Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έπεσε στα βαθιά το 2019, σχεδόν ταυτόχρονα με τη λειτουργία του ΓεΣΥ, με δεδηλωμένο στόχο να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του γενικού συστήματος υγείας, καθώς όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία των νοσηλευτηρίων και της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης που παρέχει το δημόσιο για την προσφορά υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών. Παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες κλήθηκε να λειτουργήσει ο ΟΚΥπΥ, καθώς στα πρώτα του βήματα υποχρεώθηκε να διαχειριστεί την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, ο οργανισμός άντεξε και η συμβολή του στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας ήταν τεράστια.

Λίγες μέρες μετά την είσοδο του 2023, ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, Κύπρος Σταυρίδης, μιλά για όσα πέτυχε ο ΟΚΥπΥ μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας του και όσα προγραμματίζει για τη συνεχή αναβάθμιση της φροντίδας που παρέχει στους ασθενείς. Ο κ. Σταυρίδης υπεραμύνεται «της σκληρής δουλειάς που γίνεται στον οργανισμό» και είναι βέβαιος ότι «ο οργανισμός πορεύεται προς την ορθή κατεύθυνση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέσμευση ΟΚΥπΥ για συνεχείς βελτιώσεις

Η οικονομική αυτονόμηση

Πάνω σε ποιους πυλώνες δουλεύει, κ. Σταυρίδη, ο ΟΚΥπΥ για να πετύχει τους στόχους του;

Ο πρώτος πυλώνας είναι η οικονομική αυτονόμηση, προς την οποία κινούμαστε με σταθερά βήματα, παρά τις τεράστιες συνέπειες που επέφερε στον οργανισμό και στα νοσηλευτήρια μας τα τελευταία χρόνια η πανδημία. Κατά τη χρονιά που μας πέρασε ο ΟΚΥπΥ κατάφερε να επιτύχει λειτουργικό πλεόνασμα €10 εκ. ευρώ, κάτι που αντανακλά τη σκληρή δουλειά που γίνεται στον οργανισμό και αποδεικνύει την πρόοδο που επιτυγχάνουμε, παρά τις αντιξοότητες που επέφερε η πανδημία, ένδειξη ότι βρισκόμαστε στην ορθή κατεύθυνση.

Σημαντικός πυλώνας της οικονομικής αυτονόμησης αποτελεί και η συμφωνία με το κράτος που αφορά την οικονομική αποζημίωση που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός για τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας που προσφέρει, καθώς και τις υπηρεσίες που σαν Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου παρέχει σε απομακρυσμένες περιοχές. Βρισκόμαστε στη διαδικασία διαβούλευσης και πιστεύουμε ότι το θέμα θα κλείσει εντός του 2023.

Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της εισοδηματικής ικανότητας του οργανισμού. Πρόσφατα πετύχαμε μια σημαντική μεταρρύθμιση, που αποτελεί σταθμό για τη λειτουργία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων: την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και τα απογεύματα. Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής πολύ ενθαρρυντικά.   

Βασικός πυλώνας στον οποίο εργαζόμαστε αποτελεί η ψηφιακή αναβάθμιση του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα. Τη χρονιά που μας πέρασε υπογράψαμε τη σύμβαση για το Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Υγείας (ΟΠΣΥ ΙΙ). Με τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Καινοτομίας, θα εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία του οργανισμού και θα αναβαθμίσουμε σημαντικά όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες, με σκοπό να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο φιλικοί προς τον πολίτη.

Παράλληλα, προχωρούν τα αναπτυξιακά μας προγράμματα. Επενδύουμε, ανακαινίζουμε, αναβαθμίζουμε, ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν την υψηλότερη δυνατή ποιότητα, ενώ χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας.

Σημαντικός πυλώνας είναι επίσης η ορθολογική στελέχωση. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, το διοικητικό προσωπικό, οι ωρομίσθιοι, όλοι όσοι εργάζονται στον οργανισμό είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Ενισχύουμε τις μονάδες μας με νέες προσλήψεις προσωπικού, όπου απαιτείται, εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας στις σύγχρονες μεθοδολογίες παροχής υπηρεσιών υγείας και υποστηρίζουμε επαρκώς όλα τα Τμήματα, Κλινικές και Υπηρεσίες.

Έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την παροχή βέλτιστης ποιότητας φροντίδας στους ασθενείς, δίνουμε έμφαση στην βελτίωση της εμπειρίας του ασθενή από την είσοδο του στο νοσηλευτήριο μέχρι το εξιτήριο. Για να επιτευχθεί αυτό εξετάζουμε και βελτιώνουμε όλο το φάσμα των υπηρεσιών και λειτουργιών των νοσηλευτηρίων μας, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς του προσωπικού μας, των υπηρεσιών σίτισης, της καθαριότητας των χώρων, της διευθέτησης ραντεβού με τους επαγγελματίες υγείας, όπως και πολλές άλλες σημαντικές παραμέτρους. Το κάθε τι έχει αξία για εμάς.

Πιστεύετε ότι ο οργανισμός σας βρίσκεται κοντά στην οικονομική αυτονόμηση;

Με μεθοδικότητα, δέσμευση και αφοσίωση κάνουμε σταθερά βήματα προς την οικονομική αυτονόμηση. Στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, ο οργανισμός επίσης πέτυχε τους στόχους του, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 12%. Στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα υπάρχουν σίγουρα περιθώρια βελτίωσης και για αυτό βάζουμε συγκεκριμένους στόχους και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο οργανισμός μας έχει επίσης τις υποδομές και τους εξοπλισμούς, έτσι ώστε να καταφέρει να αναπτύξει περαιτέρω την εισοδηματική του ικανότητα. Μέσα στο 2023 θα δώσουμε έμφαση σε τομείς όπως οι υπηρεσίες εργαστηρίων, οι υπηρεσίες που παρέχουν τα ακτινολογικά τμήματα του οργανισμού, οι υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας και πολλές άλλες, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν σημαντικά εισοδήματα στον οργανισμό εξυπηρετώντας την ίδια ώρα καλύτερα και τον ασθενή.

Οι Πρώτες Βοήθειες για παιδιά

Έχει εξαγγελθεί η λειτουργία του ΤΑΕΠ Παίδων στο ΓΝ Λευκωσίας. Τι αλλάζει με το νέο τμήμα και ποιες υπηρεσίες θα παρέχει ο οργανισμός σας σε αυτό;

Το τμήμα αποτελούσε βασική προτεραιότητα του ΟΚΥπΥ και είμαστε υπερήφανοι που, σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, καταφέρνουμε να το ανακοινώσουμε εντός του τρέχοντος μήνα.

Το τμήμα θα στελεχώνεται με άρτια καταρτισμένο προσωπικό και θα διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό που απαιτείται, ώστε να ανταποκρίνεται σε κάθε έκτακτο παιδιατρικό περιστατικό. Στόχος μας είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του παιδικού τραύματος και η αποκατάσταση της υγείας των παιδιών, με σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Πώς απαντάτε, κ. Σταυρίδη, στις επικρίσεις που δέχεται ο ΟΚΥπΥ για τα επαγγελματικά προσόντα της διοίκησής του;

Κάποιες τοποθετήσεις που κατά καιρούς ακούστηκαν, με μοναδικό στόχο να πλήξουν το κύρος και τη λειτουργία του οργανισμού μας, είναι παντελώς άστοχες.

Κάθε στέλεχος της διοίκησης του ΟΚΥπΥ διαθέτει όλα τα απαιτούμενα προσόντα, γνώση και εμπειρία για τη θέση που κατέχει, βάσει δημοσιευμένων προκηρύξεων.

Ως οργανισμός, ενεργούμε πάντα με διαφάνεια και οι αποφάσεις για την πολιτική και τις διαδικασίες που ακολουθούνται λαμβάνονται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο.

Ο ΟΚΥπΥ ανήκει σε όλους τους πολίτες. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεχή πρόοδο και στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών υγείας. Για να το καταφέρουμε αυτό, χρειάζεται χρόνος, επιμονή και σκληρή δουλειά από τον κάθε ένα από εμάς. Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που έχουμε καταβάλει τα τελευταία χρόνια έχουν αποδώσει εμφανή αποτελέσματα και ο οργανισμός στηρίζεται σήμερα σε πιο στέρεα θεμέλια. Βαδίζουμε με σταθερά βήματα μπροστά και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Εντατική προσπάθεια για επέκταση

Ποια αναπτυξιακά προγράμματα υλοποιείτε ως οργανισμός, κ. Σταυρίδη;

Η ανάπτυξη κτηρίων και μονάδων, σε συνδυασμό με την επένδυση σε ιατρικό εξοπλισμό, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του οργανισμού, με προϋπολογισμό περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας.

Πρόσφατα ολοκληρώσαμε την Πνευμονολογική Κλινική και Κλινική Φυματίωσης, καθώς και την επέκταση των Πρώτων Βοηθειών στο Νοσοκομείο Τροόδους και το νέο Κέντρο Υγείας Γεροσκήπου, ενώ αρχές του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η Νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και η επέκταση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Τον Δεκέμβριο ξεκίνησε η ανέγερση της Α’ Φάσης του Νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας και πρόσφατα προκηρύχθηκε η ανέγερση του Νέου Κέντρου Υγείας Ακακίου και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στο πλάνο του οργανισμού βρίσκονται επίσης οι αναβαθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός του Μακάριου Νοσοκομείου, η κατασκευή και επέκταση μονάδας αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Λεμεσού, η ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, με την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η ενίσχυση των τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου και πολλά άλλα έργα.

Ο οργανισμός επενδύει σε υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, με έμφαση στα ψηφιακά συστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικές ήταν οι αγορές υπερήχων για όλες τις κλινικές του ΟΚΥπΥ, η αγορά και τοποθέτηση μαγνητικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείου Λεμεσού, αγγειογραφικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας έχουν παραληφθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ακτινογραφικά συστήματα και άλλος εξοπλισμός. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως σύμμαχό μας για να παρέχουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες προς τον ασθενή.