Την ώρα που στην Κύπρο κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η μείωση του ΦΠΑ αντίκειται του ενωσιακού κεκτημένου, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν και να εφαρμόζουν αποφάσεις για μεγάλη μείωση του ΦΠΑ, κυρίως στην κατανάλωση ενεργειακών προϊόντων, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά.

Χθες ανακοινώθηκε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει από τον Οκτώβριο τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στο 5% από το 21% που βρίσκεται σήμερα, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφελείας των νοικοκυριών.

Από πλευράς της, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε χθες να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Θα ισχύσουν επίσης ειδικές τιμές για τα φτωχότερα νοικοκυριά, μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΕΕ εξετάζει πλαφόν στις τιμές ενέργειας

«Για να είναι χαμηλότεροι οι λογαριασμοί θέρμανσης για τους πολίτες, η κυβέρνηση επιδιώκει να κατανείμει δίκαια τα κόστη και τις χρεώσεις που προκαλεί ο πόλεμος (στην Ουκρανία)», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ισπανίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Η ισπανική κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια δύο φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για το γερμανικό αίτημα για μη επιβολή ΦΠΑ στο νέο τέλος φυσικού αερίου

Τα ενεργειακά κόστη έχουν εκτοξευτεί στα ύψη από τον Φεβρουάριο που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία είναι ένας βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ισπανία έχει δεσμευτεί προς τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 7% μέσα στο 2022, αλλά η χρήση του αερίου έχει αυξηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021. Οι καύσωνες που σημειώθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει μια αύξηση στη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, λόγω της χρήσης κλιματιστικών, ενώ παράλληλα μειώθηκε η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας -μια σημαντική πηγή ενέργειας για την Ισπανία- εξαιτίας της λειψυδρίας.