Το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διατήρησης ανταγωνιστικότητας  στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο.

Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν ένα ευρύ φάσμα πελατών μέσω διαφόρων ψηφιακών καναλιών, όπως μηχανές αναζήτησης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογών και email. Χρησιμοποιώντας αυτά τα ψηφιακά κανάλια, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργούν και να μοιράζονται περιεχόμενο, να οικοδομούν σχέσεις με πελάτες και να παρακολουθούν τις συμπεριφορές των πελατών, για να προσαρμόζουν καλύτερα τις στρατηγικές μάρκετινγκ. Η εκμάθηση του ψηφιακού μάρκετινγκ μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, και να διασφαλίσουν ότι η επιχείρησή τους θα είναι επιτυχημένη μακροπρόθεσμα.

Οι εταιρείες στην Κύπρο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τεχνικές ψηφιακού μάρκετινγκ για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα καναλιών, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO), των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του μάρκετινγκ μέσω email, του μάρκετινγκ περιεχομένου και του μάρκετινγκ βίντεο, για να προσεγγίσουν το κοινό-στόχο τους.

Επιπλέον, οι καμπάνιες ψηφιακού μάρκετινγκ μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να στοχεύουν σε μια συγκεκριμένη δημογραφική, γεωγραφική περιοχή ή άλλα κριτήρια. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τακτικές ψηφιακού μάρκετινγκ, οι εταιρείες στην Κύπρο μπορούν να διασφαλίσουν ότι το μήνυμά τους φτάνει στους κατάλληλους ανθρώπους και τους οδηγεί να αναλάβουν ανάλογη δράση. Ωστόσο, οι μάρκετερς στην Κύπρο συχνά κάνουν το λάθος να μην κάνουν αρκετή έρευνα, και να μην κατανοούν το κοινό-στόχο τους, σε βάθος.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματικές καμπάνιες, που δεν προσεγγίζουν τα σωστά άτομα ή δεν μεταδίδουν το σωστό μήνυμα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο τυχερών παιχνιδιών AskGamblers, η Κύπρος  έχει καταταχθεί ως δεύτερη στη λίστα των χωρών υψηλής χρήσης του Facebook, του Instagram και του Messenger, επομένως είναι ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές της Κύπρου εκδηλώνουν ψηφιακές συμπεριφορές. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες με ψηφιακή παρουσία στην Κύπρο δεν αξιοποιούν πλήρως τη γνώση που προκύπτει από τα δεδομένα πελατών.

Η Global Consumer Insights Pulse Survey (2023) της PWC μας πληροφορεί ότι: [1] οι περισσότερες εβδομαδιαίες ή καθημερινές αγορές (εξαιρουμένων των ειδών παντοπωλείου) πραγματοποιούνται μέσω κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και tablet, & [2] ακόμη και όταν υπάρχουν καταστήματα, ένα σημαντικό ποσοστό πελατών προτιμά να χρησιμοποιεί κιόσκια αυτοεξυπηρέτησης, την εφαρμογή καταστήματος για αναζήτηση προϊόντων ή να χρησιμοποιεί τεχνολογία scan and go. Ωστόσο, πώς εκτιμώνται αυτές οι τάσεις από τους digital marketers των εταιρειών στην Κύπρο; Ορισμένοι έμποροι εστιάζουν υπερβολικά σε βραχυπρόθεσμες στρατηγικές, αντί να επενδύουν σε μακροπρόθεσμα σχέδια. Τέλος, η μη παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και η χρήση δεδομένων για την ενημέρωση των αποφάσεών τους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη σπατάλη προσπάθειας και πόρων.

Οι επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ πρέπει να έχουν ποικίλες δεξιότητες για να είναι επιτυχημένοι. Αυτά περιλαμβάνουν εξαιρετικές δεξιότητες επικοινωνίας και γραφής, γνώση SEO και έρευνας λέξεων-κλειδιών, κατανόηση των αναλυτικών στοιχείων ιστού, δημιουργικότητα και ικανότητα εντοπισμού τάσεων και ανάπτυξης στρατηγικών γύρω από αυτές. Πρέπει επίσης να μπορούν να εργάζονται με μια ποικιλία διαφορετικών τεχνολογιών, να κατανοούν τις ανάγκες του κοινού-στόχου και να κατανοούν το μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, οι επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να εκτελούν καμπάνιες, να παρακολουθούν αποτελέσματα και να προσαρμόζουν την προσέγγισή τους ανάλογα με τις ανάγκες. Όλες αυτές οι ικανότητες καθίστανται απαραίτητες για Κύπριους επιχειρηματίες, διευθυντές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λιανοπωλητές και στελέχη επιχειρήσεων και μπορούν να αποκτηθούν μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, σε μεταπτυχιακό επίπεδο μέσω του MSc Digital Marketing, αλλά και σε προπτυχιακό επίπεδο, μέσω του BSc in Business Administration.

Δρ Σοφία Δάσκου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ΠελατώνNeapolis University Pafos