To Top
16:27 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Το ΔΗΚΟ θα συμβάλει στη μεταρρύθμιση δημόσιας υπηρεσίας
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΑΠΟΨΕΙΣ • Το ΔΗΚΟ θα συμβάλει στη μεταρρύθμιση δημόσιας υπηρεσίας
  15 Δεκεμβρίου 2019, 10:27 πμ  
Τα πολυδιαφημισμένα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, αφού πέρασαν από οβιδιακές μετατροπές και υποβαθμίσεις, που οφείλονταν κυρίως σε προβλήματα που αγγίζουν πολυδιάστατα συμφέροντα, κομματικά και μη, επανακατατέθηκαν από την εκτελεστική εξουσία με βελτιωμένο πλαίσιο. Ως Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεργαστούμε ειλικρινά και εποικοδομητικά τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ούτως ώστε να αποκτήσουμε μια σύγχρονη, παραγωγική και ανθρώπινη δημόσια υπηρεσία, το συντομότερο δυνατό. 
Όσο και εάν ενοχλούνται κάποιοι για αυτή την προσπάθειά μας για μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, εμείς άλλο τόσο θα εντείνουμε τις ενέργειές μας. 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω ξανά την απαρέσκειά μου για τη συνέχιση και ενδυνάμωση του συστήματος υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων που φαίνεται να προωθείται συστηματικά από την εκτελεστική εξουσία. Μόνιμοι - Έκτακτοι - Έκτακτοι Ορισμένου χρόνου - Έκτακτοι Αορίστου Χρόνου - Συμβασιούχοι και άλλοι. 
Εφόσον το κράτος δεν αποφασίζει να λειτουργεί λαμβάνοντας υπόψη τα εργασιακά και ευρωπαϊκά δικαιώματα όλων των κατηγοριών υπαλλήλων, αναλάβαμε πρωτοβουλία μαζί και με άλλους συναδέλφους και προωθήσαμε προτάσεις νόμου, ώστε να φέρουμε την εκτελεστική εξουσία ενώπιον των ευθυνών της, αρχίζοντας τον σχετικό διάλογο, αρχές του νέου χρόνου, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νιώθουμε ικανοποίηση γιατί πολλές από τις εισηγήσεις μας έχουν βρει απήχηση και έχουν περιληφθεί στην κυβερνητική πρόταση για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της πλειοψηφίας των πολιτών διότι γνώμονας της όλης προσπάθειας είναι οι πολίτες να απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει σε ένα οικονομικά βιώσιμο μοντέλο. 
Η μείωση των δήμων στους 17 και οι περαιτέρω συμπλεγματοποιήσεις των υπηρεσιών τους και κατ’ αντίστοιχα η συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων, η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των νέων δήμων, η μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως π.χ. δημοτική Αστυνομία, έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, κοινωνικά θέματα είναι μερικές από τις εισηγήσεις μας που υιοθετήθηκαν και έχουν ως στόχο να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πραγματικό υπηρέτη του δημότη, του πολίτη, εφαρμόζοντας έτσι πιστά την αρχή της επικουρικότητας που περικλείει τη σύγχρονη φιλοσοφία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να είμαστε κοντά στον πολίτη πιο παραγωγικά και πιο οικονομικά.
Η τελευταία πράξη του τέως Υπουργού Εσωτερικών που ήταν η κατάθεση χάρτη με τις εισηγήσεις του για τις συνενώσεις δήμων, δεν μας έχει ενθουσιάσει στον βαθμό που αναμέναμε αφού βρίσκουμε κάποιες ανακολουθίες σε σχέση με την ορθολογιστική αντίκριση του θέματος από τους εμπειρογνώμονες.
Για παράδειγμα, ο προτεινόμενος υπερδήμος της Λευκωσίας που κατά την άποψή μου θα είναι και ανομοιογενής και κυρίως δυσλειτουργικός, ενώ παράλληλα οι πρόσθετοι μικροί δήμοι σε άλλες επαρχίες, δε φαίνονται ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση. Η δημιουργία Μητροπολιτικών Δήμων, όπως ονομάστηκαν, δεν μπορεί να ισχύει κατά το δοκούν.
Δε θα θυσιάσουμε το δάσος για το δέντρο. Με στοχευμένες πινελιές θα προσπαθήσουμε να επιφέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές, έτσι ώστε η ζωγραφιά μας για τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πιο φωτεινή, πιο δίκαια, πιο ορθολογιστική, πιο ανθρώπινη, πιο κομματικά αχρωμάτιστη για το καλό όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
  Μαρίνος Μουσιούττας   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...