To Top
12:18 Σάββατο
29 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Γιαβούζ - Φατίχ, τα πειρατικά (Λύση στα αέρια;)
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ • Γιαβούζ - Φατίχ, τα πειρατικά (Λύση στα αέρια;)
  13 Φεβρουαρίου 2020, 12:54 μμ  
Ο Αιμίλιος Οικονόμου, πρώην δημόσιος υπάλληλος, έχει μια πρόταση για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.
Αν η Τουρκία ήθελε να παύσει να είναι πειρατής, αν είναι δυνατό, θα μπορούσε να ωφεληθεί από τα αέρια της Κύπρου και της αν. Μεσογείου, γενικότερα. Έχει τα μέσα. Όχι τα στρατιωτικά που καθημερινά επισείει και απειλεί τη μικρή Κύπρο, μια συνήθη τακτική που χρησιμοποιεί για όλα τα μικρά κράτη. Τα μέσα τα οποία έχει είναι, για μένα, τα δύο πιο πάνω τρυπάνια. Έκανε ήδη πέντε γεωτρήσεις, αποτυχημένες, και έπεται συνέχεια.
Αν η Τουρκία ήθελε να ενταχθεί στη διεθνή νομιμότητα, αν ήθελε να γίνει ένα ευρωπαϊκό και δημοκρατικό κράτος, αν ήθελε να λύσει το Κυπριακό με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν η Τουρκία… αν… αν… αν…, θα μπορούσε εύκολα να ωφεληθεί από τα πετρέλαια και τα σκάφη Γιαβούζ και Φατίχ, από πειρατικά να γίνουν ειρηνικά και να φέρουν την ευημερία και την ειρήνη, όχι μόνο στους Ε/κ και Τ/κ, αλλά και στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό, που πιστεύω ότι και οι δυο λαοί αυτό επιθυμούν.
Αυτό κι αν είναι win-win και όχι το καζάν-καζάν όπως το υπονοεί ο Ερντογάν. Δηλαδή η Τουρκία δεν έχει τίποτε και δεν δικαιούται τίποτε με βάση το Διεθνές Δίκαιο κι έρχεται τα δικά σου να τα μοιράσουμε καζάν-καζάν, ούτε καν με το καζαντί.
Η πρότασή μου είναι απλή: Αν η Τουρκία αποδεχθεί, οι Τ/κ είμαι σίγουρος ότι αποδέχονται και χαράξει ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τότε η Ενωμένη Κύπρος, να εκχωρήσει όλα τα οικόπεδα που αντιστοιχούν στη συνιστώσα τ/κ πολιτεία αποκλειστικό προνόμιο στα σκάφη Γιαβούζ - Φατίχ (μπορούν να εγγραφούν κάτω από μια εταιρεία), τα οποία να συμβληθούν με την Ενωμένη Κύπρο, να κάμουν γεωτρήσεις με τους ίδιους όρους που εργάζονται η Total – Eni κ.λπ. Πέραν τούτου, οι Τ/κ δικαιούνται ήδη σημαντικό μέρος, με βάση συμφωνία που επετεύχθη. Το πείραμα σίγουρα θα επιτύχει, διότι τότε θα προστεθεί και η σχετική τεχνογνωσία που τώρα τα δυο σκάφη τη στερούνται. Μπορεί ακόμη οικόπεδα που δεν έχουν αδειοδοτηθεί, να αδειοδοτηθούν σ’ αυτή τη συνέργεια.
Έχει ένα γνωμικό που λέει: Πρέπει να βραχεί ο πωπός σου να πιάσεις ψάρι. Όι, καζάν-καζάν.
Αν το πείραμα επιτύχει, που είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχει, δυνατό να επεκταθεί και στο Αιγαίο, στα παράλια από Μυτιλήνη – Καστελλόριζο.
Με αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία αμέσως θα μπει στις συμφωνίες της αν. Μεσογείου, όπως και στο Φόρουμ για τα αέρια. Ίσως τότε, η Τουρκία, αν τα κράτη για πολιτικούς λόγους ήθελαν να πάρουν τα αέρια στην Ευρώπη με τον EastΜed, θα μπορούσε να συμμετέχει οικονομικά στην κατασκευή του αγωγού και να έχει ανάλογα συμφέροντα. Τότε, ίσως τα κράτη θα μπορούσαν να αποδεχθούν τη μεταφορά μέσω Τουρκίας, διότι όλοι θα έχουν πεισθεί ότι είναι συνεργός και όχι πειρατής.
Μπορεί να διεκδικήσει συμμετοχή σε υγροποιητικούς σταθμούς, για μεταφορά αερίου στην Τουρκία κ.λπ., κ.λπ.
Η λύση αυτή απαλλάσσει την Τουρκία από πολλές περιπέτειες, με την ΕΕ και με πολλές μεσογειακές χώρες, και θα υπάρξει η οδός της ειρήνης και της ευημερίας για όλους τους λαούς. Άλλως πως η Τουρκία και ο τουρκικός λαός είναι καταδικασμένοι στις πειρατικές ενέργειες κάποιων ηγετών τους και να ζουν, εσαεί, κάτω από την απειλή πολέμου.
Νομίζω, αν επικρατήσει σύνεση εκ μέρους Τουρκίας, υπάρχει λύση. Όπου απελπισία, υπάρχει πειρατεία.
Φανταστείτε, στο τέλος, στο Φόρουμ αερίων της αν. Μεσογείου να συμμετέχει όλη η αν. Μεσόγειος, εκτός της ίδιας της Τουρκίας, λόγω δικής της υπαιτιότητας. Ο τότε ηγέτης της Τουρκίας σίγουρα δεν θα επαινεί τον σημερινό ηγέτη, αλλά μάλλον θα τον καταριέται.
Το παρόν μπορεί να αποτελέσει τροφή για σκέψη, ίσως!
Τέτοιες σκέψεις μπορεί να είναι και λύσεις στα προβλήματα, τα οποία δύνανται να προβληθούν και στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και στο εξωτερικό, ΕΕ, Αμερική, ΗΕ κ.λπ.
Δηλαδή, με τον πόλεμο η Τουρκία θα πάρει περισσότερη αξία, κι αν ναι με τι κόστος;
 
  Αιμίλιος Οικονόμου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...