Σε ηλικία 103 ετών έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας η Αυστριακή συγγραφέας, εβραϊκής καταγωγής, Έλσι Σλόνιμ, που από το 1939 κατοικούσε στην Κύπρο. Η Σλόνιμ διέμενε από τη δεκαετία 1960 στο οικογενειακό της σπίτι στην κατεχόμενη Λευκωσία, εντός της τουρκικής στρατιωτικής ζώνης.

Η κηδεία και η ταφή της θα γίνει στο εβραϊκό κοιμητήριο της Λάρνακας, δίπλα στον τάφο του συζύγου της, του γεωπόνου Δαυίδ Σλόνιμ, ιδρυτή της μεγάλης φυτείας εσπεριδοειδών στο Φασούρι, ο οποίος απεβίωσε το 2007 στα 101 του χρόνια.

Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1917 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Μπάντεν της Αυστρίας απ’ όπου υποχρεώθηκε να φύγει λόγω της ανόδου των ναζί, πριν μετακομίσει στην Κύπρο το 1939 όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ζωής της.

Έζησε μια ζωή γεμάτη συγκινήσεις, που χαρακτηρίζεται από εκτοπισμούς, εξορίες και προσωπικές αναποδιές, με την ίδια όμως να βρίσκει πάντοτε το κίνητρο για να ξεκινά εκ νέου, να είναι αισιόδοξη για το μέλλον και αυτοσαρκαστική με τον εαυτό της.

Υπήρξε μια αξιοθαύμαστης αυτόπτης μάρτυς της ιστορίας: οι αναμνήσεις και τα βιώματά της από τη ζωή που πέρασε στην Αυστρία, τη Ρουμανία, τις ΗΠΑ, την Παλαιστίνη/ Ισραήλ, τη Γαλλία και την Κύπρο αποτέλεσαν τον πυρήνα των αυτοβιογραφικών βιβλίων της με τίτλο «Lemons from Paradise» που εκδόθηκε το 2012 και «Ahead of Time – The First Century of My Life» που εκδόθηκε το 2017.