To Top
12:26 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
SOS, άγνωστη η διασπορά
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • SOS, άγνωστη η διασπορά
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαρτίου 2020, 10:21 πμ

Άγνωστος είναι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο και οι αριθμοί που καθημερινά ανακοινώνονται επίσημα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων αποτελούν μόνο την ένδειξη για την πραγματική εικόνα στην κοινωνία. Η εμπειρία της τελευταίας εβδομάδας στα δημόσια νοσηλευτήρια σε συνδυασμό με την αύξηση των «ορφανών» περιστατικών (σύνολο 9) που καταγράφονται και στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. 

Γιατροί και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής ζητούν αλλαγή πρωτοκόλλων και τονίζουν ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς. Όπως δηλώνουν, «δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Εκτός μάχης έχουν βγει δεκάδες νοσηλευτές και αρκετοί γιατροί, ενώ ένας γιατρός βρίσκεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση και δεύτερος υποτροπίασε και εισάχθηκε για νοσηλεία». 

Σε τρεις περιπτώσεις, τις τελευταίες ημέρες τμήματα και θάλαμοι των δημόσιων νοσοκομείων έκλεισαν, όταν αδιάγνωστοι ασθενείς οι οποίοι είχαν εισαχθεί για άλλα προβλήματα υγείας παρουσίασαν συμπτώματα και τελικά επιβεβαιώθηκαν ως κρούσματα. 

Συγκεκριμένα: 

. Την περασμένη εβδομάδα στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Λεμεσού, ασθενής η οποία είχε τύχει περίθαλψης για άλλο πρόβλημα υγείας στη συνέχεια διεγνώσθη με κορωνοϊό. 

. Στη Λάρνακα ασθενής που είχε εισαχθεί ύστερα από ελαφρύ εγκεφαλικό στον παθολογικό θάλαμο, επίσης επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα κορωνοϊού. 

. Το βράδυ της Τετάρτης σήμανε συναγερμός στο Ορθοπεδικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λευκωσίας όταν άτομο που νοσηλευόταν για κάταγμα στο πόδι αποδείχθηκε κρούσμα του ιού.

Τα νοσηλευτήρια δεν μπορούν να κλείσουν την πόρτα σε κανέναν ασθενή, διαμηνύουν οι επαγγελματίες υγείας προσθέτοντας ότι «για αυτό τον λόγο επιβάλλεται χωρίς άλλη καθυστέρηση να αλλάξει ο τρόπος με τους οποίους εξυπηρετούνται αυτοί οι ασθενείς. «Πριν χάσουμε κι άλλους γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία και πριν μεταδώσουμε εν αγνοία μας τον ιό και σε άλλους ασθενείς, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας»,  προειδοποιούν οι Συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών. 
Παρόμοια είναι και η θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ σε δηλώσεις του τόνισε χθες ότι «οι αριθμοί που ανακοινώνονται είναι από τα δείγματα που φθάνουν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι ασθενείς είτε με ήπια συμπτώματα ή κυρίως ασυμπτωματικά άτομα τα οποία μεταδίδουν τον ιό. Πρέπει αμέσως να επεκταθεί ο ορισμός του ύποπτου κρούσματος και να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού». 

 

Το δίλημμα στο οποίο βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια, παραδέχθηκε και ο επιστημονικός διευθυντής της περιφέρειας Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Μάριος Λοΐζου, ο οποίος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων τόνισε ότι «όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην κοινωνία και ειδικά των ορφανών κρουσμάτων, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα να εισαχθεί στο νοσοκομείο, για άλλο λόγο (π.χ. τροχαίο, έμφραγμα, κτλ), ασθενής θετικός στον κορωνοϊό, χωρίς αυτό να μπορεί να ινχηλατηθεί από το ιστορικό», είπε ο κ. Λοΐζου, προσθέτοντας ότι «δεν θα αφεθεί κανείς ασθενής να κινδυνεύσει απλά και μόνο επειδή είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην ζήσουμε περιστατικά κοινωνικού ρατσισμού». 

Να ελέγχονται όσοι εισάγονται στα νοσοκομεία

«Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, χρειαζόμαστε άμεσους σχεδιασμούς για τις επόμενες ημέρες. Με τα νέα περιστατικά αναδείχθηκαν κάποια δεδομένα. Ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει κορωνοϊό. Άρα πρέπει να ενημερώσουε τον κόσμο και να προστατεύσουμε τους επαγγελματίες υγείας. Πρέπει να δούμε το μέγεθος της διασποράς εντός της κοινότητας ανεξαρτήτως των μέτρων που έχουν ληφθεί» τόνισε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας. 

«Από τη στιγμή που πλέον το φαινόμενο μεγαλώνει και μας ξεφεύγουν περιστατικά πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο και όσοι μπαίνουν στο νοσοκομείο ως επείγον περιστατικό πρέπει να ελέγχονται, να βγαίνουν τα αποτέλεσματα και να παρέχεται ασφάλεια και στο προσωπικό και στους υπόλοιπους ασθενείς», δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης. 

«Επιβάλλεται να ελέγχονται όλοι οι ασθενείς. Η εισαγωγή αδιάγνωστων ασθενών, οι οποίοι δεν ξέρουν ότι φέρουν τον ιό και παρουσιάζουν άλλα προβλήματα υγείας είναι επικίνδυνη αν δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Πρέπει να αρχίσουμε να ελέγχουμε όλους τους ασθενείς και για τη δική τους και για τη δική μας ασφάλεια», ανέφερε από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών Θεόδωρος Πετέλης. 

Έξι άνθρωποι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Δεκάτεσσερα νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας. Μεταξύ αυτών ένα νέο «ορφανό» κρούσμα και ένα κρούσμα το οποίο αφορά άλλον ένα γιατρό του νοσοκομείου της Πάφου. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 13 άτομα σε θάλαμο και δύο στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Έξι άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή.

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...