Εμμένει σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ενόψει αποφάσεων για τη σύσταση του πρώτου του υπουργικού συμβουλίου, καθιστά σαφές προς εταίρους και όχι μόνο ότι δεν θα συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του κομματικά στελέχη. Παράλληλα από το περιβάλλον του εκλελεγμένου Προέδρου ξεκαθαρίζει πως κανένα από τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν θα υπουργοποιηθεί. 

Το μήνυμα που φεύγει από το γραφείο του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι αρκούντως ξεκάθαρο και απευθύνεται πρωτίστως προς τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του και τα οποία επιχείρησαν άμεσα ή έμμεσα να προκαταλάβουν αποφάσεις. Για τον εκλελεγμένο Πρόεδρο η πρώτη το κυβέρνηση θα στελεχωθεί από τεχνοκράτες οι οποίοι θα έχουν και ένα πολιτικό υπόβαθρο. Την ίδια ώρα καθιστά σαφές ότι δεν θα συμπεριλάβει κομματικά στελέχη στην κυβέρνησή του. 

Στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στη Βουλή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαμήνυσε και δημοσίως πως η πρόθεσή του είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με άτομα που έχουν τεχνοκρατική κατάρτιση σε σχέση με το υπουργείο που θα κληθούν να υπηρετήσουν, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της διακυβέρνησης που ο κυπριακός λαός ενέκρινε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όσον αφορά τα ονόματα που έχουν μέχρι στιγμής ακουστεί και γραφεί από το περιβάλλον του Νίκου Χριστοδουλίδη μας επισημάνθηκε πως κανένα απ’ αυτά τα ονόματα δεν θα υπουργοποιηθεί. Χθες απαντώντας σε ερώτηση αν έχει προχωρήσει σε επικοινωνίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως συνεχίζει αυτές τις επαφές, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να προτρέχουμε για ονόματα καθώς αυτά θα ανακοινωθούν όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του.

Διευκρινιστικά ερωτηθείς αν έχουν οριστικοποιηθεί κάποιες θέσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ναι υπάρχουν κάποιες θέσεις που στο μυαλό του έχουν οριστικοποιηθεί. «Είμαστε στο στάδιο της ενημέρωσης, της ανταλλαγής απόψεων και κοντά στην ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις», είπε, τονίζοντας πως ο στόχος είναι ένας, το καλό της πατρίδας μας όπως αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από την υλοποίηση του προεκλογικού του προγράμματος. «Αυτά που είπα προεκλογικά, θα τα κάνουμε πράξη μετεκλογικά», πρόσθεσε.

>>Συνάντηση με τους δύο μεγάλους: Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος είχε χθες το πρωί συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων στη Βουλή, Αβέρωφ Νεοφύτου και Στέφανο Στεφάνου. Δύο συναντήσεις που βοήθησαν στο να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα που είχαν να κάνουν με τις κινήσεις Χριστοδουλίδη για το σχηματισμό κυβέρνησης και κυρίως στο ότι δεν θα συμπεριλάβει στελέχη των δύο κομμάτων. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη διαβεβαιωσε τον νέο Προέδρο ότι ο ΔΗΣΥ θα σταθεί υπεύθυνα απέναντι στη νέα κυβέρνηση για τη σταθερότητα της χώρας. Κάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη να στηριχθεί στον ΔΗΣΥ. Ο κ. Νεοφύτου απευθυνόμενος προς τον εκλελεγμένο ΠτΔ τόνισε: «Προχωρήστε για μια ακόμη πιο δυνατή Κύπρο, και θα έχετε τη στήριξη και για αυτά τα ζητήματα αλλά και για τις οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις και όταν παίρνετε αποφάσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ούτε έγνοια να έχετε για τη Βουλή».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σε πολιτικό επίπεδο έχουν κοινές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα όπως στην ανάγκη μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας, στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, σε σχέση με τον εξωτερικό προσανατολισμό της χώρας, το μεταναστευτικό, την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και πολλά άλλα. Στο προσωπικό, η σχέση τους χρονολογείται και είναι εδώ παρά τα όσα έγιναν καθώς οι εκλογές έχουν ολοκληρωθεί.

Ειλικρινή και εποικοδομητική χαρακτήρισε την συζήτηση που είχαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημειώνοντας ότι με τον νέο Πρόεδρο γνωρίζονται από παλιά κι αυτό βοηθά μια ειλικρινή συζήτηση. Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ θα είναι στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι πάντοτε το ΑΚΕΛ έχει συνείδηση το ρόλου του, της ευθύνης έναντι του τόπου και του λαού, ως μεγάλο κόμμα που είναι και η αντιπολίτευση θα είναι «υπεύθυνη, σοβαρή, πατριωτική κι ασφαλώς διεκδικητική για όλα εκείνα που θεωρούμε πως είναι προς όφελος της χώρας μας και του λαού μας».

Είναι απόλυτα σεβαστές οι αποφάσεις των κομμάτων, είτε τον στήριξαν, είτε όχι, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει διορισμός στελεχών του ΑΚΕΛ. Ήταν ξεκάθαρη η θέση του κ. Στεφάνου. Συζητήσαμε ευρύτερα από τον χώρο της αριστεράς. Είναι κάτι που ο κ. Στεφάνου μου μετέφερε ξεκάθαρα την θέση του ΑΚΕΛ».