Αποφασισμένη για τερματισμό των δραστηριοτήτων των ασφαλτικών βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή Ιδαλίου είναι η Κυβέρνηση που πήρε πολύ ζεστά το θέμα αντιμετώπισης του προβλήματος της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τις αναθυμιάσεις. Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει από δύο συγκεκριμένες οχληρές βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ασφάλτου, που γειτνιάζουν με τις κατοικίες της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Δήμου Ιδαλίου και επηρεάζουν 6.000 περίπου κατοίκους. Στη συγκεκριμένη περιοχή, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα, σε αριθμό μαθητών, σχολεία της Κύπρου και σε αρκετές περιπτώσεις, η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική από οσμές καυσαερίων λόγω της καύσης μαζούτ ή/και μηχανελαίων. 

Μετά από πρόταση του υπουργού Γεωργίας και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 13 Μαΐου του 2020, εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, σε περίπτωση που η απάντηση των δύο εταιρειών στην τελική πρόταση της Κυβέρνησης για μετεγκατάσταση είναι αρνητική, να ζητήσει τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων νομικών μέσων για τον άμεσο τερματισμό της λειτουργίας των δύο μονάδων παραγωγής ασφάλτου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράνομα λειτουργεί ασφαλτικό εργοστάσιο στο Τσέρι

Σημειώνεται ότι οι διεργασίες ξεκίνησαν από τον περασμένο Οκτώβριο με απόφαση του Υπουργικού, όπου ορίστηκε Υπουργική Επιτροπή αποτελούμενη από πέντε υπουργούς (Εσωτερικών – Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας – Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Υγείας), με σκοπό να εξευρευθεί νέα οχληρή Βιομηχανική Ζώνη, με σωστή χωροθέτηση, για μετεγκατάσταση των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ασφάλτου και να μελετήσει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για μετακίνηση των οχληρών βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφάλτου Γερίου και Τσερίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Δάλι πνίγεται και οι αρμόδιοι κωφεύουν

Περαιτέρω, τον περασμένο Φεβρουάριο του 2020, αφού ενημερώθηκε για τις εργασίες της Υπουργικής Επιτροπής, το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε ειδική ομάδα, αποτελούμενη από τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών, τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, τη Γενική Λογίστρια και τον Γενικό Ελεγκτή, ως παρατηρητή, για να διαπραγματευτεί με τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου τους οικονομικούς όρους της μετακίνησης των εργοστασίων τους. Η Κυβέρνηση εξέτασε προκαταρκτικά και πρότεινε πιθανές περιοχές μετεγκατάστασης των δύο μονάδων παραγωγής ασφάλτου, με την καταβολή αποζημίωσης. Μετά από πολλές συναντήσεις, τόσο της Υπουργικής Επιτροπής σε πολιτικό επίπεδο όσο και της ειδικής ομάδας των γενικών διευθυντών σε τεχνοκρατικό επίπεδο, με τους βιομήχανους, διαμορφώθηκε η τελική πρόταση προς τις δύο επηρεαζόμενες εταιρείες.