To Top
09:23 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Γιαννάκης Παπαδούρης: Ένας «Καλός Σαμαρείτης» 
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ • Γιαννάκης Παπαδούρης: Ένας «Καλός Σαμαρείτης» 
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου 2019, 10:32 πμ

Ο Μιχάλης Πασχάλη, εκπαιδευτικός, αναφέρεται στο έργο και την προσφορά τού τέως Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων.

Ο Γιαννάκης Παπαδούρης, ένα εκλεκτό βλαστάρι του Καλοπαναγιώτη, μπορεί να χαρακτηριστεί ο «Καλός Σαμαρείτης» και «ο Μεσσίας» της γενέτειράς του. 

Ο Καλός Σαμαρείτης της σχετικής ευαγγελικής περικοπής πόνεσε τον βαριά πληγωμένο και ημιθανόντα οδοιπόρο, τον πλησίασε, του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες και τον μετέφερε σε πανδοχείο για την αποθεραπεία του, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα.

Ο Γιαννάκης Παπαδούρης, ένας καθ’ όλα επιτυχημένος επιχειρηματίας, ύστερα από μακροχρόνια απουσία του στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, επέστρεψε στο χωριό του ως «ο από μηχανής θεός» την κατάλληλη στιγμή, για να το σώσει, ενώ «έπνεε τα λοίσθια» και φθίνοντας συνεχώς, όπως άλλωστε και οι πλείστες ορεινές κοινότητες. Έδωσε σ’ αυτό «το φιλί της ζωής» και ως στοργικός πατέρας το έφερε στην αξιοζήλευτη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα, ύστερα από κόπους και προσπάθειες 18 χρόνων που υπηρέτησε ως κοινοτάρχης, καθιστώντας το σήμερα υπόδειγμα για τα άλλα χωριά της Μαραθάσας και όλης της περιοχής του Τροόδους, με τα πρωτοποριακά έργα που επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί.

Χάρη στο δημιουργικό και επιχειρηματικό του δαιμόνιο, το όραμα και την επιστημονική του γνώση, ένα όνειρο αιώνα αυτού του χωριού –η επιστημονική αξιοποίηση των ιαματικών του υδάτων– αυτού του θείου δώρου που το προίκισε η φύση, έπαυσε να παραμένει άπιαστο όνειρο και μια χίμαιρα και έγινε πραγματικότητα. Η δημιουργία των σύγχρονων εγκαταστάσεων για υδροθεραπεία με τα ιαματικά νερά, συνδυασμένα με το δροσερό κλίμα και το ειδυλλιακό τοπίο όπου βρίσκονται, είναι πλέον γεγονός.

Σήμερα, ο Καλοπαναγιώτης δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από τα υδροθεραπευτικά κέντρα οποιασδήποτε χώρας της Ευρώπης και πέραν από αυτή. Το αντίθετο συμβαίνει. Έχει καταστεί ένα πρότυπο θεραπευτικό κέντρο, ένα (SPA), τόσο για την Κύπρο όσο και για τις χώρες της Εγγύς Ανατολής, (όπως ήταν μέχρι τη δεκαετία του 1950) μια πραγματική θεραπευτική «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», με υποκινητή άγγελο των υδάτων της, τον δημιουργό της, τον Γιαννάκη Παπαδούρη. Σ’ αυτήν, έχουν ήδη αρχίσει να προστρέχουν πολλοί, για φυσική θεραπεία και ευεξία.

Ασφαλώς, θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στον έρωτα και το ενδιαφέρον του κ. Παπαδούρη στον πολιτιστικό τομέα, ενθαρρύνοντας και επιχορηγώντας γενναιόδωρα κάθε πολιτιστική κίνηση στην κοινότητά του, όπως πλείστες εκδόσεις βιβλίων ιστορικού και άλλου περιεχομένου, παντός είδους καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συνεργαζόμενος αρμονικά με το Πολιτιστικό Κέντρο «Άγιος Ιωάννης Λαμπαδιστής», τον «Σύνδεσμο Αποδήμων Καλοπαναγιώτη», το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον κάθε ιδιώτη κάτοικο. Εκφράζω προς τον αγαπητό μου Γιαννάκη τη βαθιά εκτίμησή μου για τα έργα που επιτέλεσε και επιτελεί, ευχόμενος να έχει υγεία για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του, προσφέροντας αφειδώλευτα προς τη γενέτειρά του και την κοινωνία.

  Μιχάλης Πασχάλη   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...