Χωρίς η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει Γνώμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να υπογράψει τον νόμο που ψήφισε χθες η Βουλή, με τον οποίο παρατείνεται η αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Η Ολομέλεια της Βουλής, με 27 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και 9 αποχές, ενέκρινε τη νέα τρίμηνη αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων. Συγκεκριμένα, μέχρι την 31η Οκτωβρίου θα συνεχίσουν να βρίσκονται στον πάγο οι εκποιήσεις για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών €750 χιλ. και αγροτεμάχια αξίας €100 χιλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υφιστάμενη νομοθεσία, που θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του μήνα, ήταν πιο διευρυμένη, καθώς δεν επιτρεπόταν η εκποίηση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €500 χιλ., μικρής επαγγελματικής στέγης με ετήσιο κύκλο εργασιών €2 εκατ. με μέχρι 10 εργαζόμενους καθώς και αγροτεμάχια αξίας μέχρι €250 χιλ.

Εξάλλου, χθες, η Βουλή, απέρριψε την τροπολογία του ΕΛΑΜ για καθολικό πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εάν παρέλθουν οι 15 ημέρες που έχει στη διάθεση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να υπογράψει ή όχι το νόμο και η ΕΚΤ δεν γνωμοδοτήσει επί της νέας νομοθεσίας, τότε ο Πρόεδρος είτε θα αναπέμψει τη νομοθεσία στη Βουλή ή θα προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε περίπτωση αναπομπής του νόμου, θα αναγκαστούν να επιστρέψουν οι βουλευτές στα κοινοβουλευτικά έδρανα, καθώς στο μεταξύ θα έχουν διακόψει τις εργασίες για τις θερινές διακοπές.

Οι προειδοποιήσεις 

Πάντως χθες, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση της νέας νομοθεσίας, η Κεντρική Τράπεζα απέστειλε επιστολή στη Βουλή, προειδοποιώντας ότι με τη νέα παράταση στην αναστολή των εκποιήσεων δοκιμάζονται τα όρια ανεκτικότητας των οίκων αξιολόγησης και των θεσμών. Τονίζει επίσης πως οι οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχείς αλλαγές στον νόμο για τις εκποιήσεις, αναφέροντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης και ενδέχεται να υπάρξουν αντιδράσεις εκ μέρους ευρωπαϊκών θεσμών, περιλαμβανομένου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών.

Αντιπαράθεση 

Πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας, βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έστησαν στον τοίχο την Κεντρική Τράπεζα ,καθώς την αναμένουν, είπαν, από το 2019 να καταθέσει τον μηχανισμό για τη ρύθμιση των εκποιήσεωνν για τον οποίο δεσμεύθηκε. Επίσηςν κατηγόρησαν τον ΔΗΣΥ, ο οποίος αρχικά είχε ζητήσει να αναβληθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου, πως τον περασμένο Απρίλιο, κατά την αναστολή των εκποιήσεων και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου, δεν είχε προτείνει να ληφθεί η Γνώμη της ΕΚΤ, λόγω των επικείμενων, τότε, βουλευτικών εκλογών . Από την πλευρά τους, βουλευτές του ΔΗΣΥ απέρριψαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως εάν η Βουλή είχε τη Γνώμη της ΕΚΤ τότε θα στήριζαν και αυτοί τη νέα αναστολή των εκποιήσεων.