Το Κρεμλίνο φαίνεται να στήνει ένα «παιχνίδι με τον παπά», καθώς στόχος του είναι -αυτό το καλοκαίρι- να κάνει τους Ρώσους να… μαντεύουν τι μπορεί να σχεδιάζει στο μέτωπο.

Σύμφωνα με ανάλυση στο Ατλαντικό Συμβούλιο, που υπογράφει ο Peter Dickinson, μάλλον είναι πιο χρήσιμο να δούμε την αντεπίθεση ως μια κυλιόμενη σειρά τοπικών ωθήσεων, παρά ως μια ενιαία μεγάλη ώθηση των Ουκρανών, για να διεισδύσουν στις ρωσικές άμυνες και να εξασφαλίσουν μια αποφασιστική πρόοδο.

Οι Ουκρανοί στρατηγοί, σύμφωνα με την ανάλυση, πιθανότατα θα επιδιώξουν να δοκιμάσουν τις ρωσικές άμυνες σε διάφορες άγνωστες τοποθεσίες, κατά μήκος του μετώπου των 1.000 χιλιομέτρων, σε μια προσπάθεια να απλώσουν επικίνδυνα τις ρωσικές δυνάμεις και να εντοπίσουν αδύναμα σημεία προς εκμετάλλευση.

Αμηχανία του Πούτιν
«Ενώ οι μεγάλες «ουρές» των αντίπαλων χαρακωμάτων και η έμφαση στις μονομαχίες πυροβολικού οδήγησαν πολλούς να συγκρίνουν τις μάχες στην Ουκρανία με τη φρίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» λέει ο Dickinson «λίγοι περιμένουν ότι ο ουκρανικός στρατός θα ξεκινήσει την αντεπίθεσή του περνώντας «πάνω από την κορυφή» προσπαθώντας να συντρίψει ρωσικές γραμμές με τις νεοσύστατες ταξιαρχίες του».

Μια σειρά πρόσφατων διασυνοριακών εισβολών στη Ρωσική Ομοσπονδία που πραγματοποιήθηκαν από ρωσικές πολιτοφυλακές, που υποστηρίζονται από την Ουκρανία, μπορεί να είναι μέρος αυτών των προσπαθειών.

Αν και στρατιωτικά ασήμαντες, ως προς το μέγεθος ή τα εδαφικά κέρδη, ο Dickinson πιστεύει ότι οι επιδρομές αυτές προκάλεσαν αμηχανία στον Πούτιν και θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Μόσχα να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ουκρανία, για να ενισχύσει το άσχημα εκτεθειμένο εσωτερικό μέτωπο.

Επαναλαμβάνοντας την επιτυχία του 2022

Για να απελευθερωθεί η Κριμαία, θα πρέπει να αναπτυχθούν οι νέες εκπαιδευμένες δυνάμεις των Ουκρανών με εκτέλεση πολλών ελιγμών και παραπλανητικές επιθέσεις, λέει Dickinson και για να πάρουμε μια καλή γεύση του τι μπορούμε να περιμένουμε, υπενθυμίζει τις επιτυχημένες εκστρατείες της Ουκρανίας το 2022.

«Τον Αύγουστο του 2022, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διαφήμιζαν μια αντεπίθεση στον νότο για να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα. Όταν η Ρωσία έστειλε πολλές από τις καλύτερες μονάδες της για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη ουκρανική επίθεση, η Ουκρανία χτύπησε αντ ‘αυτού στα ανατολικά, που είχαν αδύναμη άμυνα, και απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Χαρκόβου».

Με τη Ρωσία να παρασύρεται ακόμα από αυτή την ήττα και να προσπαθεί να κρατήσει τη γραμμή, ο ουκρανικός στρατός στη συνέχεια ανανέωσε την επίθεσή του στα νότια, αναγκάζοντας τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη Χερσώνα.

«Αυτό το masterclass στην τέχνη της στρατιωτικής εξαπάτησης δικαίως προσέφερε στην Ουκρανία σημαντικούς επαίνους» επισημαίνει ο Dickinson προβλέποντας ότι «οι Ουκρανοί διοικητές θα επιδιώξουν να επιφυλάσσουν παρόμοιες εκπλήξεις τους επόμενους μήνες».

Πηγή: philenews/in.gr