Το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση και το Κυπριακό, οι ετοιμασία του προϋπολογισμού και ο ψηφιακός μετασχηματισμούς αποτελούν τις προτεραιότητες στο Λόφο και στην κυβέρνηση.

Η πολύωρη συζήτηση στο Τρόοδος βοήθησε στο να αναπτυχθεί ένας ανοικτός διάλογος —για πρώτη φορά— ανάμεσα στο σύνολο του κυβερνητικού σχήματος. Κατηφορίζοντας από το Τρόοδος, κοντά στα μεσάνυκτα την Παρασκευή, κάποια από τα μέλη της κυβέρνησης ανέπνευσαν με ανακούφιση καθώς επί του παρόντος το ενδεχόμενο ανασχηματισμού φαίνεται να απομακρύνεται.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας από άριστα ενημερωμένες πηγές, το κεφάλαιο ανασχηματισμός παραμένει στην ατζέντά του, διατηρώντας για τον εαυτόν του το δικαίωμα να καθορίσει το πότε θα κρίνει ως κατάλληλη στιγμή να προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεγε κάθε τέλος Αυγούστου να καλεί στην εξοχική κατοικία του Τροόδους τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τους συνεργάτες του στο Προεδρικό μαζί με τις οικογένειές τους. Αν και πραγματοποιείτο και η πρώτη, μετά τις θερινές διακοπές, συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, περισσότερο αυτή ήταν τυπική παρά ουσιαστική. Περισσότερο ήταν μια ευκαιρία για τον Πρόεδρος και τα μέλη της κυβέρνησής του για έναν πιο ελεύθερο και ανοικτό διάλογο σ’ ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Βεβαίως στην παρουσία και των μέσων ενημέρωσης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο προκειμένου το υπουργικό του συμβούλιο να σημάνει λήξη των θερινών διακοπών.

Κάλεσε όλα τα μέλη της κυβέρνησής του στην προεδρική εξοχική κατοικία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον προκειμένου να καθίσουν κάτω και να συζητήσουν όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν, προβλήματα και πρωτοβουλίες και να μπουν κάτω προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε σε υπουργικούς μονολόγους αλλά αναπτύχθηκε μια οριζόντια συζήτηση με τη συμμετοχή των περισσοτέρων. Δεν μπήκε κάποιο χρονικό πλαίσιο ως προς το χρόνο τοποθέτησης και σχολίων με αποτέλεσμα η συνεδρία να λήξει γύρω στις 11 το βράδυ, έχοντας κρατήσει γύρω στις 13 ώρες. Ουσιαστικά η συνεδρία της περασμένης Παρασκευής ήταν μια ευκαιρία για όλους να ακούσουν προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από το περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Πλην όμως ξεκαθαρίζουν ότι εναπόκειται στον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αποφασίσει το πότε θα γίνει. Ενδεχομένως ο ΠτΔ να θέλει να δώσει μια τελευταία ευκαιρία σε κάποια από τα μέλη της κυβέρνησής του με την ελπίδα ότι θα αποδώσουν τα αναμενόμενα. Γι’ αυτό και ο ίδιος διατηρεί στον εαυτό του το δικαίωμα να αποφασίσει τη χρονική στιγμή για να προχωρήσει με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Κάτι που ξεκαθαρίζει πως δεν είναι το «εάν θα κάνει ανασχηματισμό» αλλά «πότε θα τον κάνει».

Γεγονότα που θα παίξουν ρόλο

Μια σειρά από γεγονότα αναμένεται να παίξουν ρόλο ως προς το πότε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Εκτός εάν προκύψει κάποια αιφνίδια εξέλιξη, όπως είχε συμβεί με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, όταν έσπευσε πρώτος να ανοίξει την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση.
Ποια είναι λοιπόν τα γεγονότα που παίξουν ρόλο: (Α) Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα ριχθεί ιδιαίτερο βάρος στο Κυπριακό, πρώτα στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση, και εν συνεχεία με τις συζητήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ευρωτουρκικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την τριμερή με το Ισραήλ και την Ελλάδας, την ερχόμενη Δευτέρα θα ετοιμαστεί για το ταξίδι στις ΗΠΑ.

B) Ένα έκαστο μέλος της κυβέρνησης θα εργαστεί για την ετοιμασία του προϋπολογισμού του υπουργείου/υφυπουργείου του. Ο προϋπολογισμός του 2024 θα πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να κατατεθεί στη βουλή αρχές Οκτωβρίου. Και αναμένεται ότι τουλάχιστον τα υφιστάμενα μέλη της κυβέρνησης θα έχουν την ευκαιρία εντός Οκτωβρίου-Νοεμβρίου να βρεθούν στη βουλή για να παρουσιάσουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου/υφυπουργείου τους και παράλληλα να υπερασπιστούν το όποιο έργο θα έχουν επιτελέσει έως τότε.
Απ’ εκεί και πέρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πολύ καλά πως το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολο και αναμένουν αρκετή πίεση από πλευράς αντιπολίτευσης, κυρίως κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών.
Την ίδια ώρα στον Λόφο και ευρύτερα στην κυβέρνηση αναμένουν ότι οι συγκυβερνώντες θα κινηθούν προστατευτικά και δεν θα σφυρίξουν αδιάφορα.