Ο Μάριος Χριστοφίδης γράφει για την ανισότητα των μισθών και την ανάγκη αύξησης του κατώτατου…

Στην ΕΕ υπάρχουν 21 χώρες με εθνικό κατώτατο μισθό και 6 χώρες χωρίς εθνικό κατώτατο μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Τώρα οι κοινωνικοί εταίροι συζητούν για κατώτατο εθνικό μισθό και στη Κύπρο και φαίνεται διαπραγματεύονται για €900.

Όμως πως μπορεί να είναι στα €900 όταν ήδη υπάρχει Διάταγμα για 7 επαγγέλματα στα €870 και σε έξι μήνες €924 και επίσης Διάταγμα για 15 κατηγορίες ξενοδοχοϋπαλλήλων από €870 – €1.040.

Το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ θέλουν να καταργήσουν την ΑΤΑ που η ύπαρξη της είναι για να αποκαταστήσει την αγοραστική δύναμη των μισθών. Όμως το ΚΕΒΕ κσι η ΟΕΒ επιμένουν στη κατάργηση της ΑΤΑ διότι, λένε, οι αυξήσεις μισθών πρέπει να είναι βάσει της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Για τους κυβερνο-ημικρατικούς δεν υπάρχει λόγος για παραγωγικότητα και παίρνουν αυξήσεις, βρέξει χιονίσει, βάσει της κλίμακας των. Δηλαδή δυο ταχυτήτων εργαζόμενοι «οι προνομιούχοι και οι μη».

Όπως έχω ήδη γράψει άλλες φορές η διαφορά των κυβερνο-ημικρατικών με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους είναι: Οι κυβερνο-ημικρατικοί είτε δεν παράξουν, είτε δεν πωλήσουν, είτε δεν εισπράξουν, θα πάρουν τον μισθό τους. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εάν δεν παράξουν, εάν δεν πωλήσουν, εάν δεν εισπράξουν, δεν θα πάρουν τον μισθό τους. Επίσης, εάν ο ιδιωτικός υπάλληλος δεν κάνει τη δουλειά του τότε ο εργοδότης τον απολύει, ενώ ο κυβερνο-ημικρατικος όταν δεν κάνει τη δουλειά του όχι μόνο δεν απολύεται αλλά και λόγω ετών υπηρεσίας προβιβάζεται.

Ο ιδιωτικός υπάλληλος δουλεύει όλες τις ώρες εργασίας του, ενώ ο «προνομιούχος» κυβερνο-ημικρατικός μακάρι να δουλεύει τις μισές ώρες.

Γνωρίζω πολύ καλά αυτά που γράφω διότι υπήρξα ανώτατος σε ημικρατικό οργανισμό για 20 χρόνια, ανώτατος στον ιδιωτικό τομέα για 10 χρόνια και ανώτατος στα Ηνωμένα Έθνη για άλλα 10 χρόνια.

Η διαφορά συνθηκών εργασίας, αμοιβών και ωφελημάτων μεταξύ των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και των ημικρατικών οργανισμών από τη μια και των ιδιωτικών υπαλλήλων από την άλλη είναι τεράστια σε μια χώρα που θέλει να είναι δημοκρατική και σύγχρονη.

Ο νέος υπουργός Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι πριν ξανακαθίσουν να συζητήσουν για τον κατώτατο μισθό καλά κάνουν να μελετήσουν το «Deal on New Rules for adequate minimum wages in EU» της 7ης Ιουνίου 2022. Διαπραγματευτές της Ευρωβουλής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν σε κανονισμούς της ΕΕ για να ορίσουν επαρκή κατώτατο μισθό. Η Συμφωνία, που υπόκειται στην έγκριση της Ευρωβουλής και της Κομισιόν, προβλέπει : 

1. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι επαρκής για να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

2. Δικαίωμα επανόρθωσης για τους εργαζόμενους, τους αντιπροσώπους τους και των μελών των συντεχνιών εάν οι κανονισμοί παραβιάζονται.

3. Οι κανονισμοί της ΕΕ να σέβονται τις εξουσίες των εθνικών Αρχών και των κοινωνικών εταίρων για καθορισμό των μισθών.

4. Η συλλογική διαπραγμάτευση να ενισχυθεί.

«Ο Συμφωνηθείς Κανονισμός σκοπό έχει να εξασφαλίζει ότι ο κατώτατος μισθός σε όλες τις χώρες της ΕΕ εγγυάται αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στους εργαζόμενους».

Με βάση αυτά θα πρέπει τώρα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις οι κοινωνικοί εταίροι με τον νέον υπουργό Εργασίας. Δεν θα πρέπει ο κατώτατος να είναι κάτω των €1.000 λόγω των κυπριακών δεδομένων, του «Deal for New Rules on minimum wages» της ΕΕ και της ακρίβειας που θα συνεχίσει για χρόνια…