To Top
06:15 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Χρειαζόμαστε υπουργείο του Μέλλοντος;
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΑΠΟΨΕΙΣ • Χρειαζόμαστε υπουργείο του Μέλλοντος;
  26 Ιανουαρίου 2020, 9:20 πμ  
Στη σημερινή εποχή συμβαίνει το εξής παράδοξο. Παρά την αύξηση των αποφοίτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σειρά δημοσιευμάτων αναφέρεται σε αυτό το φαινόμενο. Πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για τις αμερικανικές βιομηχανίες καθώς η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό είναι πολλές. Σε άλλο ρεπορτάζ το Bloomberg αναφέρει ότι στη Γερμανία ακόμη και εταιρείες που θέλουν να εκσυγχρονιστούν δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες. 
Σε έναν (ψηφιακό) κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, τα ερωτήματα ως προς την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι πάρα πολλά. Ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς έχει να κάνει με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και αυτά που πρέπει να αλλάξουν στην εκπαίδευση προκειμένου να προσαρμοστεί ο πληθυσμός σε αυτήν.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις δεξιότητες που ζητά πλέον η αγορά εργασίας, ο διακεκριμένος επιστήμονας του ΜΙΤ Μιχάλης Μπλέτσας τονίζει ότι χρειάζονται δεξιότητες που είναι σύνθετες και σχετικά αφηρημένες, αυτό που λένε «soft skills»: δημιουργικότητα, αναλυτική και συνθετική ικανότητα, να μπορείς να αναλύσεις και να λύσεις ένα πρόβλημα, συνεργατικότητα, να μπορείς να συνεργαστείς. «Τα προβλήματα του κόσμου δεν λύνονται από έναν άνθρωπο πια, ζούμε σε ένα πολύ πολύπλοκο περιβάλλον. Όλα αυτά τα μαθαίνεις δουλεύοντας σε ομάδες, φτιάχνοντας κάτι για να λύσεις ένα πρόβλημα». 
Όπως σχολιάζει, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εποχής είναι πως το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί από την κατοχή της γνώσης στη δυνατότητα αξιολόγησης και χρήσης της. «Η βασική δεξιότητα που πρέπει να παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο είναι πώς θα συνεχίσεις να μαθαίνεις στην υπόλοιπη ζωή. Αυτό είναι το βασικό, όχι οι γνώσεις που θα πάρεις», υπογραμμίζει.
Κι όμως, ακόμη και σήμερα τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν τις ασκήσεις SOS. Επιδιώκουν να απομνημονεύσουν όσα πιο πολλά μπορούν για να γράψουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις και να περάσουν Οικονομικά, Νομική ή Ιατρική. Καμία φαντασία, ενώ οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν παραγκωνιστεί πλήρως. 
Αντίθετα, σε συνέντευξή του στον «Φ», ο πρόεδρος της έδρας UNESCO on Futures Research («Έρευνα για το Μέλλον»), Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, τονίζει πως «δεν είναι μόνο η πληροφορική ή τα οικονομικά τα οποία σήμερα έχουν ζήτηση, αλλά διαφαίνεται πως πλέον θα αυξηθούν οι ανάγκες στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως για παράδειγμα στη φιλοσοφία. Τέτοιου είδους γνώσεις είναι απαραίτητες για να μπορούν οι άνθρωποι μέσα σε δύο δεκαετίες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν να κάνουμε με θέματα ηθικής που θα μπαίνουν στους αλγόριθμους, που θα παίρνουν τις αποφάσεις για τους ανθρώπους ή τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις πνευματικές προκλήσεις». 
Θα πρέπει να δούμε μπροστά. Κάθε χώρα θα έπρεπε να είχε ένα υπουργείο για το Μέλλον. Οι πολιτικοί τείνουν να αντιδρούν στα πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, αλλά είναι πολύ αργά. Θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, ωστόσο οι πολιτικές ενός κράτους πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα...

dlantou@phileleftheros.com
  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...