Στην πράξη φάνηκε χθες το πρωί το αλαλούμ που επικράτησε στις τάξεις των εκπαιδευτικών μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας το απόγευμα της Κυριακής για το κατά πόσο θα έπρεπε να παρουσιαστούν ή όχι στα σχολεία τους.
 
Εξ ου και η εικόνα που παρουσιάστηκε σε αρκετά σχολεία, όπου η πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν παρουσιάστηκε, όπως ήταν άλλωστε και οι οδηγίες που είχαν από τις εκπαιδευτικές τους οργανώσεις. Φυσικά, υπήρξαν και εκπαιδευτικοί που παρουσιάστηκαν κανονικά, αλλά όσοι δεν είχαν κάποια δουλειά στο σχολείο αποχώρησαν. 
Πάντως, η χθεσινή μέρα βρήκε στα σχολεία τους διευθυντές οι οποίοι με εκπαιδευτικούς που ασχολούνται κυρίως με τα θέματα της Πληροφορικής κλήθηκαν να οργανώσουν τις δομές που απαιτούνται για την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ήδη, το πρόγραμμα στήθηκε πιλοτικά σε δύο σχολεία (Λύκειο Κύκκου Α΄ και Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολη) και άρχισε να εφαρμόζεται από χθες, στην παρουσία του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου.
 
Ο υπουργός κατά την επίσκεψή του στα σχολεία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδικασία παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς και να συνομιλήσει ηλεκτρονικά με τους μαθητές που συνδέθηκαν. 
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «για όσο καιρό τα παιδιά δεν θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο, γιατί πρέπει να μείνουμε περιορισμένοι, και ιδιαίτερα για τα παιδιά έχει ληφθεί απόφαση ότι καλύτερα είναι να μείνουν στο σπίτι. Για όσο χρονικό διάστημα, λοιπόν, δεν θα παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο, θέλουμε να διατηρήσουν την επαφή με τους εκπαιδευτικούς, με την τάξη τους και να διδαχθούν εξ αποστάσεως τουλάχιστον ένα μέρος από εκείνα τα οποία προβλεπόταν να μαθαίνουν στο σχολείο. Αναπτύσσουμε λοιπόν ένα σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες, για όλες τις ηλικίες, για όλα τα παιδιά». 
Επιπρόσθετα, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει στη συμβολή των εκπαιδευτικών στο όλο εγχείρημα, λέγοντας ότι «οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που θα έρθουν σε επαφή με τα παιδιά και με τις οικογένειες. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις και αυτή είναι η ώρα που και το υπουργείο και η Κυβέρνηση θα κάνουμε προσπάθειες για να αναπληρώσουμε κενά.
 
Είναι λοιπόν και ώρα κοινωνικής ευθύνης και βεβαίως εξυπακούεται ότι εκεί όπου χρειάζεται πρόσθετη ενημερότητα, επιμόρφωση για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, αυτές τις μέρες, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα παρέχουν κάθε υποστήριξη».
Ερωτηθείς για το πώς θα επιλυθούν πρακτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα αν κάποιος μαθητής δεν έχει υπολογιστή, ο υπουργός ανέφερε πως «γι’ αυτόν τον λόγο είναι που από αύριο (σήμερα) οι εκπαιδευτικοί σε όλα τα σχολεία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και τις διευθυντικές ομάδες, πρέπει να κάνουν πρώτα αυτή τη διεργασία, να διερευνηθεί πολύ σύντομα η κατάσταση πραγμάτων.
 
Ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες, σε διαφορετικές περιοχές, σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Να καταγραφούν τυχόν ελλείψεις και αδυναμίες, να δούμε πώς μπορούμε, όσο μπορούμε, να ανταποκριθούμε. Ενδεχομένως, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει και ενδιαφέρον για συνεισφορά από τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με οργανισμούς που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν». Πάντως, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη δουλειά που θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί, η οποία μπορεί να γίνει είτε από το σχολείο, είτε από το σπίτι, κάτι που θα οργανωθεί από τη Διεύθυνση τού κάθε σχολείου. 
 
Ποιες οι οδηγίες για σήμερα
Η κάθε σχολική μονάδα θα λειτουργεί με ευέλικτο ωράριο, βάσει των εξαγγελιών του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πρόγραμμα λειτουργίας που θα καταρτίζεται από τον διευθυντή ανάλογα με τις ανάγκες συντονισμού που θα προκύπτουν. Με αυτή την παράγραφο ολοκληρώνεται η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το πώς θα είναι οι επόμενες μέρες. Όπως σημειώνεται, θα πρέπει να ισχύουν όλα όσα αφορούν και τη Δημόσια Υπηρεσία, κάτι που σημαίνει πως οι εκπαιδευτικοί θα πηγαίνουν στα σχολεία, όμως έπειτα από συνεννόηση με τους διευθυντές τους για τα καθήκοντα και το ωράριο. Εννοείται ότι εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές έχουν καθοριστεί. 
 
Στο μεταξύ, στην εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για τα βήματα που θα ακολουθηθούν από τις Διευθύνσεις των σχολείων:
  • Καταγραφή των εκπαιδευτικών οι οποίοι εμπίπτουν στις κατηγορίες των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν πολύ ιδιαίτερες συνθήκες υγείας και δύνανται να απουσιάσουν από την εργασία τους λόγω του κορωνοϊού και που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες για τη φροντίδα παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών. 
  • Προσδιορισμός του βαθμού ετοιμότητας των εκπαιδευτικών για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα TEAMS (Microsoft).
  • Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε θέματα εξοπλισμού των σχολείων και των εκπαιδευτικών, η οποία θα κοινοποιηθεί στο ΥΠΠΑΝ μέχρι την Πέμπτη.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους γονείς/κηδεμόνες για ενημέρωση για έναρξη λειτουργίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω διαδικτυακής σύνδεσης. Να καταγραφεί η δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης και η κατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο σπίτι για κάθε μαθητή σύμφωνα με το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.
  • Στην περίπτωση της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αναμένεται να καταρτιστεί σχέδιο δράσης και προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να γίνει προσαρμογή του υφιστάμενου Ωρολόγιου Προγράμματος προκειμένου να συμπεριληφθούν σε πρώτη φάση τα εξεταζόμενα μαθήματα. Το σχέδιο δράσης να αποσταλεί μέχρι την Τρίτη 24 Μαρτίου. Στην περίπτωση της Δημοτικής Εκπαίδευσης το κάθε σχολείο αναμένεται να αποστείλει το σχέδιο δράσης μέχρι την Τρίτη 24 Μαρτίου (υπάρχουν οδηγίες για το τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης).
  • Την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη βάση των δεδομένων και της ετοιμότητάς της και ενημέρωση της οικείας Διεύθυνσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα καθοριστούν. 
     
 
Εκπαιδευτικός θετική στον κορωνοϊό
Σε μια άλλη εξέλιξη, δασκάλα σε Δημοτικό Σχολείο της Αγλαντζιάς βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Η είδηση σήμανε συναγερμό κυρίως για το κομμάτι της ενημέρωσης, με τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου να έχει ήδη ενημερώσει τους γονείς των μαθητών.
 
 
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο σχολείο θα γίνει απολύμανση και λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Όπως ανέφερε η ίδια η εκπαιδευτικός μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook, η διάγνωση έγινε το βράδυ της Κυριακής, ενώ πρόσφατα ταξίδεψε με τους γονείς της στην Αθήνα. Πρώτοι παρουσίασαν συμπτώματα οι γονείς της, ενώ η ίδια, όπως δηλώνει, δεν παρουσίασε συμπτώματα παρά το γεγονός ότι είναι θετική στον ιό.
 
Επίσης, σημειώνει ότι τις προηγούμενες μέρες, πριν την εξέταση, πήγε δουλειά και συναντήθηκε με φίλες, και απολογείται που άθελά της ενδεχομένως να μετέδωσε τον ιό. Η εκπαιδευτικός δηλώνει ότι είναι καλά και καλεί όλους να παραμείνουν στο σπίτι και από πλευράς της θα κάνει ό,τι μπορεί για τους μαθητές της όσον αφορά στο μαθησιακό κομμάτι.