Το πρωί της Δευτέρας, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον εμφύλιο στη Λιβύη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, ενώ στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν αργότερα αντιπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, καθώς έχουν ήδη φτάσει στο κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Αργότερα μέσα στην ημέρα θα συναντηθούν ο Φαγιέζ Σάρατζ, πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, όπως είχε αναφέρει πηγή από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, η ρωσοτουρκική συνάντηση για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη σε επίπεδο επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ξεκίνησε στην αίθουσα υποδοχής του υπουργείου Εξωτερικών. Εκπρόσωποι των λιβυκών πλευρών έχουν φτάσει και σύντομα θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες», έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα, στο Facebook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σάρατζ και Χάφταρ υπογράφουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Στη Μόσχα οι Σάρατζ και Χαφτάρ για συνομιλίες

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας έφτασε στη ρωσική πρωτεύουσα και ο Φαγιέζ Σάρατζ, πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), είχε φτάσει στη Μόσχα αργά το βράδυ της Κυριακής.

«Ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει φτάσει ήδη στη Μόσχα. Ο Σάρατζ θα φτάσει τη Δευτέρα. Αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη Μόσχα», είχε αναφέρει πηγή του Sputnik.

Η συνάντηση και οι συνομιλίες των ηγετών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών του εμφυλίου στη Λιβύη πραγματοποιούνται κατόπιν πρωτοβουλίας των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας.

«Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη, θα γίνει σύμφωνα με την πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας», ανέφερε η πηγή από το ρωσικό ΥΠΕΞ στο Sputnik.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Διοργανώνουμε αυτή τη συνάντηση σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα της Κυριακής τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή η κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη στην οποία συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας κατηγόρησε τον στρατό του Χαφτάρ ότι παραβίασε την εκεχειρία λίγα λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ. Η Τουρκία, ωστόσο, ανακοίνωσε αργότερα ότι η εκεχειρία γενικά τηρείται.

Στο Βερολίνο ο Ερντογάν την Κυριακή για τη Λιβύη
 
Για μονοήμερη επίσκεψη μεταβαίνει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με βασικό θέμα στην ατζέντα τη σύνοδο Βερολίνου για τη Λιβύη, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι TRT. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την περασμένη Κυριακή. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα συμμετάσχει ο ίδιος στην σύνοδο του Βερολίνου. Πάντως δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του Βερολίνου, ούτε καν αν θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο ή όχι. Αναμένεται ωστόσο να πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου.

Πηγή: philenews / sputniknews.gr / ΚΥΠΕ