Μπήκε τελικά το νερό στο αυλάκι και όπως φαίνεται, αρχίζει επιτέλους η αντίστροφη μέτρηση, προκειμένου να γίνουν έργα και έτσι να σταματήσει μια για πάντα η κάθε τρεις και λίγο υπερχείλιση του γεφυριού της λεωφόρου Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο.

Χθες, το Τμήμα Δημοσίων Έργων παρέδωσε στο Δήμο Στροβόλου το ρυθμιστικό σχέδιο το οποίο ετοίμασε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και επικαιροποίησε το ίδιο. Το όλο έργο ονομάζεται «Δρόμος που ενώνει τη λεωφόρο Αρχαγγέλου (περιοχή K Cineplex) με τη λεωφόρο Στροβόλου μέσω της οδού Ελαιώνων, με βελτίωση των οδών Βοσπόρου, Αλεξανδρουπόλεως και επέκταση της οδού Κανάρη με κατασκευή δύο νέων γεφυρών πάνω από τον Πεδιαίο ποταμό».

Η μια γέφυρα, θα είναι στην Αλεξανδρουπόλεως, στο σημείο όπου παρατηρείται συχνά υπερχείλιση του υφιστάμενου λιλιπούτιου γεφυριού και η άλλη στην Ελαιώνων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήμος Στροβόλου: Τα σχέδια της νέας γέφυρας στον Πεδιαίο

Στις 17 του Φεβρουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στον Στρόβολο πανδημοτική συγκέντρωση και σε αυτήν ο Δήμος Στροβόλου σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως όπως και με τα Δημόσια Έργα, θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν το πιο πάνω σχέδιο. 

Μετά από την πανδημοτική, στις 25 Φεβρουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο θα μελετήσει το σχέδιο σε σχέση και με τις εισηγήσεις των δημοτών και θα αποφασίσει για την τύχη του συγκεκριμένου σχεδιασμού. 

Ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπος έχει ήδη ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου σχεδιασμού, όπως και μεγάλο μέρος του δημοτικού συμβουλίου και έτσι, εκτός απροόπτου, ο Δήμος Στροβόλου θα ανάψει το πράσινο φως για προώθηση και υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Το έργο, είναι ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο που γίνεται μετά από πολλά χρόνια στον Στρόβολο και το κόστος του υπολογίζεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες λίγες μέρες, θα ανακοινωθεί οριστικά και αμετάκλητα το τι μέλλει γενέσθαι και με την Τσερίου, ένα έργο που και εκείνο πήρε την πορεία του και οδηγείται σε υλοποίηση.

Στις 26 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Στροβόλου αναμένεται ότι θα στείλει επιστολή προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα στην οποία θα καταγράφεται η θέση, τόσο του δήμου όσο και των δημοτών για τους σχεδιασμούς που αφορούν την Αλεξανδρουπόλεως. 
Σε περίπτωση που τελικά ανάψει το πράσινο φως από δήμο και δημότες, αμέσως μετά αρχίζουν και τα κατασκευαστικά σχέδια, που είναι ευθύνη των Δημοσίων Έργων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλο έργο θα ενώνει τις Λεωφόρους Στροβόλου – Αρχαγγέλου

«Η όλη διαδικασία πλέον ξεφεύγει από τη δικαιοδοσία του Δήμου Στροβόλου, αφού το μόνο που θα μπορεί να κάνει θα είναι να ασκεί πίεση ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», λέει ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. 

«Το έργο είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει έστω και με ανάθεση σε ιδιώτη μελετητή, να προχωρήσει. Από τη στιγμή πάντως που θα αρχίσουν τα έργα, μέχρι και την ολοκλήρωσή τους, θα χρειαστεί να περάσει ένας περίπου χρόνος», συμπληρώνει.

Σίγουρα έρχεται ταλαιπωρία

Για χρόνια ολόκληρα δεν έγινε κανένα μεγάλο έργο στο Στρόβολο, όμως κατά την περίοδο των εργασιών στην Αλεξανδρουπόλεως, αναμένεται να αρχίσουν και δύο άλλα μεγάλα έργα στον ίδιο δήμο, που θα προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία στους οδηγούς οι οποίοι διέρχονται καθημερινά από τον Στρόβολο με τα οχήματά τους. 

Σχεδόν ταυτόχρονα αναμένεται να αρχίσουν και τα έργα εκσυγχρονισμού της Τσερίου από την οποία καθημερινά διέρχονται 20.000 περίπου οχήματα. Από τη λεωφόρο Στροβόλου που επίσης επηρεάζεται από τα έργα, διέρχονται άλλες 40.000 περίπου οχήματα καθημερινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπερχείλισε ο Πεδιαίος – Έκλεισε ο δρόμος (εικόνες)

Τέρμα οι υπερχειλίσεις και οι πλημμύρες

Με την ολοκλήρωση των έργων στην Αλεξανδρουπόλεως, τίθεται τέρμα στις πλημμύρες που προκαλούνται στην περιοχή, λόγω υπερχείλισης του Πεδιαίου. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και καλύτερη κυκλοφοριακή διαχείριση στην περιοχή. 

Με το πέρας των έργων θα έχουμε ένωση της λεωφόρου Στροβόλου με την Αρχαγγέλου και απομάκρυνση αρκετών αυτοκινήτων που καθημερινά διέρχονται από τον παλιό Στρόβολο και, έτσι, θα μπορέσουν να αρχίσουν και έργα ανάπλασης του εκεί πυρήνα.
Εν ολίγοις, τον επόμενο χρόνο, θα αρχίσουν ταυτόχρονα τρία μεγάλα έργα στον Στρόβολο, ένα στην Αλεξανδρουπόλεως, ένα στην Τσερίου και ένα στον παλιό πυρήνα του Στροβόλου με άμεσο επηρεασμό 60 τουλάχιστον χιλιάδων αυτοκινήτων που διέρχονται από εκεί καθημερινά. Το κόστος των έργων στην Αλεξανδρουπόλεως είναι 12 εκατομμύρια ευρώ, στην Τσερίου 7 εκατομμύρια και 5 εκατομμύρια στον πυρήνα Στροβόλου. Συνολικά 24 εκατομμύρια. Εν ολίγοις αναμένεται ότι, τα τρία επόμενα χρόνια, ο Στρόβολος θα είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο.

Με την ολοκλήρωση όμως των έργων στην Αλεξανδρουπόλεως, ο Στρόβολος θα έχει ένα δρόμο ο οποίος θα περιλαμβάνει όχι μόνο δύο λωρίδες για τα αυτοκίνητα αλλά και ποδηλατόδρομο, όπως και πεζόδρομο.