Η τροπή που είχε πάρει το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για το πότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο, γέννησε και την περιέργεια του πότε οι προκάτοχοι του είχαν γνωστοποιήσει το δικό τους κυβερνητικό σχήμα.

Έτσι ανέτρεξα στο αρχείο του «Φ» όπου εντόπισα πως ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο στις 28/2/2008, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε το πρώτο του υπουργικό συμβούλιο στις 27/2/2013, και στις 13/2/2018 ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο της δεύτερης του κυβέρνησης, 10 ημέρες μετά την επανεκλογή του. Ως εκ τούτου ο Νίκος Χριστοδουλίδης κινείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που λίγο ή πολύ είχαν καθορίσει με τις δικές τους ενέργειες και οι δύο τελευταίοι ένοικοι του Προεδρικού. Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφοροποίηση και είναι γι’ αυτό που ενδεχομένως οδήγησε στο να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το πότε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση. Στις τρεις περιπτώσεις από 2008 έως και το 2018 τα ονόματα των μελών του υπουργικού συμβουλίου ήταν ήδη γνωστά πριν ανακοινωθούν και το μόνο που έλειπε ήταν η επίσημη ανακοίνωση και τα βιογραφικά τους. Στην προκειμένη περίπτωση μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας δεν υπήρξε καμιά απολύτως διαρροή. 

Αντίθετα με το που άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα ονόματα, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος φρόντισε έγκαιρα να κλείσει το θέμα πριν πάρει ευρύτερες διαστάσεις, καθώς γνώριζε πως πολλά από τα ονόματα που είχαν κυκλοφορήσει εμπεριείχαν το στοιχείο της σκοπιμότητας και της αυτοπροβολής. Κάποιοι φρόντισαν από την επομένη των εκλογών να λανσάρουν το δικό τους όνομα θεωρώντας πως με τη δημοσιοποίηση θα δημιουργηθεί περιρρέουσα η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ανάγκαζε τον Ν. Χριστοδουλίδη να τους συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μέχρι και την περασμένη Τρίτη δεν είχε γνωστοποιηθεί κανένα όνομα, μέχρι που ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνάντησε τον Κόλιν Στιούαρτ για να συζητήσουν Κυπριακό και συνάντηση με Ερσίν Τατάρ. Στη συνάντηση αυτή έγινε και η πρώτη, ουσιαστικά, παρουσίαση συνεργάτη του Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία ωστόσο πέρασε απαρατήρητη από τα τηλεοπτικά κανάλια που είχαν βρεθεί στο πολιτικό γραφείο του εκλελεγμένου Προέδρου. Στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη βρισκόταν η Μαριλένα Ραουνά, που όπως αποκάλυψε ο «Φ», θα αναλάβει καθήκοντα διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο ίδιος φρόντισε να οριοθετήσει την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης αρχές αυτής της εβδομάδας. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σκοπεύει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, να ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με όσα άτομα θα βρεθούν την Τετάρτη στον Λόφο του Προεδρικού για να αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο. Το βράδυ της Πέμπτης (στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΡΙΚ) ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει πως «έχουν κλειδώσει ονόματα και έχουν ενημερωθεί άτομα», χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερα. 

Όσον αφορά το προφίλ των νέων υπουργών είναι λίγο πολύ γνωστό αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης το έχει επαναλάβει αρκετές φορές από την ημέρα που εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παραπέμποντας στο διάλογο του με την κοινωνία και τις απαιτήσεις της ξεκαθάρισε πως το πρώτο ζητούμενο από τους πολίτες είναι τις καίριες θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα να τις αναλάβουν άτομα, τεχνοκράτες, τα οποία ωστόσο να έχουν πίσω τους και ένα πολιτικό υπόβαθρο. Ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα πως εκείνοι που ενδεχομένως αποκλειστούν είναι όσοι είναι επαγγελματικά στελέχη των κομμάτων. Προδιαγράφοντας ότι στις επιλογές του θα βρεθούν άτομα τα οποία ναι μεν θα έχουν κομματικό βίο αλλά το βασικό κριτήριο επιλογής του θα είναι η τεχνοκρατική τους κατάρτιση στον τομέα που δραστηριοποιούνται. 

Για τον ίδιο τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, η επιλογή του κυβερνητικού σχήματος αποτελεί και προσωπικό στόχο προκειμένου να μην χάσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε μέχρι σήμερα ο λαός αναδεικνύοντας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την Πέμπτη: «Θέλω να κλειδώσω την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού». Κι αυτό όχι τυχαία, καθώς γνωρίζει πως με την πρώτη του πολιτειακή πράξη – τη σύσταση του υπουργικού συμβουλίου – ο Νίκος Χριστοδουλίδης παίζει κορώνα-γράμμα την εμπιστοσύνη του κόσμου. Γιατί εάν χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών από την αρχή δύσκολα θα την ξανακερδίσει στη συνέχεια, ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να πείσει το λαό για δύσκολες αποφάσεις που ενδεχομένως θα χρειαστεί να ληφθούν στη διάρκεια της πενταετίας. 

>>Νέος ρόλος και σύσταση ομάδων: Πηγαίνοντας πίσω έναν χρόνο, θυμόμαστε πως παρά τις πιέσεις που δεχόταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης κρατούσε συνεχώς κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τη δική του υποψηφιότητα. Τακτική που εφάρμοσε και στην περίπτωση του σχηματισμού κυβέρνησης. Φρόντισε να κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε βαθμό που και οι συνεργάτες του στο πολιτικό γραφείο δήλωναν άγνοια για τις προθέσεις του. Αν και μπαίνει ένα ερωτηματικό εδώ καθώς έβλεπαν ποιοι έμπαιναν και ποιοι έβγαιναν από το γραφείο του εκλελεγμένου Προέδρου. 

Κρατώντας τα χαρτιά του κλειστά όσον αφορά άτομα, ο Ν. Χριστοδουλίδης άνοιξε μερικώς τις σημειώσεις του και αποκάλυψε για τις αλλαγές που σκοπεύει να επιφέρει σε υφιστάμενους θεσμούς της Προεδρίας καθώς και κάποιες ομάδες εργασίας που σκοπεύει να συστήσει για να διατηρήσει καλύτερη επαφή με την κοινωνία. Φαίνεται πως ο ρόλος του Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω αλλάζει από την παραδοσιακή του μορφή και θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, όχι μόνο εκείνων που έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά αλλά και στο να προχωρούν και να εφαρμόζονται αποφάσεις που θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση στη διάρκεια της πενταετίας. Γι’ αυτό και μαζί με τον υφυπουργό θα υπάρχει μια ομάδα εκπροσώπων από τα υπουργεία τα οποία θα εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. 

Στις προτεραιότητες του νέου Προέδρου η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου το οποίο θα έχει την ευθύνη να κάνει συστάσεις προς την εκτελεστική εξουσία για να κάνει διορισμούς. Γι’ αυτό και οι επόμενες τοποθετήσεις που θα γίνουν σ’ ότι αφορά οργανισμούς δημοσίου δικαίου θα είναι μετά τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε την Πέμπτη πως σ’ ότι αφορά τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ και ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ θα πληρωθούν απλώς οι θέσεις για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά οι δύο ημικρατικοί.

Μια πρόσθετη ομάδα την οποία στοχεύει να συστήσει ο νέος Πρόεδρος θα αφορά θέματα νεολαίας σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Η ομάδα αυτή αποτελούμενη από δημόσιους λειτουργούς έως και 35 ετών θα έχει να μελετά θέματα και αποφάσεις που είτε αφορούν άμεσα, είτε επηρεάζουν τη νέα γενιά. Γιατί στη διάρκεια του προεκλογικού ο Ν. Χριστοδουλίδης έγινε δέκτης ουκ ολίγων επισημάνσεων από νέους ότι οι πλείστες αποφάσεις που λαμβάνονται από την κυβέρνηση δεν λαμβάνουν υπόψη τους ίδιους. Και αυτό το κενό θέλει να το καλύψει μέσα από αυτή την ομάδα που θα συσταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Πρώτο Εθνικό Συμβούλιο αρχές Απριλίου

Η τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, κοντεύει ένας χρόνος και τότε είχε ασχοληθεί με το Κυπριακό και την οικονομία. Έκτοτε, η απουσία εξελίξεων στο Κυπριακό, είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία. 

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σκοπεύει να συγκαλέσει την πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις αρχές Απριλίου, μετά και το ταξίδι στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μέχρι τότε θα υπάρχει μια εικόνα ως προς την προσέγγιση των ευρωπαίων σε κάποιες προτάσεις που έχει ο νέος Πρόεδρος, ο οποίος θέλει στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να έχει και μια συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ ο οποίος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. 

Παράλληλα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία την κατάσταση στο Κυπριακό ως έχει, το πως ο ίδιος σκοπεύει να προχωρήσει και να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων ενόψει και των εξελίξεων που αναμένονται από πλευράς Τουρκίας η οποία πάει σε εκλογές. 

Έτοιμο το άτυπο έγγραφο που θα πάρει στις Βρυξέλλες

Το Κυπριακό ήταν το πρώτο θέμα στο οποίο άρχισε να εργάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα. Πέραν από την πρώτη του συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ την Πέμπτη, έχει προχωρήσει και στην ετοιμασία του πρώτου άτυπου εγγράφου το οποίο θα αποτελέσει και το αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει ο νέος Πρόεδρος εντός Μαρτίου Ευρωπαίους ηγέτες. 

Η φιλοσοφία του εν λόγω εγγράφου έχει να κάνει με το πως ο παράγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες στο Κυπριακό. Λαμβάνοντας από τη μια υπόψη τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που έχει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη κινήσεις που μπορεί να γίνουν από τουρκικής πλευράς σε σχέση με την Κύπρο. Όπως για παράδειγμα το θέμα των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ σε συνδυασμό με το άνοιγμα κάποιων τουρκικών λιμανιών για πλοία υπό κυπριακή σημαία. 

Οι κινήσεις προς την ΕΕ θα γίνουν σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συζητήσει όλα τα σχετικά ζητήματα κατά το πρώτο του ταξίδι στην Αθήνα στις 13 Μαρτίου. Για τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου, ο ρόλος που παίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χώρο της Ευρώπης και κυρίως εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός και μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στις νέες κινήσεις που στοχεύει να κάνει και ο ίδιος σε σχέση με το Κυπριακό. 

Ο παράγοντας ευρωτουρκικά έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας όσο και σ’ ότι αφορά την τουρκική συμπεριφορά στην Κύπρο και το Κυπριακό. Γι’ αυτό και κρίνεται ως σημαντικό οι κινήσεις αυτές να γίνουν σε συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας.