To Top
19:31 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Μονόδρομος η επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΑΠΟΨΕΙΣ • Μονόδρομος η επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των...
  15 Δεκεμβρίου 2019, 9:42 πμ  
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνήθως περιλαμβάνει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που υιοθετεί μια επιχείρηση για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που της προσφέρουν το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες. Είναι μια συνεχής διαδικασία που δημιουργεί ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. 
Με γνώμονα την ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες τους και την αξιοποίηση των ευκαιριών ανάπτυξης που προσφέρει η εισαγωγή των νέων, καινοτόμων τεχνολογιών στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις του σήμερα καταρτίζουν επενδυτικά πλάνα με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Οι επιχειρήσεις που μένουν πίσω κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να αποδυναμωθούν ή ακόμα και να αντιμετωπίσουν θέμα επιβίωσης, καθώς νέες επιχειρήσεις, οι οποίες αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, διεκδικούν εκτόπισμα στην αγορά και κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πελατών.
Η επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό βασίζεται κατά κύριο λόγο στους ακόλουθους τρεις πυλώνες:
Τεχνολογία: αρμονική εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως τεχνητή νοημοσύνη, έξυπνη αυτοματοποίηση, μηχανική εκμάθηση, διαδίκτυο των πραγμάτων, ρομποτική, νανοτεχνολογία, χρηματοοικονομική τεχνολογία, blockchain και analytics. Επιπλέον ώθηση προσφέρουν οι ευέλικτες πλατφόρμες σε περιβάλλον cloud, που επιτρέπουν απρόσκοπτη λειτουργία σε οποιαδήποτε τοποθεσία ή χρονική στιγμή, χωρίς να χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις σε χρόνο και χρήμα. Πέρα από τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση που θα επιφέρει η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις λύσεις που προσφέρουν οι επιχειρήσεις, απώτερος στόχος είναι να προσφέρεται και ένα ολοκληρωμένο ταξίδι-εμπειρία για τον πελάτη, το οποίο θα δίνει έμφαση στην ποιότητα και την ακρίβεια.
Ανθρώπινο δυναμικό: ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων και διεύρυνση των ταλέντων σε νέους, καινοτόμους τομείς, όπως η επιστήμη της πληροφορίας και η ψηφιακή αρχιτεκτονική. Το ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια κατάρτισης, ώστε να είναι σε θέση να κατανοεί και να αξιοποιεί την ολότητα των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών σε όλο το φάσμα των λειτουργιών μιας επιχείρησης.
Καινοτομία: η καινοτομία συνίσταται στην αφομοίωση και στην εμπορική εκμετάλλευση των νέων τεχνολογικών και άλλων επιτευγμάτων και ιδεών. Η ενσωμάτωση της καινοτομίας στη στρατηγική μιας επιχείρησης βοηθά από τη μια στη μείωση του κόστους λειτουργίας της αλλά και του χρόνου εξυπηρέτησης των πελατών και από την άλλη ενισχύει την απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων και την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. 
Τα πιο πάνω έχουν ως αποτέλεσμα την υγιή εξωστρέφεια και ενδεχομένως την είσοδο σε νέες αγορές ή τη δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών στο οικοσύστημα που δραστηριοποιείται η επιχείρηση.
Επιπλέον, η επιλογή επαγγελματιών συμβούλων είναι καίριας σημασίας για μια επιχείρηση, καθώς αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στις προσπάθειες για μια πιο αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση καθώς και αναβάθμιση των υποδομών κατά τη διάρκεια του ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι επαγγελματίες σύμβουλοι που θα επιλεγούν οφείλουν να παρέχουν στην επιχείρηση-πελάτη τους συνεχή και ποιοτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ψηφιακού μετασχηματισμού. Νοείται πως θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκωδικοποιούν τις σχετικές τάσεις της αγοράς και να καθοδηγούν τους πελάτες στο πότε και με ποιο τρόπο να αναλάβουν δράση.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος στον σημερινό επιχειρηματικό στίβο, καθώς η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο που σκέφτεται ο πελάτης, τις ανάγκες του, και κατ’ επέκταση τις υπηρεσίες που προσφέρονται στον πελάτη, καθώς και τον τρόπο που αυτές προσφέρονται. Οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν επιτυχώς να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα συγκεραστεί η στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού τους με το τρίπτυχο τεχνολογία-άνθρωπος-καινοτομία, θα καταφέρουν σε βάθος χρόνου να δημιουργήσουν επιπλέον αξία για τους πελάτες τους, διατηρώντας ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η KPMG πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει US$ 5 δις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στους τομείς της τεχνολογίας, του ανθρώπινου δυναμικού και της καινοτομίας, με σκοπό να ενισχύσει την ηγετική της θέση σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επαγγελματικών υπηρεσιών. Επιστέγασμα της επένδυσης αυτής αποτελεί η πενταετής συμφωνία-ορόσημο με τη Microsoft, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες-μέλη της KPMG και στους πελάτες τους να επωφεληθούν από τις τεχνολογίες της Microsoft και ειδικότερα την καινοτομία των εξελιγμένων πλατφορμών cloud της Microsoft.

* Manager, KPMG Limited, 22 209 000, stefanos.michael@kpmg.com.cy 
Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και γνώμες της KPMG International ή Οίκων μελών της KPMG. Η επωνυμία της KPMG και το λογότυπο της KPMG είναι εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα της KPMG International Cooperative, ελβετικού οργανισμού.
  Στέφανος Μιχαήλ   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...