Την επίτευξη νέας συμφωνίας για την ενοικίαση του ακινήτου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) που μισθώθηκε σε δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία, θα επιδιώξει το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Ιδρύματος, με πρωτοβουλία του Προέδρου, Γιώργου Σκαλιά. Αυτή, εξάλλου, ήταν και η προτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε σήμερα για δεύτερη φορά τα ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με το συμβόλαιο για τη μίσθωση διώροφου ακινήτου του ΙΚΥ, έναντι ενοικίου ύψους €500.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή ότι το θέμα θα παραμείνει στην ατζέντα της Επιτροπής Ελέγχου μέχρι να εξευρεθεί μία λύση, η οποία θα αποκαθιστά τη ροή εσόδων στο Ίδρυμα. Σημείωσε, επίσης, ότι ένα λογικό ενοίκιο για ένα τέτοιο ακίνητο, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον €2.000. Ο Πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Σκαλιάς, ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για μία συνάντηση με τους ενοικιαστές, υπογραμμίζοντας ότι το ισχύον συμβόλαιο θα πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί.

Όπως ανέφεραν μέλη της Επιτροπής σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση, κατά τη σημερινή εξέταση του θέματος προέκυψε ότι μέλος του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ, το οποίο συνδέεται με το δικηγορικό γραφείο που έχει ενοικιάσει το ακίνητο, συμμετείχε και ψήφισε για τη λήψη της απόφασης για μίσθωση του ακινήτου, αντίθετα με ό,τι γνώριζε μέχρι τώρα η Επιτροπή. Οι Βουλευτές επεσήμαναν, ακόμα, ότι το συμβόλαιο μίσθωσης εξασφαλίζει έως και δικαίωμα υπενοικίασης στον μισθωτή, ενώ διαπιστώθηκε και προνομιακή μεταχείριση προς την προσφορά που υποβλήθηκε από το δικηγορικό γραφείο.

Επιπρόσθετα, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση φαίνεται να προκύπτουν και θέματα που θα εξεταστούν από το Τμήμα Φορολογίας, καθώς ο μισθωτής φέρεται να είχε υπενοικιάσει το ακίνητο, χωρίς να έχει προσκομίσει το σχετικό ενοικιαστήριο έγγραφο. Ακόμα, οι Βουλευτές ανέφεραν ότι το δικηγορικό γραφείο δεν έχει προσκομίσει ούτε αποδεικτικά για το κόστος εργασιών ανακαίνισης που αναφέρεται ότι έγιναν στο κτίριο, ενώ τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν παραμέτρους ασφάλειας της εκτέλεσης των εργασιών της ανακαίνισης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΔΣ ΙΚΥ, Γιώργος Σκαλιάς, ανέφερε ότι σήμερα έγινε μία «γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση» που φώτισε αρκετά σημεία της υπόθεσης. Σημείωσε, δε, ότι το ΔΣ προσβλέπει σε μία θετική για το δημόσιο συμφέρον κατάληξη το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι από τα ενοίκια που εισπράττει το ΙΚΥ, μπορεί στη συνέχεια να παραχωρεί υποτροφίες σε παιδιά. «Δεν περιποιεί τιμή για κανένα να συζητούμε τέτοια πράγματα και προσωπικά θεωρώ ότι είναι αποτρεπτικό για υποψήφιους δωρητές να ακούν ότι γίνονται τέτοια πράγματα», πρόσθεσε.

Πρόθεση είναι, όπως είπε, να προκύψει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ένα φυσιολογικό συμβόλαιο με ένα φυσιολογικό ενοίκιο, εξηγώντας ότι «δεν είναι στόχος μας ούτε να διασύρουμε κάποιον, ούτε να εκθέσουμε κανένα, αλλά στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε την τιμή που μας έκανε του Υπουργικό Συμβούλιο να μας διορίσει σε αυτή τη θέση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει πρόθεση για συνάντηση με τους ενοικιαστές, απάντησε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να καλέσει συνάντηση με ενοικιαστές, ευελπιστώντας, αν υπάρξει εκ μέρους τους μία θετική αντιμετώπιση των ανησυχιών μας, να καταλήξουμε σε μια συναπόφαση. «Για εμάς είναι απαράβατος όρος, είναι ότι το ισχύον συμβόλαιο να καταργηθεί», κατέληξε.

Η εξεύρεση λύσης στο θέμα το συντομότερο δυνατό, είναι και επιθυμία της Επιτροπής Ελέγχου, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας. Σημείωσε, δε, ότι το θέμα θα παραμείνει ενώπιον της Επιτροπής  «μέχρι να βρεθεί δίκαιη και λογική λύση», όπως είπε χαρακτηριστικά, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη της δωρήτριας, που δώρισε το οίκημα για να χρησιμοποιείται το εισόδημα επ’ ωφελεία άριστων και άπορων παιδιών.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε ακόμα ότι σκοπός ήταν στη σημερινή συνεδρίαση να συμμετέχουν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ που είχε προχωρήσει στην απόφαση για τη μίσθωση του ακινήτου, αν και κάποια από αυτά δεν παρουσιάστηκαν σήμερα. Γι’ αυτό και σε επόμενη συνεδρίαση θα επιδιώξει η Επιτροπή να συμμετέχουν όλα τα μέλη του προηγούμενου ΔΣ να έρθουν να δώσουν τη θέση τους. «Έχει εισηγηθεί η Επιτροπή προς τα δύο μέρη να βρουν μία σωστή λύση επ’ ωφελεία των απόρων και άριστων παιδιών», σημείωσε ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας ότι «το ενοίκιο των 500 ευρώ που πληρώνεται σήμερα, είναι άκρως απαράδεκτο», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν λογικό ένα ενοίκιο τουλάχιστον στις 2.000 ευρώ.

«Θα έχουν τον χρόνο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έρθουν να πουν στην Επιτροπή ότι βρέθηκε μία λύση, για να μην προχωρήσουμε στη λήψη άλλων μέτρων, τα οποία δε θα είναι ευχάριστα για κανένα», υπογράμμισε ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας ότι «αυτό που έγινε μας προσβάλλει και ως κράτος και ως θεσμούς και είναι αχαρακτήριστο».

Ερωτηθείς κατά πόσο η Επιτροπή θα επιδιώξει να διερευνηθούν ποινικές ή άλλες ευθύνες, ο κ. Κουλίας είπε ότι δε θέλει να επεκταθεί επί του θέματος, σημείωσε όμως ότι, όσες υποχρεώσεις έχει η Επιτροπή, αν δεν βρεθεί λύση, θα προχωρήσουν, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να οδηγήσει το θέμα και μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής θα ασχοληθεί με το θέμα, είπε ότι είναι «το δεξί χέρι» της Επιτροπής.