Έτοιμο είναι το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει αναδρομικά από το 2011 τις εισφορές που του αναλογούν για τα ταμεία προνοίας των νεοεισερχόμενων εργαζομένων της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, από το 2011 μέχρι σήμερα δεν συμμετέχουν σε συνταξιοδοτικό σχέδιο.
 
Βάσει των μνημονιακών νομοσχεδίων, οι νεοεισερχόμενοι που προσλήφθηκαν από το 2011 και εντεύθεν δεν εντάσσονται σε κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων. Ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως έγιναν συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς χωρίς να υπάρξει ακόμη κατάληξη. Είπε, επίσης, πως το υπουργείο κατά τις επαφές που είχε, εξέφρασε την ετοιμότητά του για αναδρομική κάλυψη των εισφορών του από το 2011.
 
 
Εξάλλου σε σχέση με την πρόθεση της Κυβέρνησης για μονιμοποίηση των 5 χιλ. εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως δεν είναι νομικά εύκολο εγχείρημα, σύντομα θα ζητηθεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.
 
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, θα πρέπει να διορθωθεί η στρέβλωση που υπάρχει, η οποία δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου να ανελίσσονται. Σταδιακά, όπως αναφέρθηκε, τα ωφελήματά τους έχουν αποκατασταθεί.
 
 
 
Σημειώνεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος, καθώς οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου θα αντικαταστήσουν μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο. Επίσης, με τη ρύθμιση του θέματος θα τερματιστεί η πρόσληψη υπαλλήλων αορίστου χρόνου. Υπενθυμίζεται πως σχετικές προτάσεις νόμου έχουν καταθέσει στη Βουλή ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίζουν συνταγματικά ζητήματα. Τις επόμενες εβδομάδες, όταν το θέμα συζητηθεί εκ νέου στη Βουλή, θα παραστεί και ο Γενικός Εισαγγελέας.
Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναμένεται να συναντηθεί με την ΠΑΣΥΔΥ, με την οποία μεταξύ άλλων θα συζητήσουν τα αγκάθια που υπάρχουν στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Η ΠΑΣΥΔΥ διαφωνεί με τις  πρόνοιες που αφορούν στη διατμηματική προαγωγή.
 
Συγκεκριμένα, οι διατμηματικές προαγωγές θα γίνονται μέσω της αξιολόγησης στα εξεταστικά κέντρα. Η ΠΑΣΥΔΥ θεωρεί πως οι διατμηματικές προαγωγές θα απορρυθμίσουν τη Δημόσια Υπηρεσία και θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί με την αφαίρεση της συγκεκριμένης πρόνοιας καθώς θα αποδυναμωθούν τα νομοσχέδια. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, το 2015 η ΠΑΣΥΔΥ είχε συμφωνήσει με τις διατμηματικές προαγωγές.
Εξάλλου, σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Κυβέρνηση για την επικείμενη απόφαση του Εφετείου σε σχέση με τις αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων. Το κόστος για το κράτος θα είναι €840 εκατ. σε βάθος χρόνου ή στα €240 εκατ. ετησίως. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώσει τους δημόσιους υπαλλήλους, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος, έτσι ώστε οι αποκοπές από τους μισθούς να γίνονται νόμιμα.