Συνέντευξη στον Σωκράτη Ιωακείμ / Φωτογραφίες: Αντώνης Γ. Αντωνίου.

Πόσο απαιτητική είναι η θέση του CEO σε μία εταιρεία όπως την NetU;

Η θέση του CEO είναι εξ ορισμού μια ιδιαίτερα απαιτητική θέση. O CEO έχει τη συνολική ευθύνη της λειτουργίας της εταιρείας και καλείτε, σε συνεργασία με τη διευθυντική ομάδα, να εφαρμόσει τη στρατηγική, να επιτύχει τους επιχειρηματικούς στόχους που έχουν τεθεί, να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να διαχειριστεί τις διάφορες προκλήσεις, θετικές ή αρνητικές, που μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή.

Ειδικότερα σε τομείς όπως αυτός της πληροφορικής, στον οποίο δραστηριοποιείται η NetU, οι απαιτήσεις για το CEO είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, το επιχειρηματικό περιβάλλον μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα και οι εταιρείες πρέπει συνεχώς να μετασχηματίζονται και να προσαρμόζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς και τον έντονο ανταγωνισμό. Τέλος, οι εταιρείες υπηρεσιών βασίζονται στο προσωπικό τους. Ειδικά στη NetU που έχουμε μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, ο CEO έχει επιπρόσθετες ευθύνες για τη διαχείριση των ατόμων και τη διασφάλιση της ευημερίας τους.

Ποια θεωρείτε πως είναι τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού;

H NetU, από την ίδρυσή της το 1991, έδωσε βαρύτητα στον τομέα του λογισμικού και εξειδικεύτηκε σε αυτό. Αυτή της η εξειδίκευση, της έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει εξελιγμένες ικανότητες και μοναδική για τα δεδομένα της Κύπρου τεχνογνωσία, επιτρέποντάς της να κατανοεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, να προσαρμόζεται γρήγορα και να εντάσσει στις λύσεις της τις νέες τάσεις και τεχνολογίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: NetU Consultants Ltd: Στην κορυφή της βιομηχανίας πληροφορικής

Η εξειδικευμένη μας τεχνογνωσία στο λογισμικό, η οποία εξελίσσεται για 31 χρόνια, μας δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα. Μας επιτρέπει να προτείνουμε την καταλληλότερη για κάθε πελάτη λύση χωρίς περιορισμούς σε συγκεκριμένες τεχνολογίες, και να την υλοποιήσουμε εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και ασφάλειας. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να αναλαμβάνουμε έργα με δικούς μας ανθρώπινους πόρους, χωρίς να εξαρτόμαστε από υπεργολάβους, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τη γνώση και την εμπειρία που κερδίζεται εντός της εταιρείας και προς όφελος του πελάτη. Στις περιπτώσεις δε που απαιτούνται συνεργασίες σε έργα υλοποίησης συστημάτων τρίτων κατασκευαστών, συμμετέχουμε ενεργά στην υλοποίηση μαζί με το συνεργάτη μας, αποκτώντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να μπορούμε να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τον πελάτη μας.

Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκαν οι εργασίες σας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία;

Η πανδημία είχε μια πολύ θετική επίδραση στον τομέα της πληροφορικής. Θα έλεγα ότι βοήθησε τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να εκτιμήσουν την αξία και αναγκαιότητα της τεχνολογίας. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, πολλές επιχειρήσεις επιτάχυναν τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού τους, αφού αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η μοναδική οδός για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει και για την Κυβέρνηση, τον μεγαλύτερο πελάτη της NetU, η οποία κινήθηκε με σημαντικά γρηγορότερους ρυθμούς, εφαρμόζοντας τεχνολογικές λύσεις και προσφέροντας ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες. Σε αυτό συνέτεινε και η ίδρυση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν θετικά την εταιρεία μας αυξάνοντας σημαντικά τον κύκλο εργασιών μας.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αυτό το χρονικό σημείο δεν έχει επηρεάσει τις εργασίες μας. Μας προβληματίζει όμως σοβαρά, αφού οι συνέπειες του έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και τις επιχειρήσεις της Κύπρου. Βλέπουμε τον επιχειρηματικό κόσμο να γίνεται επιφυλακτικός σε επενδύσεις και σαν εταιρεία αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση και λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία μια επερχόμενη κρίση.

Ποιες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας μας;

Οι εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση είναι προ των πυλών, η οποία θα επιφέρει ύφεση στις οικονομίες των κρατών. Δυστυχώς, από αυτή την κρίση η οικονομία μας δεν θα μείνει ανεπηρέαστη. Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις και το δημόσιο να επενδύσουν συνετά σε έξυπνες τεχνολογικές λύσεις που θα επιφέρουν ευελιξία στον οργανισμό, απεξάρτηση από χειρωνακτική εργασία, μείωση του χρόνου και κόστους διεκπεραίωσης των διαδικασιών τους και που θα τους επιτρέψουν να φτάνουν στον καταναλωτή με οικονομικό και αποδοτικό τρόπο. Αυτό είναι που προτείνουμε με την τεχνολογία αιχμής που προσφέρουμε και αυτό πιστεύω είναι που θα επικρατήσει στα επόμενα χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ποιο είναι αλλά και πιο πρέπει να είναι το μερίδιο συνεισφοράς του τομέα της τεχνολογίας;

Η τεχνολογία πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της οποιασδήποτε οικονομικής, περιβαλλοντικής και πολιτικής δράσης. Έχω ήδη αναφέρει ότι είναι μονόδρομος όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Δεν τίθεται επίσης θέμα ότι η συνεισφορά της θα είναι καθοριστική στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση του τρόπου ζωής των πολιτών. Οι πρωτοβουλίες και οι πολιτικές που σχετίζονται με το ESG, δηλαδή Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Δεν είναι τυχαίο που στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Κύπρου αλλά και στα αντίστοιχα σχέδια όλων των Ευρωπαϊκών κρατών, πρωτεύοντα ρόλο κατέχουν έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Εμείς, ως τομέας πληροφορικής αλλά και πιο συγκεκριμένα ως NetU, νιώθουμε αυτή την τεράστια ευθύνη προς την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο, και επιδιώκουμε να είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε τις πιο κατάλληλες λύσεις σε τεχνολογίες αιχμής που πραγματικά θα δώσουν λύσεις ειδικά εκεί που άλλα μέσα δεν μπορούν.

Tι περιλαμβάνουν οι μελλοντικοί σας σχεδιασμοί;

Αφουγκραζόμενοι τις εξελίξεις στο χώρο της πληροφορικής, τις προκλήσεις των πελατών μας, τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται καθώς και την πανδημία, έχουμε καταρτήσει ένα στρατηγικό πλάνο για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας. To πλάνο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Την προώθηση των cloud λύσεων που διαθέτουμε και του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Κυπριακή αγορά
  • Την επέκτασή μας σε τομείς της οικονομίας που σήμερα δεν έχουμε ισχυρή παρουσία
  • Την περαιτέρω δραστηριοποίηση της εταιρείας στο εξωτερικό, εξάγοντας σε άλλες χώρες την εξιδεικευμένη τεχνογνωσία που διαθέτουμε σε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου και υλοποιώντας τις cloud επιχειρηματικές λύσεις που προσφέρουμε σε επιχειρήσεις του εξωτερικού.