοδοτήσει «μια άμεση απειλή» από τον Σουλεϊμανί. Τον ίδιο ισχυρισμό έχουν επικαλεστεί ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι για να δικαιολογήσουν την επιδρομή κατά του Ιρανού στρατηγού.

«Η απειλή ήταν ενορχηστρωμένη από τον Σουλεϊμανί», ανέφερε ο Έσπερ.

«Πιστεύω ότι ήταν απλά ζήτημα ημερών, σίγουρα όχι περισσότερο από εβδομάδων», πριν από μια επίθεση.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε χθες ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραβίαζαν το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων βομβαρδίζοντας πολιτισμικά μνημεία του Ιραν, μια απειλή που εκτόξευσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ «θα μας δώσει μόνο νομικές εντολές»

Σε ερώτηση που του τέθηκε και σήμερα για το θέμα, ο Έσπερ δήλωσε βέβαιος ότι ο Τραμπ «θα μας δώσει μόνο νομικές εντολές».

«Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων», είπε.

Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης που υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Τραμπ : Δεν θα μπουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία

Τις παραπάνω δηλώσεις του Έσπερ επιβεβαίωσε και ο Ντόναλτν Τραμπ.

Μετά τη διεθνή κατακραυγή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι θα υπακούσει στο διεθνές δίκαιο αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις, υποχωρώντας από την απειλή που έκανε για το Ιράν μέρες νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ απείλησε το Σάββατο ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικά συμφέροντα, έχουμε κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους», ανάμεσά τους και στόχους που συνδέονται με τον ιρανικό πολιτισμό, που «θα πληγούν σκληρά».

Πουθενά αλλού στον κόσμο η εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί δεν προκάλεσε μεγαλύτερη χαρά και ανακούφιση από ό,τι στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαίνεσε με υπερβολικό τρόπο τον Ντόναλντ Τραμπ, για την αποφασιστική, ισχυρή και ταχύτατη αντίδραση εναντίον του προαιώνιου εχθρού της χώρας του. «Ο Σουλεϊμανί υπήρξε αναμφισβήτητα κεντρικός υποκινητής όλων των προσπαθειών του Ιράν να εγκατασταθεί στρατιωτικά στην περιοχή και να τροφοδοτήσει με όπλα τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ» υποστήριξε ο Ραζ Τσιμτ, ειδικός σε θέματα Ιράν στο Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, μιλώντας στην Deutsche Welle. 

Ο θάνατός του θεωρείται βέβαιο ότι θα αδρανοποιήσει εν πρώτοις τους εχθρούς του Ισραήλ. Όμως μπορεί η χώρα να γίνει στόχος πράξεων εκδίκησης της Τεχεράνης; «Είναι ένα ενδεχόμενο που κανείς Ισραηλινός αρχηγός δεν μπορεί να αγνοήσει», είπε ο Μέρι Γαβενταφάρ, επίσης καλός γνώστης του Ιράν. «Αλλά δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε πάνω-πάνω στον κατάλογο με τους στόχους του ιρανικού καθεστώτος». Το μεγάλο ερώτημα είναι, πάντως, πώς μπορεί να προστατευτεί. 

Κατά τον Ραζ Τσιμτ το πράγμα θα ήταν διαφορετικό, εάν ακολουθούσε ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη. «Μόνο στην περίπτωση κλιμάκωσης που θα οδηγούσε σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, θα μπορούσε να συμπαρασύρει και το Ισραήλ», υποστήριξε. Κανείς στη χώρα δεν αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα της επίθεσης εναντίον του Ιρανού στρατηγού. Επίσης, όλοι οι ειδικοί περιμένουν να δουν τις συνέπειες που θα έχει η δολοφονία, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν κάτω από την καθοδήγησή του. Ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ο θεωρητικός και η κινητήρια δύναμη της ιρανικής επεκτατικής πολιτικής με στόχο τη δημιουργία άξονα κρατών από τον Λίβανο στη Μεσόγειο, μέσω της Συρίας και του Ιράκ μέχρι την Τεχεράνη. Τώρα θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα δράσει ο διάδοχός του.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/DeutecheWelle