To Top
01:16 Δευτέρα
30 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Mπήκαμε στο ακραίο σενάριο - Η μάχη δίνεται στις Εντατικές
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Mπήκαμε στο ακραίο σενάριο - Η μάχη δίνεται στις Εντατικές
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μαρτίου 2020, 9:28 πμ
Το σενάριο ολοένα και πιο τρομακτικό. Δύο θάνατοι εκ των οποίων ο ένας αφορούσε ασθενή χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, 3 νέα «ορφανά» περιστατικά (σύνολο 6), που καταδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός έχει κάνει τη σιωπηρή επίθεσή του στην κυπριακή κοινωνία, 7 άνθρωποι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι τέσσερις διασωληνωμένοι. Ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας, πέρασε την Κύπρο σε άλλο επίπεδο.
 

Μια φωνή αγωνίας και μια προειδοποίηση για τα χειρότερα από τους ειδικούς.
 
«Ελπίζαμε, όπως και οι άλλες χώρες ότι δεν θα συμβεί, αλλά συνέβη» η δήλωση του γιατρού, επιστημονικού διευθυντή της περιφέρειας Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ Μάριου Λοΐζου, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους πολίτες άφησε την πρώτη φωνή αγωνίας από τους γιατρούς της Κύπρου: «Όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας έχει πλέον περάσει στην επόμενη φάση. Αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά περιστατικά. Το κυρίως πρόβλημα είναι οι σοβαρές πνευμονίες. Η μεγάλη μάχη δίνεται πλέον καθημερινά στις ΜΕΘ των νοσοκομείων και τα υποστηρικτικά τμήματα».
 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πρόσθεσε ο γιατρός, ότι «όπως και στις άλλες χώρες του κόσμου, χρειαζόμαστε χρόνο, για να ετοιμαστούμε όσον το δυνατό καλύτερα. Όπως καταλαβαίνετε, κάθε μέρα που κερδίζουμε έχει σημασία. Εκφράζοντας την αγωνία όλου του προσωπικού των νοσοκομείων μας, σας εκλιπαρούμε να μείνουμε σπίτι. Να μας δώσετε την ευκαιρία να είμαστε όσο το δυνατό πιο έτοιμοι».
   
Στην αγωνία του επιστημονικού διευθυντή Λευκωσίας προστέθηκε και η προειδοποίηση του καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκκη: «Ό,τι κτίζουμε σήμερα θα το επωφεληθούμε στη συνέχεια και ό,τι κάνουμε λάθος σήμερα θα το πληρώσουμε στη συνέχεια. Τα μέτρα που λήφθηκαν έχουν την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων. Για να δούμε τα αποτελέσματα που θα ξεκινήσουμε σήμερα νομίζω πρέπει να περιμένουμε περίπου δύο εβδομάδες. Για να επιστρέψουμε κάποια στιγμή όλοι μας πίσω στις ζωές μας πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τα Διατάγματα».
 
Κάνοντας τον απολογισμό της ημέρας κ. Λοΐζου ανέφερε: «Σήμερα στη μάχη με την πανδημία δυστυχώς χάσαμε ακόμα δύο συνανθρώπους μας που νοσηλεύονταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Λεμεσού και Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα άτομο 63 ετών Βρετανό υπήκοο, μόνιμο κάτοικο Κύπρου, με υποκείμενα νοσήματα και ένα άτομο 58 ετών, Κύπριο υπήκοο, με ελεύθερο ιστορικό». Την ίδια ώρα «τέσσερα άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δύο στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Αρκετοί πιθανόν θα χρειαστεί να διασωληνωθούν στο μέλλον. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 19 άτομα, τρία εκ των οποίων στη ΜΕΘ. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο».
 
Κατά τη χθεσινή ημέρα ανακοινώθηκαν 8 νέα περιστατικά κορωνοϊού ανεβάζοντας τον αριθμό των γνωστών κρουσμάτων (τα οποία καταγράφηκαν από τις 9 Μαρτίου μέχρι χθες) σε 124. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην οποία προέβη ο καθηγητής  Λεόντιος Κωστρίκκης: «Τρία άτομα εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών. Δύο άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, εκδήλωσαν συμπτώματα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές».
   
Για τρία άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται, δεν υπάρχει σαφής μετάδοση του ιού. Αυτό σημαίνει ότι το έργο της ιχνηλάτησης των επαφών τους είναι δύσκολο, ενώ καταδεικνύει ότι ο κορωνοϊός έχει περάσει μέσω αδιάγνωστων και ίσως ασυμπτωματικών κρουσμάτων στην κοινωνία, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η διαδικασία της ιχνηλάτησης ωστόσο, συνεχίζεται. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν εντοπιστεί άλλα τρία περιστατικά χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης του ιού. Τα 65 από τα 124 γνωστά κρούσματα ήταν επαφές άλλων ατόμων που ασθένησαν με κορωνοϊό.
 
Αλλαγές στο λιανικό εμπόριο
 
Με νέο Διάταγμα του ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε αλλαγές σε σχέση με τη λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Συγκεκριμένα:
 
Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκίνητων οχημάτων. 
Εξαιρούνται της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και οι ακόλουθες επιχειρήσεις:
• Επιχειρήσεις ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών αναλώσιμων.
• Επιχειρήσεις που εμπορεύονται ανταλλακτικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων.
 
Yπερφορτώθηκε το 8998
 
Καταιγισμό μηνυμάτων δέχθηκε από την πρώτη στιγμή η γραμμή 8998 του Υφυπουργείου Καινοτομίας για την παραχώρηση ειδικής άδειας διακίνησης. Αυτό υποχρέωσε τις Αρχές να καλέσουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν έντυπες διαβεβαιώσεις.
 
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Alpha o υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, το σύστημα παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα αφού μόνο σε μερικά λεπτά μετά τις 18:00 δέχθηκε περίπου 30.000 αιτήματα.
 
Ο κ. Κόκκινος εξέφρασε την ενόχληση του αναφέροντας ότι δεν δικαιολογούνται τόσες χιλιάδες αιτήματα σε μισή ώρα.
 
Ετοιμάζονται για τα χειρότερα τα νοσοκομεία
 
Για τα χειρότερα ετοιμάζεται ο τομέας της Υγείας στην Κύπρο. Στο δημόσιο έχει αρχίσει ανακατανομή κλινών, αλλά και ανακατανομή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με στόχο να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, αλλά και να υπάρχει συνεχώς διαθέσιμο προσωπικό για να αντιμετωπιστούν νέα κρούσματα του ιού σε επαγγελματίες υγείας.
 
Σε ετοιμότητα και ο ιδιωτικός τομέας. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία τάχθηκαν, προς το παρόν, να εξυπηρετούν όλους τους ασθενείς οι οποίοι θα παρουσιάζουν προβλήματα, ανεξάρτητα της επιδημίας του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, προετοιμάζονται ώστε να μπορούν, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, να νοσηλεύσουν και ασθενείς του COVID-19.
 
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, όπως ανακοίνωσε ο επιστημονικός διευθυντής της περιφέρειας Λευκωσίας Μάριος Λοΐζου, «αυτή τη στιγμή, πέραν του Νοσοκομείου Αμμοχώστου που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, λειτουργούν θάλαμοι διαλογής ύποπτων περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας».
 
Ταυτόχρονα, «έχουν εκκενωθεί επιπλέον θάλαμοι στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, οι οποίοι αναμένεται να υποδεχθούν, μετά την εκπαίδευση του προσωπικού, είτε επιπλέον περιστατικά για διαλογή είτε επιβεβαιωμένα περιστατικά, κυρίως σοβαρές πνευμονίες, τα οποία χρειάζονται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία».
 
Παγκύπρια, υπάρχουν διαθέσιμες 32 κλίνες σε ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Λοΐζου, «δυνητικά υπάρχει η δυνατότητα οι κλίνες αυτές να αυξηθούν σταδιακά σε 125 με την προσθήκη 89 επιπλέον κλινών στη Λευκωσία και 4 στη Λεμεσό».
 
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αναφέροντας ότι «τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται σε όλα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια είναι συνεχή και αποσκοπούν στη διασφάλιση της καλύτερης επιχειρησιακής ετοιμότητας των νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο».
 
Εκτός από την ανακατανομή των κλινών, «έχει καταρτιστεί πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού λαμβάνοντας υπόψη την πληρότητα των θαλάμων/δομών και των εργασιών τους, έτσι ώστε να προσέρχεται στην εργασία του το ελάχιστο δυνατό προσωπικό εκ περιτροπής».
 
Το προσωπικό, όπου είναι δυνατόν, «εργάζεται σε καθορισμένες ομάδες ανά βάρδια και προσπάθεια είναι τα άτομα που εργάζονται στην κάθε ομάδα να είναι πάντα τα ίδια, έτσι ώστε σε περίπτωση οποιουδήποτε επιβεβαιωμένου κρούσματος στα νοσηλευτήρια, να εντοπίζεται άμεσα η ομάδα και να τίθεται σε περιορισμό».
 
20 οι νεκροί στην Ελλάδα: Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, χθες είκοσι άτομα έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκαν 48 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στη χώρα τα 743. Σαράντα οκτώ εξ αυτών βρίσκονται διασωληνωμένοι στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας, νοσοκομείων της χώρας. 
 
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...