To Top
15:28 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τρέχουμε ως επιμηθείς πίσω από έναν παράφρονα σουλτανίσκο!
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ • Τρέχουμε ως επιμηθείς πίσω από έναν παράφρονα σουλτανίσκο!
  09 Δεκεμβρίου 2019, 1:25 μμ  
Ο Α. Χατζηαντώνης σχολιάζει την υπογραφή μνημονίου μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης.

Η Τουρκία, ως ο μόνιμος ταραξίας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, προκαλεί και πάλι. Υπογράφει μνημόνιο με την Κυβέρνηση της Λιβύης, το οποίο περιλαμβάνει 18 συντεταγμένες από δικής της πλευράς και άλλες τόσες εκ μέρους της Λιβύης. Το μνημόνιο, φυσικά, συνοδεύεται και από χάρτες που οριοθετούν τις ΑΟΖ των δύο πλευρών.
Η Ελλάς, θεωρώντας άκυρη τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ζήτησε από τον πρέσβη της Αφρικανικής αυτής χώρας, να της παραδώσει το μνημόνιο. Θέτοντάς του και προθεσμία. 
Ο Λίβυος πρέσβης, δεν το έπραξε, τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα της 5ης Δεκεμβρίου, δηλαδή ώς την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό και η Αθήνα διέταξε την απέλασή του, εντός 2 ημερών από τη λήξη τής ως άνω προθεσμίας. Αυτό, όμως που πρέπει να επισημάνουμε, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία ανήκει στις ελάχιστες χώρες –μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ– που δεν υπέγραψαν τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας. 
Το Σύμφωνο αυτό υπεγράφη πριν ακριβώς 37 χρόνια. Την 1η Δεκεμβρίου 1982 στο Montego Bay, της Τζαμάικα. Ετέθη σε εφαρμογή, στις 16 Ιανουαρίου 1994 και μέχρι τον Δεκέμβρη του 1984, το είχαν προσυπογράψει 156 κράτη. Αναγνωρίστηκε εκ μέρους της Κυπρ. Δημοκρατίας το 2012. Εκ μέρους της Κύπρου, υπέγραψε ο πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, ο οποίος –από πρόχειρη έρευνά μου στο Διαδίκτυο– είχε δηλώσει: «Οι προσπάθειες της τουρκικής αντιπροσωπείας τότε, να εξαιρεθούν κάποια ελληνικά νησιά, από συγκεκριμένα άρθρα της Συνθήκης, υπήρξε ανεπιτυχής».
 Προσθέτοντας: «Μπορεί η Τουρκία να καταθέτει ρηματικές διακοινώσεις στη Γραμματεία του ΟΗΕ, αλλά οι θέσεις αυτές αντίκεινται στις βασικές πρόνοιες της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι οποίες πρόνοιες έχουν την ισχύ εθιμικού Δικαίου». 
Αυτά, γιατί δεν τα υπενθυμίζει ο Έλλην Πρωθυπουργός, στον θρασύτατο νεο-σουλτάνο, ο οποίος με τους χάρτες που καταθέτει και με τις αισχρές ονειρώξεις του περί μεγάλης Γαλάζιας Πατρίδας, ουσιαστικά έχει εξαφανίσει από τον χάρτη, την ανατολική Κρήτη, το Καστελλόριζο, τη Ρόδο και την Κάρπαθο; Επιμένοντας ότι τα νησιά τούτα στερούνται υφαλοκρηπίδας; 
Είναι νομίζω καιρός, η Ελλάδα να προχωρήσει σε οριοθέτηση της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης, καθορίζοντας τα όρια της θαλάσσιας επικράτειάς της, σε συνεργασία με την Αίγυπτο και την Κύπρο. Φυσικά, ας μη ρίχνουμε όλη την ευθύνη εις τη Μητέρα Πατρίδα. Άκουσα στις ειδήσεις του Sigma, στις 5 Δεκέμβρη 2019, τον πρώην υπουργό μας επί των Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, να τονίζει μετά από σχετική ερώτηση του κ. Τσουρούλη, ότι δυστυχώς δεν εξηρτάτο από την Ελλάδα, η οριοθέτηση. Και ότι είναι η Αίγυπτος που κωλυσιεργούσε.
Δεν ξέρω. Πάντως ανησυχώ. Και ανησυχώ, γιατί τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, ως επιμηθείς. Και ως ένας απλός πολίτης που αγαπά τις δύο πατρίδες του –ναι, έχουμε και αυτή την ιδιαιτερότητα ως Ελληνοκύπριοι– προβληματίζομαι με όσα συμβαίνουν. Ασφαλώς, θα επιθυμούσα μια πιο αποτελεσματική πολιτική, εκ μέρους Ελλάδος και Κύπρου. Πριν να είναι πολύ αργά!
Για να μην τρέχουμε πίσω από τα τετελεσμένα, ενός παράφρονα σουλτανίσκου.
 
  Α. Χατζηαντώνης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...