To Top
11:46 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οδυνηρά μέτρα έφερε η ασυνειδησία
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Οδυνηρά μέτρα έφερε η ασυνειδησία
  24 Μαρτίου 2020, 9:20 πμ  

Σε επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα προχώρησε η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα και να συγκρατήσει όσο γίνεται την εξάπλωση του κορωνοϊού στην κυπριακή κοινωνία, η οποία ήδη μετρά ένα θάνατο, 116 γνωστά κρούσματα του COVID-19 και βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς εξακολουθεί να είναι άγνωστος ο αριθμός πιθανών περιστατικών τα οποία δεν έχουν ακόμα διαγνωστεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όλες οι επαρχίες κηρύχθηκαν ως «μολυσμένες περιοχές» και η κραυγή αγωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν χθες βράδυ ηχηρή: «Δεν διανοούμαι πως μπορεί να οδηγηθούμε στα φαινόμενα που καταγράφονται στην Ιταλία ή την Ισπανία, όπου οι γιατροί εξ ανάγκης επιλέγουν ποιοι θα ζήσουν ή ποιοι θα αφεθούν να πεθάνουν. Δεν θα ήθελα κανένας πολίτης να νιώσει πως η ζωή των παιδιών, του πατέρα ή της μάνας του, του παππού ή της γιαγιάς, θα εξαρτάται από γεγονότα που διαμορφώθηκαν, ως αποτέλεσμα της ανυπακοής και απειθαρχίας μιας ασυνείδητης μειοψηφίας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LIVE/Κορωνοϊός: Οι εξελίξεις εν μέσω ισχυρών μέτρων

Οι επιστήμονες, τόνισε στο νέο διάγγελμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως αν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση και αν δεν αντιδράσουμε αμέσως με περαιτέρω περιορισμούς, ασσύμετρες θα είναι οι συνέπειες για το σύνολο».

Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης καλύπτουν σχεδόν όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυστηρότατους περιορισμούς στη διακίνηση η οποία θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν στην κατοχή τους την πολιτική τους ταυτότητα αλλά και σχετικό αποδεικτικό στοιχείο. Παράλληλα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αλλά και όλοι οι ανοικτοί και δημόσιοι χώροι συνάθροισης προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τα οποία καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξαιτίας της απειθαρχίας που επέδειξε μεγάλη μερίδα πολιτών. 

Επιπρόσθετα, τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της προσέλευσης πιστών στις Εκκλησίες αλλά και την απαγόρευση του εθίμου της λαμπρατζιάς. 

Σε μια προσπάθεια εξάλλου για εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων κρουσμάτων κορωνοϊού και με στόχο να σπάσει όσο το δυνατόν γίνεται η αλυσίδα μετάδοσης του ιού, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τους εργαστηριακούς ελέγχους δίνοντας το δικαίωμα σε ιδιωτικά εργαστήρια να διενεργούν τις σχετικές εξετάσεις σε πολίτες οι οποίοι δεν εμπίπτουν στα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας. Επιπρόσθετα γίνεται επιστράτευση όλων των τελειοφοίτων φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες Υγείας και αυξάνεται ο αριθμός των «ιατρείων δημόσιας υγείας» σε όλες τις πόλεις.    

Απευθυνόμενος στους πολίτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε πως «μια εκτός ελέγχου διασπορά των κρουσμάτων θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας, που όσο καλά δομημένο και να είναι, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν» και τόνισε: «Ευρισκόμαστε σε πόλεμο. Έναν πόλεμο που δεν επιστρατεύει τα παιδιά μας για να δώσουν ή να πάρουν ζωές με τα όπλα. Είναι ένας πόλεμος που κερδίζεται μόνο αν μείνουμε στα καταφύγια».

Ανακοινώνοντας τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στα φαινόμενα απειθαρχίας που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και κατέστησε σαφές ότι «η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη για όσους παραβούν ή παρέβησαν τα μέχρι σήμερα εκδοθέντα Διατάγματα της Πολιτείας. Πέραν των όποιων άλλων ποινικών ευθυνών, στους παραβάτες θα επιβάλλεται εξώδικη ποινή ύψους 150 ευρώ».

COVID-19: Τα σημαντικότερα γεγονότα της Δευτέρας 23/03

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τις 6 σήμερα το απόγευμα και μέχρι τη 13η Απριλίου απαγορεύονται οι αχρείαστες μετακινήσεις εκτός εάν πρόκειται για: 

- Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας.

- Μετακινήσεις για προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις ή καταστήματα που η λειτουργία τους επιτρέπεται και εφόσον είναι αδύνατη η αποστολή τους.

- Επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε φαρμακείο.

- Μετάβαση σε τράπεζα εάν είναι αδύνατη η ηλεκτρονική συναλλαγή. 

- Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα).

- Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων. 

- Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.

Όσοι μετακινούνται επιβάλλεται να φέρουν την πολιτική τους ταυτότητα αλλά και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της διακίνησης τους. Λεπτομέρειες αλλά και ο τρόπος ελέγχου θα ανακοινωθούν σήμερα. 

Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι κλείνουν: 

Πάρκα.
Παιδότοποι.
Ανοικτοί χώροι αθλήσεως.
Δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες.

Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα αναστείλουν τις εργασίες τους, πλην των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται σε σχετικό Διάταγμα που εξέδωσε αμέσως μετά το διάγγελμα του Προέδρου ο υπουργός Υγείας. 

Παράλληλα, όπως αποφάσισε η Κυβέρνηση και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: 

- Τερματίζονται οι λαϊκές αγορές, τα παζαράκια και η πλανοδιοπώληση. 

- Τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, κατόπιν σχετικής άδειας του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

- Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.

- Απαγορεύεται το έθιμο της «λαμπρατζιάς» με άμεση απομάκρυνση της ξυλείας ή άλλων υλικών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί προς τον σκοπό αυτό. Την ευθύνη εφαρμογής της απαγόρευσης φέρουν οι τοπικές Αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτούσιο το 9ο διάταγμα του Υπουργείου Υείας

Για τον τομέα της Υγείας η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι από σήμερα: 

Διευρύνεται η διενέργεια μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε Κλινικά, Βιοιατρικά ή Πανεπιστημιακά Εργαστήρια. Λεπτομέρειες θα δοθούν με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Αποφασίστηκε η αξιοποίηση τελειόφοιτων ιατρικών σχολών τετραετούς ή εξαετούς κύκλου που προσφέρονται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ως επίσης τελειόφοιτων νοσηλευτικών σχολών, στο πλαίσιο της πρακτικής τους εξάσκησης.

Προς αποτελεσματικότερη πρόληψη και θεραπεία, διευρύνεται ο αριθμός των ιατρείων δημόσιας υγείας σε όλες τις πόλεις.

Απευθυνόμενος στους εργοδότες και τους εργαζόμενους ο Πρόεδρος είπε: «Στις χιλιάδες των εργαζομένων και εργοδοτών, των μικρομεσαίων και αυτοτελώς εργαζομένων που ζουν με την αγωνία του αύριο, μεταφέρω την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξή τους. Εντός των ημερών, με τη βοήθεια και των πολιτικών δυνάμεων, τις οποίες θέλω θερμά να ευχαριστήσω, θα εξαγγελθεί δέσμη μέτρων που δεν θα περιορίζεται σε ανακούφιση, αλλά και θα δημιουργεί την προοπτική σύντομης επανόδου στην πριν από την κρίση κατάσταση».

Απευθυνόμενος στους γονείς των οποίων τα παιδιά παραμένουν στο εξωτερικό ανέφερε: «Θέλω με τον πιο δυνατό τρόπο να τονίσω πως μοιράζομαι τις έγνοιες τους αλλά και να τους διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία θα είναι σταθερά στο πλευρό τόσο των ιδίων όσο και των παιδιών τους. Ήταν μια χωρίς αμφιβολία οδυνηρή, αλλά αναγκαία απόφαση τόσο για τη δική τους ασφάλεια και υγεία, όσο και για το σύνολο του πληθυσμού. Τους διαβεβαιώ πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα επαναξιολογηθεί η απόφαση για σταδιακό επαναπατρισμό όσων το επιθυμούν, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες».

Απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες: «Αναγνωρίζω πως τα πρόσθετα μέτρα θα επηρεάσουν περαιτέρω την καθημερινότητα της κάθε μιας και του κάθε ενός από εμάς. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη πεποίθηση μου πως θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη. Συμπολίτισσες και Συμπολίτες παραμείνετε στα σπίτια σας, στα καταφύγιά σας, και θα τα καταφέρουμε».

Απευθυνόμενος στους επαγγελματίες Υγείας επεσήμανε: «Η πίστη και η ελπίδα μου στηρίζεται και ενισχύεται καθημερινά από τους ήρωες που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, που αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλοι από τους επαγγελματίες υγείας και όσους άλλους συνδράμουν στον αγώνα της Πολιτείας ενάντια στους ορατούς κινδύνους από έναν αόρατο, αλλά όχι ανίκητο, εχθρό. Φίλες και Φίλοι της πρώτης γραμμής: Σας εκφράζω τις θερμότατες ευχαριστίες του ιδίου και του συνόλου του λαού μας για το έργο, το πείσμα και την ελπίδα που δίνετε σε όλους μας. Συνεχίστε, σας ευγνωμονούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Λουκέτο σε εμπόριο και εργοτάξια

Κηρύσσονται μολυσμένες όλες οι επαρχίες

«Επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν ευθύνη της Δημοκρατίας και με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας του Κορωνοϊού COVID-19, την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τυχόν διασπορά του ιού, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές που θα είναι αναγκαίες για τυχόν αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού και επειδή καθίσταται επιβεβλημένη η λήψη πρόσθετων αναγκαίων μέτρων, ο υπουργός Υγείας κήρυξε ως μολυσμένες Τοπικές Περιοχές με τον κορωνοϊό COVID-19 τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου». 

Εκτός από τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και τις εξαιρέσεις που αναλύθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Διάταγμα που εκδόθηκε από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και τίθεται σε ισχύ από σήμερα στις 6 το απόγευμα προνοεί ότι: 

- Ο υπουργός Υγείας δύναται να αξιοποιεί τελειόφοιτους ιατρικών σχολών τετραετούς ή εξαετούς κύκλου, οι οποίοι εθελοντικά προσφέρονται από τα Κυπριακά πανεπιστήμια, ως επίσης και τελειόφοιτων νοσηλευτικών σχολών, εάν και εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

Για τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα: 

Τηρουμένων των προνοιών νομοθεσιών της Δημοκρατίας που προβλέπουν διαφορετικά, πρόσωπα τα οποία ευρίσκονται σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που έχουν καθοριστεί στη Δημοκρατία ή/και σε αυτοπεριορισμό, δύνανται μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης με οποιοδήποτε ιατρό να ζητούν την έκδοση επαναληπτικής συνταγής για φαρμακευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν, νοουμένου ότι:

 - Λαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση χρόνιου νοσήματος που δεν σχετίζεται με την εκδήλωση συμπτωμάτων λοίμωξης COVID-19,

- το απόθεμα των φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν στην κατοχή τους έχει εξαντληθεί ή δεν επαρκεί για τη θεραπεία τους,

- δεν είναι σε θέση για οποιονδήποτε λόγο να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον προσωπικό τους ιατρό ή ειδικό ιατρό για την έκδοση επαναληπτικής συνταγής ή/και δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό που είναι συμβεβλημένος με τον ΟΑΥ ή/και δεν είναι δικαιούχοι για να λαμβάνουν υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ. 

Για τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών το Διάταγμα προνοεί επίσης ότι οι γιατροί με τους οποίους επικοινωνούν τηλεφωνικά υποχρεούνται όπως:

- Λαμβάνουν το πληρέστερο, υπό τις περιστάσεις, ιατρικό ιστορικό του προσώπου το οποίο επικοινωνεί μαζί τους,

- εκδίδουν τη συνταγή με τα απαιτούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, τις σχετικές οδηγίες λήψης και τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκου/φαρμάκων καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια όπου το πρόσωπο/ πρόσωπα που έχουν αποταθεί ευρίσκεται / ευρίσκονται σε υποχρεωτικούς χώρους απομόνωσης (καραντίνα) ή/και σε αυτοπεριορισμό, νοουμένου ότι κρίνουν ως επαρκές και ικανοποιητικό το ιστορικό που έχουν λάβει,

- σε περίπτωση που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ και τα πρόσωπα που βρίσκονται σε υποχρεωτικούς χώρους απομόνωσης (καραντίνα) ή/και σε αυτοπεριορισμό είναι δικαιούχοι για να λαμβάνουν υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ, πρέπει να καταχωρούν τη συνταγή στο σχετικό λογισμικό σύστημα ώστε αυτή να ανακτηθεί από το φαρμακείο που την εκτελεί και προμηθεύσει τα εν λόγω φαρμακευτικά προϊόντα σε πρόσωπο που ενεργεί εκ μέρους του προσώπου που βρίσκεται σε υποχρεωτικούς χώρους απομόνωσης (καραντίνα) ή/και σε αυτοπεριορισμό,

- σε περίπτωση που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ ή τα πρόσωπα που βρίσκονται σε υποχρεωτικούς χώρους απομόνωσης (Καραντίνα) ή/και σε αυτοπεριορισμό δεν είναι δικαιούχοι για να λάβουν υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ, θα πρέπει να εκδώσουν χειρόγραφη συνταγή και να προβούν στις κατάλληλες διευθετήσεις ώστε η συνταγή να παραληφθεί από πρόσωπο που ενεργεί εκ μέρους του προσώπου που βρίσκεται σε καραντίνα με σκοπό την εκτέλεσή της από φαρμακείο. 

Νοείται ότι, στα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία συνταγογραφούνται είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν ελεγχόμενα φάρμακα.

Τα ξενοδοχεία περνούν στη δικαιοδοσία του υπ. Υγείας

«Η παράγραφος 5(α)(i) του περί Λοιμοκαθάρσεως Διατάγματος (Αρ. 8) του 2020 τροποποιείται με την αντικατάσταση του υφυπουργείου Τουρισμού από το υπουργείο Υγείας σε σχέση με τη σύναψη σχετικής συμφωνίας/ συμφωνιών με τους ιδιοκτήτες ή/και διαχειριστές ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων για προσωρινή φιλοξενία προσώπων τα οποία θα παραμείνουν για 14 ημέρες από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (Καραντίνα). 

Καθορίζονται ανώτατες τιμές αντισηπτικών: 

Ane Medic - Αντισηπτικό Gel 300ml  Χονδρική τιμή €2,38 , λιανική τιμή €3,21
Ane Medic - Αντισηπτικό Gel 1L, χονδρική τιμή €7,14, λιανική τιμή €9,64
Bienclair – Αντισηπτικό spray 100ml, χονδρική τιμή €3,07, λιανική τιμή €3,70
Bienclair – Αντισηπτικό spray 500ml, χονδρική τιμή €6,40, λιανική τιμή €7,70
Fami Sanitizing Hand Gel, 80ml, χονδρική τιμή €2,38, λιανική τιμή €3,21

Για τις απλές προστατευτικές μάσκες καθορίζεται ως ανώτατη τιμή €27,37 τα 50 τεμάχια, €0,70 το τεμάχιο. 

Αποστάσεις στα Ταμεία

Aποφασίζεται η σηματοδότηση της απόστασης που πρέπει να τηρείται από τους πολίτες κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησής τους στα ταμεία εντός των καταστημάτων και στις ουρές αναμονής εκτός των καταστημάτων. Οι ιδιοκτήτες των υποστατικών οφείλουν να προβούν σε όλες τις αναγκαίες σηματοδοτήσεις.

Ανίχνευση της νόσου COVID-19

Ο έγκυρος τρόπος για την ανίχνευση της νόσου COVID-19 είναι μέσω της διενέργειας μοριακής εξέτασης, που στο παρόν στάδιο αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη μέθοδο για την ανίχνευση και την ταυτοποίηση της νόσου COVID-19, αναφέρει σε ανακοίνωση του κατόπιν διαβούλευσης με τον Σύνδεσμο Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων, το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι έχοντας λάβει υπόψη του την πρόθεση των μελών του Συνδέσμου για να συμβάλουν στην προσπάθεια για τη διαχείριση της πανδημίας, έχει προχωρήσει στην αποστολή επιστολής προς όλα τα Κλινικά, Βιοϊατρικά και Πανεπιστημιακά Εργαστήρια, καλώντας τα να δηλώσουν άμεσα και εντός 24 ωρών τη δυνατότητά τους να διενεργούν μοριακή εξέταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέσω διενέργειας μοριακής εξέτασης η ανίχνευση της νόσου COVID-19

Αναφέρει, επίσης, ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα καταρτιστεί σχετικός κατάλογος με τα συγκεκριμένα εργαστήρια, τα οποία θα διενεργούν την εξέταση σε όσους πολίτες δεν εμπίπτουν στο πρωτόκολλο και επιθυμούν προληπτικά να υποβληθούν στην εξέταση.

Προσθέτει ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος θα δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα προς ενημέρωση του κοινού.

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι τα rapid tests που υπάρχουν στην αγορά δεν αποτελούν ενδεικνυόμενο τρόπο διενέργειας της εξέτασης, αφού παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.

Αύξηση κρουσμάτων και στην Ελλάδα

Tα σοβαρά κρούσματα της επιδημίας Covid-19 συνέχισαν να αυξάνονται και στην Ελλάδα, όπως και τα θύματα. Όμως το γεγονός ότι διασωληνωμένοι, δηλαδή τα βαριά περιστατικά που απαιτούν θεραπεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας δεν αυξήθηκαν τόσο, είναι ενθαρρυντικό. Σε 17 ανέρχονται οι νεκροί από τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός. Όλοι ήταν ηλικιωμένοι και έπασχαν από κάποιο υποκειμενικό νόσημα. Ο συνολικός αριθμός των νοσούντων είναι 695, σε 28 περιφερειακές ενότητες, με τη χώρα να βρίσκεται στην 33η θέση παγκοσμίως στη σχετική λίστα. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ το 55,7% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες. 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...