Συνέντευξη στον Σωκράτη Ιωακείμ

Πόσο απαιτητική είναι η θέση του CEO σε μία εταιρεία όπως η Eurobank Κύπρου;

Κάθε θέση ευθύνης έχει τις δικές της απαιτήσεις, πόσο μάλλον σε μια περίοδο από πρωτοφανείς προκλήσεις και αλλαγές. Μπορεί ο CEO κάθε οργανισμού εκ της θέσεώς του, να είναι επιφορτισμένος με μεγαλύτερη ευθύνη, όμως το τι θα πετύχει ένας οργανισμός είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, τόσο από τη διευθυντική ομάδα όσο και από τους εργαζομένους του, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Τράπεζας. Ένας CEO για να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να επιδιώκει να πλαισιώνεται από μια δυνατή ομάδα με άτομα ικανότερα από αυτόν. Όλοι μαζί μοιραζόμαστε, χρόνια τώρα, κοινό όραμα και αξίες, οδηγώντας με ασφάλεια την Eurobank Κύπρου στην επόμενη ημέρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως, τα τελευταία χρόνια, εν μέσω αλλεπάλληλων παγκόσμιων προκλήσεων, οι οποίες αναπόφευκτα άγγιξαν και την κυπριακή οικονομία, η Eurobank Κύπρου έχει αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με την καλύτερη κεφαλαιουχική βάση και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου;

Παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία, ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικός, επιδεικνύοντας σταθερότητα, με σημαντικά αποθέματα ρευστότητας και ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια. Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε ως τράπεζες να αντιμετωπίσουμε. Μπορεί τα ΜΕΔ να έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, λόγω των αυξήσεων σε πληθωρισμό και επιτόκια.

Πρόκληση αποτελεί η τεχνολογική αναβάθμιση και η παροχή σύγχρονων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που να ικανοποιούν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών, καλύπτοντας τις ανάγκες και των νεότερων γενιών όπως Millenials και Γενιά Ζ. Επιπλέον, αναγκαία θεωρείται η συμπερίληψη στόχων ESG στον στρατηγικό σχεδιασμό των τραπεζών για επιτυχή μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις και η συνεχής αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, αυξάνει το κόστος συμμόρφωσης ενώ κομβικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι η αποτελεσματική διαχείριση του λειτουργικού τους κόστους. Ως εκ τούτου, ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας θα πρέπει να εδράζεται σε μια πιο λιτή, ευέλικτη και αποτελεσματική προσέγγιση.

Πώς επηρέασε τις εργασίες της τράπεζας ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναπόφευκτα επηρεάσει τη διεθνή οικονομία, με τα ευρωπαϊκά κράτη να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Οι ιστορικά υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, η ενεργειακή κρίση, οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικοί τομείς της κυπριακής οικονομίας, απαιτούν προσεκτικές αλλά δραστικές κινήσεις. Παράλληλα όμως δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες που καλούμαστε να αναγνωρίσουμε και να επενδύσουμε σ’ αυτές με βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα και τη συνεισφορά στην ευρύτερη κοινωνία και οικονομία.

Ως Eurobank Κύπρου, είχαμε περιορισμένη άμεση έκθεση στη Ρωσία, κάτι που ελαχιστοποίησε τον άμεσο αντίκτυπο στην τράπεζά μας. Προτεραιότητά μας σε αυτή τη συγκυρία είναι να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την πελατοκεντρική μας προσέγγιση, στοιχείο για το οποίο διαχρονικά ξεχωρίζει η τράπεζά μας. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πελατών μας, όπως πάντα, και είμαστε δίπλα τους παρέχοντας ορθή καθοδήγηση και εξεύρεση κοινώς επωφελών λύσεων, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε πιθανές έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις.

Σας ανησυχεί η πρόσφατη αύξηση στα επιτόκια και η αυστηροποίηση που προωθείται από τις ρυθμιστικές αρχές γύρω από τα κριτήρια δανειοδότησης;

Οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες αποφασίστηκαν σε επίπεδο ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών, έχουν ως στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού, όμως, αναπόφευκτα θα ασκήσουν πιέσεις στην κερδοφορία και τα ρευστά διαθέσιμα επιχειρήσεων, καθώς και στο διαθέσιμο εισόδημα των ιδιωτών πελατών. Γι’ αυτό το λόγο καλούνται οι τράπεζες να βρίσκονται κοντά στους πελάτες τους για εξεύρεση λύσεων που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. Όσον αφορά τα κριτήρια δανειοδότησης, για την Eurobank Κύπρου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η προσεκτική αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής του κάθε δανείου, ανεξαρτήτως εξασφαλίσεων, για να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση του δανείου στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Εξού και ως τραπεζικό ίδρυμα δεν έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ιδιαίτερο πρόβλημα με ΜΕΔ. Η ορθή διαχείριση της αυξημένης ρευστότητας από τα τραπεζικά ιδρύματα με την επιλογή βιώσιμων επενδύσεων που δίνουν με τη σειρά τους ώθηση στην οικονομία είναι αναγκαία.

Υπάρχουν περιθώρια για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο; Είναι κάτι που σας ενδιαφέρει;

Είναι γεγονός ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, στην Κύπρο και διεθνώς, αλλά και οι προκλήσεις τις οποίες καλούνται τα τραπεζικά ιδρύματα να αντιμετωπίσουν, ευνοούν πιθανές συγχωνεύσεις και διαφοροποίηση στα επιχειρηματικά μοντέλα τραπεζών.

Μέσω των συγχωνεύσεων μπορούν να επιτευχθούν μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας, συνέργειες, καθώς και αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας με θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην κοινωνία ευρύτερα, συμβάλλοντας παράλληλα στην περαιτέρω ευρωστία του τραπεζικού τομέα.

Η Eurobank δραστηριοποιείται από το 2007 στην Κύπρο, η οποία σήμερα αποτελεί στρατηγική αγορά για τον Όμιλό μας. Σαφώς, ως Eurobank επιθυμούμε να έχουμε ενεργό συμμετοχή και να διαδραματίσουμε αποφασιστικό ρόλο στις όποιες αλλαγές γίνουν στον τραπεζικό χάρτη της Κύπρου.

Πόση έμφαση δίνετε ως εταιρεία στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρετε;

Η πορεία των δύο τελευταίων ετών έχει αποδείξει ότι η ικανότητα προσαρμογής με ταχύτητα στα νέα δεδομένα, είναι καθοριστικής σημασίας. H Eurobank Κύπρου βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας επένδυσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του ευρύτερου πλάνου εκσυγχρονισμού όλων των τεχνολογικών υποδομών της Τράπεζας. Στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πελάτη επί εικοσιτετραώρου βάσεως, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της Τράπεζας εξοικονομώντας χρόνο και πόρους, η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών και γενικότερα το ταξίδι του πελάτη με την Τράπεζά μας να γίνει σημαντικά πιο εύκολο και ευχάριστο.