To Top
05:29 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Είμαστε για κλάματα!
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ • Είμαστε για κλάματα!
  10 Μαΐου 2019, 10:35 πμ  
Ο Α. Χατζηαντώνης, Κερυνειώτης, αναφέρεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην περιοχή μας.

Προσέξατε πώς άρχισε το δελτίο των 8.20 στο Sigma, τις προάλλες, ο εκφωνητής κύριος Τσουρούλης; «Η Τουρκία, διακόρευσε την ΑΟΖ μας...!». Ναι, έτσι είναι κ. Χρύσανθε. Μετά από 45 χρόνια, που κρατά σκλάβα τη Βόρεια Κύπρο, τμήμα αναπόσπαστο ενός κράτους μέλους της Ε.Ε., έρχεται τώρα με το Fatih (Πορθητής) να επαναλάβει τον βιασμό και στη θαλάσσια ζώνη, πέριξ της νήσου μας. Και ουδείς φαίνεται να ανησυχεί. Το ίδιο βράδυ –7/5/2019– είχε φιλοξενούμενο στο ΡΙΚ, η παρουσιάστρια, τον γεωστρατηγικό αναλυτή κ. Τζιάρρα. 
Σε ερώτηση της κ. Αλεξανδρινού: «Είναι ορθή η ενέργεια τώρα, της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ζητήσει την ακριβή οριοθέτηση της θαλάσσιας αποκλειστικής μας ζώνης;», ο καλός επιστήμων, απήντησε: «It’s too little, and it’s too late...!».  Μα, είμαστε σοβαροί ως κράτος; Ενώ η Τουρκία είχε αποκαλύψει φανερά, προ αρκετών μηνών, τις προθέσεις της, ότι δηλαδή θα προέβαινε σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, εμείς για να μην... την εκνευρίσουμε ή για να μη διαταράξουμε το καλό κλίμα των συνομιλιών, δεν αντιδράσαμε! Ε, μήπως καταλαβαίνει η ημι-βάρβαρη αυτή χώρα, από συναινετικές, μετριοπαθείς συμπεριφορές; Μήπως καταλαβαίνει από... καλοπιάσματα; Εδώ, υπάρχει μια ελληνική παροιμία που λέγει, «και ο Άγιος φοβέρα θέλει». Πόσο μάλλον, ο Οθωμανός!
Τώρα, τρέχει ο κ. Αναστασιάδης να καταγγείλει τις θρασύτατες τουρκικές προκλήσεις, στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο στη Ρουμανία. Θα επιδιώξει ώστε να επιτύχει συμπερίληψη απόφασης, κατά της Τουρκίας, στα συμπεράσματα του Ιουνίου.
Αναμένει και ευελπιστεί ότι ο πρόεδρος του συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα στείλει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα. Ε, είμαστε για γέλια, για να μην πω, για κλάματα... Όλοι, μάς εκφράζουν τη συμπάθειά τους, μόνο στα λόγια. Ακόμη και ο ΟΗΕ, κρατά ίσες αποστάσεις. Δεν καταδικάζει την επεκτατική χώρα, που ενεργώντας ως θρασύτατος πειρατής, καταπατά τώρα και τα ύδατα της Κύπρου μας.
Εργαζόμαστε για να υπάρξουν κυρώσεις, που θα εκφραστούν από την κ. Μογκερίνι, στις επόμενες συνόδους, διαβάζω στον Τύπο. Τι είδους κυρώσεις; Με επιστολές του, προς τον Γκουτέρες, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει τις παραβιάσεις και επιμένει για ελλοχεύοντες κινδύνους στην περιοχή. Τις οποίες επιστολές φαίνεται ότι –και ας μου επιτραπεί να το πω– θα χρησιμοποιήσει, αντί του χαρτιού τουαλέτας, ο Γ.Γ. των Ην. Εθνών!
Εν ολίγοις. Μπορεί κανένας, εκ των Ευρωπαίων φίλων –ή εταίρων μας– να δράσει αποτελεσματικά και να μας προστατέψει πρακτικά, έναντι αυτών των προκλήσεων; Μπορεί, για παράδειγμα, ο κ. Μακρόν, να στείλει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, στην περιοχή; Έστω, μόνο για να ανυψώσει λίγο το ηθικό μας.
Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις.
 
  Α. Χατζηαντώνης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...