To Top
12:20 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο κορωνοιός έπληξε καίρια και τη γεωργία
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ο κορωνοιός έπληξε καίρια και τη γεωργία
  27 Μαρτίου 2020, 5:00 πμ  

Τη λήψη αποφασιστικών και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης από την εξάπλωση του κορωνοϊού στον αγροτικό τομέα αποφάσισε, χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο. Περαιτέρω μέτρα για στήριξη του γεωργικού τομέα επεξεργάζεται και η Κομισιόν. Χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, για τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αποφασίστηκε η λήψη μέτρων, ώστε να εξακολουθήσουν οι αγρότες να παράσχουν ασφαλή τρόφιμα στην αγορά, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε εφαρμογή μέτρων που αφορούν το νερό, που αποτελεί βασικό στοιχείο στην αγροτική δραστηριότητα και το κόστος του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή πώλησης των προϊόντων προς τον καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται μέτρα στήριξης για τον αγροτικό τομέα

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

α) Η παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού προς τους γεωργούς, ίσης με το 20% της ποσότητας που θα έχει καταναλωθεί την τετραμηνία Μαρτίου - Ιουνίου.
β) Η διευκόλυνση αποπληρωμής των τιμολογίων των αγροτών για το νερό. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις κατανάλωσης τής πιο πάνω περιόδου προς τους γεωργούς, αντί να εκδοθούν από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ανά διμηνία (Μάρτιος - Απρίλιος και Μάιος – Ιούνιος), θα κατανεμηθούν στις χρεώσεις κατανάλωσης των επόμενων τριών διμήνων, μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι, η αποπληρωμή των τιμολογίων προβλέπεται να γίνεται σε 90 μέρες από την έκδοσή τους και ως εκ τούτου με αυτή τη διευκόλυνση δίδεται στους αγρότες ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο για συμμόρφωση.
γ) Η μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης για το 2019.
δ) Η μη αποκοπή του νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων οφειλών, μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΥΠΟΙΚ-ΚΤΚ: Στηρίζουμε το παζάρι, όχι τις τράπεζες

Παράλληλα, αποφασίστηκε πλήρης και έγκαιρη αποζημίωση αγροτών για ζημιές που έχουν υποστεί συγκεκριμένοι τύποι καλλιεργειών κατά την προηγούμενη περίοδο, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Αν και οι αποζημιώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τόσο τον μέσο όρο αποζημιώσεων της τελευταίας 20ετίας όσο και τις αρχικές εκτιμήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αποφασίστηκε η καταβολή ολόκληρου του ποσού, που φτάνει τα €11,2 εκατ. Το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η καταβολή των αποζημιώσεων αυτών να αρχίσει μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες και να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης τη διευκόλυνση των αγροτών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μετακινώντας τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεών τους σε χρόνο που έχει συμφωνηθεί με τις αγροτικές οργανώσεις. Επιπρόσθετα, απλοποιούνται οι διαδικασίες άντλησης χρηματοδότησης σε τρέχουσες δράσεις.

Αποφασίστηκε, ακόμα, η επίσπευση της επιστροφής του ΦΠΑ που οφείλεται σε αγροτικές επιχειρήσεις. Σημαντική είναι και η απόφαση για αυτόματη ανανέωση των αδειών για εργάτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα.

Τέλος, οι αγροτικές επιχειρήσεις θα επωφελούνται και από τα ευρύτερα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ή θα αποφασιστούν στη συνέχεια και αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τα οποία είναι οριζόντια και αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, είτε μένουν ανοικτές είτε κλείνουν. 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Γεωργίας έκανε αναφορά στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ζητήθηκε η ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η πρόωρη καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων και της κεφαλικής επιδότησης, καθώς και των πληρωμών των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. Ζητήθηκε, επίσης, η εφαρμογή έκτακτων μέτρων επιπρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που προβλέπονται μέσα από το Κοινοτικό Κεκτημένο για αυτού του μεγέθους κρίσεις.

  Άγγελος Νικολάου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...