Αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, με βάση τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, όπως καταγράφονται στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής πολιτικής, είναι ένας από τους τρόπους που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιταχύνει τις εξελίξεις.

Σε έκθεση αναλυτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που δημοσιεύθηκε χθες, με τίτλο «Using machine learning and big data to analyse the business cycle», επισημαίνεται ότι παρόλο που είναι διαθέσιμο ένα ευρύ φάσμα συμβατικών δεδομένων υψηλής ποιότητας, αυτά κυκλοφορούν με καθυστερήσεις, που κυμαίνονται από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, έως αρκετούς μήνες μετά την περίοδο αναφοράς. 

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η χρήση δεδομένων από εφημερίδες που καταγράφουν τα γεγονότα, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αναφέρεται ότι οι κεντρικές τράπεζες αναζητούν τρόπους για να εκμεταλλευτούν έγκαιρα τα δεδομένα και να χρησιμοποιήσουν πιο εξελιγμένες μεθόδους για να ενισχύσουν την ακρίβεια και την πρόβλεψη, που είναι σχετικές με τη χάραξη πολιτικής.

Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), σύμφωνα την έκθεση, έχει επιταχύνει αυτήν την τάση. Η κρίση που σχετίζεται με την πανδημία έχει δείξει ότι τα «μεγάλα δεδομένα» μπορούν να δώσουν έγκαιρα σήματα για την κατάσταση της οικονομίας και να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας, παράλληλα με πιο παραδοσιακά δεδομένα. Τα σοβαρά δεδομένα συνήθως χαρακτηρίζονται ως τρία Vs: μεγάλος όγκος, υψηλή ταχύτητα και μεγάλη ποικιλία».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα θεσμικά όργανα χάραξης πολιτικής άρχισαν να συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το διαδίκτυο, κοινωνικά δίκτυα, όπως Twitter και Facebook και άρθρα εφημερίδων. Φυσικά, εικόνα για την παρακολούθηση της πραγματικής κατάστασης μέσω της οικονομικής δραστηριότητας δίνει η χρήση καρτών. Στην ανάλυση της ΕΚΤ σημειώνεται πως «καθώς η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών έχει αυξηθεί, τα υποκείμενα δεδομένα χρηματοοικονομικών συναλλαγών παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες για την παρακολούθηση της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας». Οι Κεντρικές Τράπεζες είχαν ήδη αρχίσει να θεωρούν αυτά τα δεδομένα ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών πριν εμφανιστεί η πανδημία, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Στα δεδομένα υψηλής συχνότητας λαμβάνονται υπόψη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, οι αναρτήσεις θέσεων εργασίας, μεταφορές εμπορευμάτων, αριθμός πτήσεων.

Στην ανάλυση του επιχειρηματικού κύκλου, τα δεδομένα κειμένου από τις εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρατήρηση μεταβλητών, όπως «συναίσθημα» ή «αβεβαιότητα», που πιθανόν να σχετίζονται με μακροοικονομικές διακυμάνσεις. Στην έκθεση σημειώνεται ότι «για παράδειγμα, οι δείκτες συναισθημάτων βάσει των ειδήσεων μπορούν να χρησιμεύσουν ως δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης για οικονομικές κρίσεις».

Οι δείκτες συναισθημάτων και αβεβαιότητας, που βασίζονται σε εφημερίδες, αποδείχθηκαν χρήσιμοι για την παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο για την Ιταλία και την Ισπανία. Αρκετές μελέτες του ευρωσυστήματος δείχνουν ότι οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με μελλοντικές αποφάσεις κατανάλωσης.