Συνέντευξη στον Πάμπο Χαραλάμπους / Φωτογραφίες: Αντώνης Γ. Αντωνίου 

Πόσο απαιτητική είναι η θέση της CEO σε μια εταιρεία όπως η Iron Mountain;

Ο ρόλος του CEO είναι μια θέση ευθύνης απέναντι σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – μετόχους, υπαλλήλους, συνεργάτες, κοινωνία ή το ευρύτερο περιβάλλον. Σε κάθε κίνηση και σε κάθε απόφαση που παίρνει, πρέπει να κυριαρχεί αυτό το αίσθημα ευθύνης, ειδικά σε μια εταιρεία πολυεθνική, με μέγεθος αντίστοιχο σε αυτό της Iron Mountain.

Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται συνεχώς ενημερωμένος για γεγονότα διεθνούς αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας στο πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, παρακολουθώντας παράλληλα τις τάσεις της αγοράς, ώστε να προλαβαίνει εξελίξεις και να είναι σε θέση να λαμβάνει ορθές αποφάσεις. Είναι σαφές ότι οι εξωτερικές πιέσεις έχουν ενταθεί καθώς αντιμετωπίζουμε προκλήσεις όπως παγκόσμιες συγκρούσεις, ενεργειακή και κλιματική κρίση, οικονομική αστάθεια, έλλειψη εργατικού δυναμικού, υψηλό πληθωρισμό αλλά και αστάθεια τιμών.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του CEO είναι, να καταφέρει να δημιουργήσει, με βάση τους πυλώνες του σήμερα, μια πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική επιχείρηση.

Η ανθεκτικότητα της επιχείρησης δεν είναι απλώς ένα buzzword, αλλά μια στρατηγική κατεύθυνση – αφορά την ικανότητα της εταιρείας να απορροφά τους κραδασμούς, να ανακτά κρίσιμη λειτουργικότητα και να ευδοκιμεί σε διαφορετικές συνθήκες. Οι προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες και πολύπλοκες που πραγματικά κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς άψογη συνεργασία εντός και εκτός των εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντωνίου: Πρόκληση η διεύθυνση της Iron Mountain σε 9 χώρες

Έτσι, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη διαχείριση ταλέντου, o CEO πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και επενδύει στους υπαλλήλους καθώς ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι πάντα στο επίκεντρο όποιου στόχου έχει η εταιρεία, ώστε να συνεχίζει να καινοτομεί και να αναπτύσσεται. Τα στελέχη πλέον πρέπει να συνδυάζουν επιτυχώς τις τεχνικές ικανότητας αλλά και δεξιότητες όπως αυτογνωσία, επίγνωση και ενσυναίσθηση και διαύγεια, καλλιεργώντας μια κουλτούρα με σταθερό χαρακτηριστικό τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούμε ένα ισχυρό εργασιακό περιβάλλον στο οποίο θα βοηθήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας να αναπτυχθεί μέσω της εργασίας του και να εντοπίσει την αίσθηση του σκοπού και του ανήκειν μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Πως επηρεάστηκαν οι επιχειρήσεις και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους κατά τα τελευταία χρόνια;

Η εμπειρία που απέκτησαν οι επιχειρήσεις από το επιχειρηματικό τοπίο των τελευταίων ετών, ενίσχυσε την επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής ψηφιακών λύσεων, δημιουργώντας μια δυναμική για πιο άμεση ενσωμάτωσή τους από την αγορά.

Η μεγάλη επιτάχυνση στη χρήση της τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης και των νέων μορφών εργασίας πρόκειται να διατηρηθεί καθώς υπάρχει σημαντικό όφελος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το ίδιο το κράτος με την υλοποίηση έργων που θα επισπεύσουν διαδικασίες όπως στους τομείς της δικαιοσύνης, εργασίας, πολεοδομίας και κτηματολογίου κ.λπ., ανοίγοντας δρόμο για επενδύσεις και πραγματική ανάπτυξη.

Στόχος των εταιρειών όλων των κλάδων θα είναι η ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, βελτίωση της ασφάλειας των δεδομένων, αύξηση της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις καθώς και υιοθέτηση διαδικασιών αυτοματισμού ή ανάπτυξη συστημάτων αυτοεξυπηρέτησης των πελατών τους.

Το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Ανάπτυξης οδεύει προς μια πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική οικονομία και η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια σημαντική κινητοποίηση δημοσίων επενδύσεων, που στοχεύει να επιτρέψει την ανταγωνιστικότητα, την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και του επιχειρηματικού οικοσυστήματος συνολικά.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 20% της χρηματοδότησης θα διατεθεί απευθείας στην ψηφιακή τεχνολογία και στοχεύει στην ψηφιοποίηση εντός της κυβέρνησης και στην υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις όπως η ψηφιοποίηση βασικών εγγράφων σε διάφορους τομείς (υγεία, δικαιοσύνη, πολεοδομία, κτηματολόγιο, μετανάστευση κ.λπ.), ενοποίηση συστημάτων, διασύνδεση και διαλειτουργικότητα συστημάτων μεταξύ δημόσιων φορέων ή κυβερνητικού νέφους, καθώς και πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης συναλλαγών του Δημόσιου Τομέα.

Η ψηφιοποίηση των πληροφοριών και η δημιουργία και εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων και λύσεων για εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία είναι ουσιαστική για το δημόσιο τομέα και για τη μετεξέλιξη του, με κύριο στόχο να διευκολύνει τον πολίτη και τις επιχειρήσεις στην οποιαδήποτε επαφή με το κράτος.

Παράλληλα, στον ιδιωτικό τομέα, θα ενισχυθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιρειών, με την απόκτηση εξοπλισμού, υπηρεσιών cloud και διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, ηλεκτρονική τιμολόγηση, εξ αποστάσεως εργασία, ψηφιακό γραφείο, γραφείο στο σπίτι, AI , ML και άλλες μορφές καινοτόμου τεχνολογίας.

Πως μπορεί να βοηθήσει η εταιρεία σας;

Μέσω των λύσεων της Iron Mountain αρκετές εταιρείες έχουν επιτύχει τη συνέχιση των εργασιών και λειτουργιών τους, αποφεύγοντας τους περιορισμούς που προέκυψαν, ενισχύοντας την άποψη πως ο νέος τρόπος εργασίας χρειάζεται αυτές τις λύσεις και υπηρεσίες.

Οι βασικοί πυλώνες υπηρεσιών της εταιρείας είναι η διαχείριση αρχείων και πληροφοριών, οι υπηρεσίες ψηφιοποίησης και καταγραφής δεδομένων, η εμπιστευτική καταστροφή πληροφοριών και εγγράφων, καθώς και η παροχή συστημάτων Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Περιεχομένου CSP (Content Services Platform).

Από την οργάνωση και ασφαλή φύλαξη του φυσικού αρχείου, την ψηφιοποίηση-σάρωση και επεξεργασία της απαραίτητης πληροφορίας σε όποια μορφή υπάρχει εφαρμόζοντας τεχνολογίες AI και ML, την ασφαλή και ψηφιακή αναζήτηση και πρόσβαση στη ζητούμενη πληροφορία μέσω καινοτόμων πληροφοριακών συστημάτων CSP, μέχρι την εμπιστευτική καταστροφή της πληροφορίας σε κάθε μορφή της, καλύπτει κάθε απαίτηση και ανάγκη του κύκλου της πληροφορίας από τη δημιουργία μέχρι την οριστική διαγραφή.

Μέσω των νέων προσφερόμενων ψηφιακών λύσεων, που συνεχίζουν να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, ενισχύθηκε η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση σε απαιτητικά έργα και υπηρεσίες. Σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία που διαθέτει η IRM Inc. και τις απαραίτητες επενδύσεις, δημιουργήθηκε το κατάλληλο μείγμα που λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής απόδοσης όλων των δεικτών της εταιρείας, καθιστώντας τη σημείο αναφοράς ψηφιακών λύσεων στην επιτελούμενη μετάβαση από τον αναλογικό τρόπο εργασίας στον ψηφιακό.

Η δυναμική πορεία της Iron Mountain στους τομείς της ψηφιοποίησης, της παροχής υπηρεσιών data center αλλά και πιο κλασικές υπηρεσίες όπως η φύλαξη φυσικού αρχείου, καθιστούν την Εταιρεία μας ως ένα από τους σημαντικούς παίκτες στην πορεία προς την ψηφιακή εποχή.

Ποια τα πλάνα και οι σχεδιασμοί της εταιρείας σας;

Στο σημερινό περιβάλλον είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρηση της πληροφορίας στη μορφή που βρίσκεται αλλά και η διαχείριση της με τρόπο που να βοηθήσει τον οργανισμό στην εξέλιξή του. Όντας ήδη αντιμέτωποι με αυξανόμενο όγκο δεδομένων, σε φυσική αλλά και σε ψηφιακή μορφή, οι οργανισμοί θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή πρόσβαση στις πληροφορίες του με τον τρόπο που ταιριάζει στη λειτουργία της κάθε επιχείρησης.

Διαχρονικά, η Iron Mountain, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει την ευχέρεια να αναγνωρίζει τις ανάγκες που προκύπτουν στη διαχείριση της πληροφορίας, κυρίως γιατί έχει σφαιρική και ολοκληρωμένη αντίληψη της ροής των δεδομένων σε φυσική και σε ηλεκτρονική μορφή.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι η συνέχιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στην αγορά και η ανάδειξη των δυνατοτήτων και λύσεων που γρήγορα και εύκολα μπορεί κάθε οργανισμός να εφαρμόσει, κάνοντας σημαντικά βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα παράσχει καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες και θα βελτιώσει σημαντικά τις υπηρεσίες των πολιτών, αλλά θα απαιτήσει από τον δημόσιο τομέα να εξετάσει ολόκληρο τον κύκλο ζωής των πληροφοριών. Όλες οι πληροφορίες έχουν έναν κύκλο ζωής: δημιουργούνται, χρησιμοποιούνται, αποθηκεύονται, επεξεργάζονται και, τέλος, είτε καταστρέφονται είτε μετακινούνται ως ένα ιστορικό αρχείο.

Οι υποδομές, η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η ασφάλεια που παρέχει η Iron Mountain, σε συνδυασμό με τους εξειδικευμένους ανθρώπινους πόρους και τις εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου της, προσφέρουν τα απαραίτητα εργαλεία για την αναβάθμιση κάθε σύγχρονης επιχείρησης.

Πρόθεση της εταιρείας είναι η αξιοποίηση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας της, συμμετέχοντας ενεργά στα έργα ψηφ ποίησης που βρίσκονται σήμερα προ των πυλών προκήρυξης ή υλοποίησής τους, τα οποία υποστηρίζονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και την εθνική στρατηγική της χώρας και της Ευρώπης γενικότερα, ως προς την ψηφιακή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες της χώρας.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις παρεχόμενες λύσεις μας, στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, διασφαλίζοντας στο μέγιστο βαθμό την ποιότητα και αποτελεσματικότητά τους.

Ποιες είναι οι τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον;

Πλέον διανύουμε μεταβατική περίοδο, από τις μηχανικές και διαχρονικές διαδικασίες σε αυτοματοποιημένες, ενσωματώνοντας έξυπνες μεθόδους και τεχνολογική καινοτομία, που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και ακρίβεια στην εξαγωγή και πρόσβαση σε μεγάλους όγκους δεδομένων και στην ανάλυση. Η μεγάλη επιτάχυνση στη χρήση της τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης και των νέων μορφών εργασίας πρόκειται να διατηρηθεί. Υπάρχει έντονη κινητικότητα σε σχέση με τη μεθοδολογία που θα εφαρμόσουν οι οργανισμοί τόσο για τη διαχείριση όσο και τη φύλαξη των ψηφιακών δεδομένων, με την εφαρμογή λύσεων Content Service Platform όπου τα δεδομένα διατηρούνται σε cloud αλλά και με τη χρήση μεταδεδομένων και εφαρμοσμένων ροών εργασίας μπορούν οι επιχειρήσεις να επιτρέπουν ελεγχόμενη πρόσβαση στα δεδομένα τους χωρίς να περιορίζονται πλέον από σημαντικά έξοδα για hardware, ούτε από το σημείο πρόσβασης, κάτι που φάνηκε πολύ χρήσιμο εν καιρώ πανδημίας με την ανάγκη εργασίας από το σπίτι.

Επίσης, η συνεχής εξέλιξη ψηφιακών λύσεων καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν και ενδυναμώνονται συνεχώς, με την εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης (Artificial Intelligence και Machine Learning), δίνουν τεράστια προοπτική στη περαιτέρω ενσωμάτωση ψηφιακών εφαρμογών από τους οργανισμούς. Η Iron Mountain ήδη έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τέτοια συστήματα και με την εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει αποτελεί αξιόπιστος συνεργάτης στη ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Επίσης, βλέπουμε υπηρεσίες όπως η έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού και η εξ αποστάσεως εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή να ενσωματώνονται σε ροές εργασίες και σε ψηφιακά έγγραφα. Η ενσωμάτωση της δυνατότητας αυτής στη διαχείριση ηλεκτρονικών αρχείων μέσω του CSP, βελτιστοποιεί τις ροές εργασίας που συνδέονται με την έκδοση ή αναθεώρηση των ηλεκτρονικών εγγράφων παρέχοντας εύκολη, αποτελεσματική και ασφαλή πρόσβαση και διαχείριση. Οι λύσεις αυτές έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία για τους οργανισμούς αφού επιταχύνει αισθητά τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και αποτελεί σίγουρα αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής τους στρατηγικής.