Στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία μετακομίζει από την ερχόμενη βδομάδα η Βουλή, η οποία επαναρχίζει τη λειτουργία της. Η χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υιοθέτησε τελικά το τρίτο και πιο δαπανηρό σενάριο για πραγματοποίηση τόσο των συνεδριάσεων της Ολομέλειας όσο και των κοινοβουλευτικών Επιτροπών στο συνεδριακό κέντρο, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρία του σώματος υπό πλήρη σύνθεση. Αύριο, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει για τελευταία φορά με σύνθεση 19 βουλευτών με κατ’ αναλογία εκπροσώπηση των κομμάτων στο κτήριο της για επικύρωση της απόφασης και θεσμική κατοχύρωση της μετακίνησης των εργασιών της σε άλλο χώρο.
 
Η απόφαση για μεταφορά όλων των εργασιών της Βουλής στο Συνεδριακό Κέντρο κρίθηκε παρά το κόστος της ως η πιο ασφαλής και η πιο λειτουργική, καθώς στο σενάριο κανονικής επαναλειτουργίας της Βουλής, δεν θα μπορούσε η Ολομέλεια να συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση στο κτήριο της. Σύμφωνα με το σημείωμα που είχε ετοιμάσει ο γενικός διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους και το οποίο τέθηκε χθες ενώπιον της σύσκεψης των αρχηγών, η μεταφορά όλων των εργασιών της Βουλής στο Συνεδριακό Κέντρο θα έχει συνολικό κόστος γύρω στις 50-60 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το πότε η Βουλή θα ολοκληρώσει τον κύκλο εργασιών της. Το εβδομαδιαίο κόστος, σύμφωνα με το σημείωμα, θα είναι 5 χιλ. ευρώ, υποδεικνύοντας ότι σε αυτή την περίπτωση τα αναγκαία ποσά θα πρέπει να καταβληθούν από την Εκτελεστική Εξουσία καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν από τα σχετικά κονδύλια της Βουλής.
 
 
Η οικονομική πτυχή απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη, με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να αναλαμβάνει όπως πληροφορούμαστε τη διερεύνηση του θέματος για το πώς θα καταβληθούν και από πού τα χρήματα, από τη στιγμή που όπως έχει αναφερθεί το συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» είναι κρατικό. Παράλληλα, το ενδεχόμενο μεταφοράς μόνο των συνεδριάσεων της Ολομέλειας στο Συνεδριακό, κρίθηκε ότι δεν θα ήταν πρακτικά λειτουργικό, από τη στιγμή που οι συνεδρίες των επιτροπών θα πραγματοποιούνταν στο υφιστάμενο κτήριο.
 
Παράλληλα, λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι με βάση τις υγειονομικές υποδείξεις οι συνεδριάσεις θα μπορούσαν να γίνονταν μόνο στις αίθουσες «Λεμεσού» και «Κερύνειας» και λόγω των περιορισμών δεν θα μπορούσαν να ήταν παρόντες όλοι οι καλεσμένοι. Στο σημείωμα του γενικού διευθυντή της Βουλής επισημαίνεται ακόμα ότι, πέραν του κόστους, η πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των επιτροπών στο Συνεδριακό Κέντρο παρουσιάζει προβλήματα που αφορούν την υπηρεσιακή στήριξη, αφού οι λειτουργοί της Βουλής και το άλλο αναγκαίο υποστηρικτικό προσωπικό δεν θα διαθέτουν γραφείο στο Συνεδριακό Κέντρο. Όπως πληροφορούμαστε, το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη και θα διερευνηθεί από τις υπηρεσίες της Βουλής προκειμένου να υπάρξουν οι ανάλογες διευκολύνσεις.
 
Η πρώτη συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών στο Συνεδριακό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Τόσο οι συνεδρίες της Ολομέλειας όσο και των κοινοβουλευτικών Επιτροπών θα πραγματοποιούνται κανονικά και θα είναι ανοικτές προς δημοσιογραφική κάλυψη. Στο μεταξύ και αν κάποια επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει μείζων λόγος άμεσης συνεδρίας με φυσική παρουσία πριν την Τέταρτη, μπορεί να συνεδριάσει σε μια από τις αίθουσες της Βουλής που υπό όρους ενέκριναν οι Αρχές, με πλήρη ευθύνη τήρησης των διαταγμάτων υγείας στον πρόεδρο εκάστης επιτροπής. 
 
 
Όσον αφορά τον χρόνο λειτουργίας της Βουλής, μετά και από εισήγηση του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Γιώργου Λουκαΐδη, αυτή θα επεκταθεί μέχρι τέλος Ιουλίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αντιπρότεινε χθες στη σύσκεψη όπως η Βουλή παραμένει ανοικτή και τον Αύγουστο λόγω της έκτακτης κατάστασης και των αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία.
 
Από πλευράς ΔΗΚΟ υπήρξε διαφωνία για την απόφαση με τη μετακίνηση των εργασιών στο Συνεδριακό. Με γραπτή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου αναφέρει ότι εκτός από επιπρόσθετο κόστος, θα επιφέρει και πρακτικές δυσκολίες στη λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών, αλλά και ευρύτερα στην ομαλή διεξαγωγή και ουσιαστική παραγωγή του κοινοβουλευτικού έργου. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι με καλή θέληση και βούληση, θα μπορούσε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών  στον φυσικό τους χώρο, όπως εφαρμόζεται άλλωστε σε όλους τους τομείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σχολεία, υπηρεσίες κ.λπ., λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας», αναφέρει.
 
Πονοκέφαλος ο Σεπτέμβριος
Την ίδια ώρα, ξεκίνησε και ένας νέος πονοκέφαλος για τις πολιτικές δυνάμεις καθώς η λύση του Συνεδριακού είναι για την περίοδο αυτή, από τον Σεπτέμβριο, όμως, προκύπτει και πάλι ζήτημα. Από τη στιγμή που θα πρέπει να συνεχίσουν τα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού σημαίνει ότι οι εργασίες της Βουλής δεν μπορούν να επαναρχίσουν στο  κτήριο της. Στον χώρο του Συνεδριακού είναι, όμως, προγραμματισμένες διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες αν δεν αναβληθούν δεν θα μπορεί να δώσει ξανά λύση. Ένα ζήτημα το οποίο θα διερευνήσουν οι υπηρεσίες της Βουλής. Εκτιμάται όμως ότι εάν υπάρχει αυτή η ανάγκη για τήρηση μέτρων προστασίας τότε θα υπάρξουν και ακυρώσεις εκδηλώσεων, άρα θα ελευθερωθεί η λύση του Συνεδριακού ξανά.

Η προσφορά του Γεν. Ελεγκτή στη Βουλή 

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρότεινε στη Βουλή, τη λύση της χρήσης της μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων στο ισόγειο του κτηρίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. «Αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα πλήρους λειτουργίας της Βουλής και όλων των Επιτροπών της, η Υπηρεσία μας θέτει στη διάθεση του νομοθετικού σώματος τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων στο ισόγειο του κτηρίου μας για συνεδρία μίας ή δύο Επιτροπών (χωρίζεται και στη μέση)», έγραψε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.